Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Vrednost Fejenorda je daleko veća od Partzanove, a obe ekipe će u prvom meču igrati bez najboljih strelaca.

Partizan će u osmini finala Lige konferencija odmeriti snage sa holandskim Fejenordom, a prvi meč se igra u Beogradu 10. marta od 18 sati i 45 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Fejenord je u lošoj formi, pošto u poslednja dva susreta ima poraz i remi, pa u Beograd stiže sa željom da se vrate na pobednički kolosek. Trenutno su treći u prvenstvu sa osam bodova manje od vodećeg Ajaksa.

Klub iz Roterdama je titulu prvaka Holandije poneo čak 15 puta u klupskoj istoriji, a poslednja je bila u sezoni 2016/17. kada je glavnu reč imao legendarni Dirk Kujt, koji je nedugo nakon toga završio igračku karijeru.

Pored toga Fejenord je 13 puta bio osvajač Kupa, a u Evropi je bio šampiona 1970. godine, kada je do titule stigao preko Seltika na „San Siru“.

Fejenord je, bar po „Transfermarketu“, vredan oko 124,5 miliona evra, ravno tri puta više od Partizana, čija je ukupna vrednost 41.000.000 evra.

Najskuplji igrač holandske ekipe je levo krilo, Luis Sinistera, koji vredi 16 miliona. Iza njega nalaze se Orkun Kokču (14 miliona evra), Džastin Bajlou (13), Markos Senesi (12) i Tajrel Malasija (10).

Ipak, najveća opasnost preti od Gusa Tila i Brajana Linsena, koji se nalaze u vrhu liste strelaca i u holandskom prvenstvu.

NAJSKUPLJI IGRAČI FEJENORDA

1. Luis Sinistera 16.000.000
2. Orkun Kokču 14.000.000
3. Džastin Bajlou 13.000.000
4. Markos Senesi 12.000.000
5. Tajrel Malasija 10.000.000

*iznosi su u milionima evra

Til ima 19 golova i tri asistencije ove sezone, ali će zbog suspenzije morati da propusti prvi meč u Beogradu, isto kao i Rikardo Gomeš, koji je najbolji strelac crno-belih. Takođe, Fejenord je za meč sa Partizanom lišen usluga i Slovaka Roberta Bozenika koji ima koronavirus i neće biti u sastavu.

Sa druge strane, Linsen je iskusan 31-godišnji ofanzivni vezista, koji na svom kontu ima 14 golova i 11 asistencija, pa se očekuje da preuzme glavnu ulogu u timu. Pored pomenutih tu su još Alireza Džahanbakš i Ris Nelson, koji igraju na krilnim i centralnim pozicijama na sredini terena.

Trener holandskog tima je Arne Slot, koji iza sebe ima igračku karijeru u kojoj je nastupao za Cvole, Spartu i Bredu, pa mi iskustvo u Holandiji ne manjka. Pored Fejenorda vodio je i AZ Alkmar, a preferira formaciju 4-2-3-1. Slot voli igranje na posed, što može da znači da će Partizan probati da kontrama iznenadi rivala.

Foto: EPA-EFE/JEROEN PUTMANS

Još jedna bitna stavka je da je Fejenord mlad tim i samo su dva igrača starija od 30 godina. Svi ostali su uglavnom oko 2000. godišta, plus-minus godinu, dve.

Fejenord je ove sezone imao i nekih čudnih rezultata (remi protiv Drite sa Kosova 0:0, poraz od Elfsborga 3:1), ali i nekih velikih pobeda (Atletiko Madrid 2:1).

Sa druge strane, crno-beli su nakon poraza u „večitom derbiju“ upisali dve tesne pobede u prvenstvu, gde i dalje vode sa dva boda prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu.

Najvredniji igrač Partizana prema „Transfermarktu“ je 19-godišnji Nemanja Jović sa 4.000.000 evra. Iza njega su saša Zdjelar (3,5 miliona evra), štoper Igor Vujačić (3), Rikardo (3) i Lazar Marković (2,5).

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zbog izostanka Gomeša, mesto u „srcu napada“ dobiće verovatno Kvinsi Menig, kome će podršku pružati Jović i Marković. Veliki doprinos se očekuje i od Bibrasa Natha, koji ove sezone ima devet golova uz bitan uticaj na igru crno-belih.

Bitan faktor u dvomeču biće i navijači oba tima, znajući da su Holanđani prilično ekstremni. Tokom poslednjih nekoliko sezona imali su pregršt ispada – demoliranje Rima, sačekuša za fudbalere Ajaksa, skandalozne poruke na račun Stivena Bergujsa, nakon što je prešao u „kopljanike“, sukobi sa protivničkim navijačima, žestoke tuče…

Partizan i Fejenord se nikada ranije nisu sastali, a prvi od dva spektakla je na programu u četvrtak od 18 sati i 45 minuta na stadionu Partizana.

NAJSKUPLJI IGRAČI PARTIZANA

1. Nemanja Jović 4.000.000
2. Saša Zdjelar 3.500.000
3. Igor Vujačić 3.000.000
4. Rikardo Gomeš 3.000.000
5. Lazar Marković 2.500.000

BONUS VIDEO Navijači Partizana bakljom zapalili ložu u kojoj je bio Ostoja Mijailović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare