Foto: FK Crvena zvezda

Od 10 najvrednijih fudbalera u Superligi, samo jedan je ovog leta zapravo plaćen, svi ostali su stigli kao slobodni igrači, što zvuči prilično poražavajuće.

Transfer pijaca u Evropi se tek zahuktava, a u Srbiji klubovi već kreću u novu sezonu. Većina timova je već kompletirana dok se čeka da Crvena zvezda i Partizan do kraja leta možda dovedu još neko pojačanje u zavisnosti od rezultata u evropskim kvalifikacijama.

Kada se pogleda dosadašnja aktivnost u prelaznom roku, jedna detalj upada u oči kada su u pitanju dolasci igrača. Srpski klubovi dovode isključivo fudbalere koji nisu pod ugovorom i za koje ne moraju ništa da plate.

U pitanju su igrači koji su slobodni u izboru nove sredine i sa kojima samo treba dogovoriti detalje ugovora i visinu zarade. Ako je takav trend i očekivan za većinu timova u Superligi, možda deluje iznenađujuće što ni dva najveća i finansijski najjača kluba u Srbiji ne funkcionišu na drugačiji način.

I Crvena zvezda i Partizan su tražili igrače kojima je istekao ugovor i na taj način pokušali da uštede novac koji bi eventualno iskoristili za nuđenje boljih uslova svojim transfer metama.

To jasno pokazuje i kakva je finansijska situacija u srpskom fudbalu.

Zvuči poražavajuće to što je za 25 imena koja imaju najveću tržišnu vrednost prema specijalizovanom sajtu „Transfermarkt“, samo za jednog plaćeno obeštećenje. U pitanju je reprezentativac Mađarske Filip Holender koji je u Partizanu igrao na pozajmici i za kojeg su crno-beli aktivirali otkupnu klauzulu u vrednosti od 450.000 evra.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Među deset najvrednijih pojačanja samo trojica nisu ovog leta potpisala za Crvenu zvezdu ili Partizan.

Najzvučnije ime koje je stglo u ovom prelaznom roku u domaći fudbal je novi štoper Crvene zvezde Aleksandar Dragović, čija se vrednost procenjuje na 3,5 miliona evra, a stigao je kao slobodan igrač. Sledeći je Luis Dioni koji je novi napadač srpskog šampiona i koji se procenjuje na 2,5 miliona evra, a top tri kompletira novi štoper Partizana Siniša Saničanin koji je došao iz Vojvodine i vredi 1,7 miliona evra.

Iza njih slede Nenad Krstičić i pomenuti Holender čija je tržišna vrednost procenjena na 1,5 miliona.

Od igrača koji ovog leta nisu stigli u redove večitih, prednjači novi igrač Čukaričkog Ibrahima Ndiaje koji vredi 800 hiljada i štoperi Vojvodine Dušan Stevanović i TSC Leandro Pinto koji se procenjuju na 500, odnosno 450 hiljada evra.

Ovog leta nije bila sjajna situacija ni kada je u pitanju prodaja fudbalera.

Najveći transfer je ostvario Čukarički, jer je po završetku sezone ozvaničen prelazak Dimitrija Kamenovića u Lacio dogovoren još tokom prošlog zimskom prelaznog roka za 2,5 miliona evra, a od transfera su zaradili i Partizan na Makiju Banjaku koji je prodat za 500.000 i Spartak koji je Nemanju Tekijaškog prodao za 200.000 u poljsku Termalicu.

Po procenjenoj vrednosti „Transfermarkta“ čak trojica od petorice najvrednijih fudbalera je promenilo sredinu kao slobodni igrači.

U pitanju su pomenuti Saničanin, zatim Nemanja Milunović koji je dres Zvezde zamenio Alanjinim u Turskoj, dok je Bojić iz Mladosti iz Lučana prešao u rumunski Sepsi za nepoznat iznos, a Bralić iz Vojvodine u Osijek za džabe.

Top 10 najvrednijih igrača koji su došli u Superligu

1. Aleksandar Dragović 3,5 miliona evra (Bajer Leverkuzen – Crvena zvezda) slobodan igač

2. Lois Dioni 2,5 miliona (Anže – Crvena zvezda) slobodan igrač

3. Siniša Saničanin 1,7 miliona (Vojvodina – Partizan) slobodan igrač

4. Nenad Krstičić 1,5 miliona (AEK – Crvena zvezda) slobodan igrač

5. Filip Holender 1,5 miliona (Lugano – Partizan) 450.000

6. Rikardo Gomeš 1 milion (Šardžah – Partizan) slobodan igrač

7. Danilo Pantić 800.000 (Čelsi – Partizan) slobodan igrač

8. Ibrahima Ndiaje 800.000 (Al Hilal – Čukarički) slobodan igrač

9. Dušan Stevanović 500.000 (Radnik – Vojvodina) slobodan igrač

10. Leandro Pinto 450.000 (Proleter – TSC) slobodan igrač

*izvor Transfermarkt

**Transfer Ohi Omidžunfa u Crvenu zvezdu biće realizovan u zimskom prelaznom roku, a njegova procenjena vrednost iznosi milion evra.

Top 5 najvrednijih igrača koji su otišli iz Superlige

1. Dimitrije Kamenović 2 miliona (Čukarički – Lacio) 2,5 miliona evra

2. Siniša Saničanin 1,7 miliona (Vojvodina – Partizan) slobodan igrač

3. Nemanja Milunović 1,3 miliona (Crvena zvezda – Alanjaspor) slobodan igrač

4. Petar Bojić 1,2 milion (Maldosti Lučani – Sepsi) nepoznati detalji

5. Slavko Bralić 800 hiljada (Vojvodina – Osijek) slobodan igrač

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar