Valdas Dambrauskas
Valdas Dambrauskas; Foto: Screenshot Facebook paramosaukcionas

Valdas Dambrauskas postao je ove nedelje trener Hajduka iz Splita, a njegov životni put bio je sve samo ne uobičajen za jednog trenera. Počnimo od pravog kurioziteta - novac za trenesku licencu je sakupio u kvizu "Ko želi da postane milioner".

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj 44-godišnjak se najpre proslavio kao kvizoman, a tek onda kao fudbalski strateg.

Dambrauskas se 2002. godine pojavio u litvanskoj verziji kviza „Ko želi da postane milioner“.

Sa samo 25 godina je učestvovao je u kvizu „Šeši nuliai – milijonas (šest nula – milion), a novi trener Hajduka je osvojio tada samo četiri hiljade litvanskih litasa, tačnije 1.172 evra.

Pao je na pitanju „U kojoj državi izlazi najviše dnevnih novina?“.

Odgovor je bio: Japan.

Zarađeni novac mu je pomogao da ode u Englesku, gde je počeo da se usavršava kao trener.

Već 14 godina radi u fudbalu, a započeo je na fudbalskim akademijama Fulama, Mančester junajteda i Brentforda, a prvi seniorski posao dobio je u Kingsburi London Tajgersima koje je vodio od 2007. do 2010. godine.

Zatim je u sledeće dve godine radio kao selektor U-17 i U-19 reprezentacije Litvanije, a u tom periodu bio je i pomoćni trener u litvanskom Ekranasu, da bi 2014. godine preuzeo samostalno vođenje Ekranasa. Ubrzo prelazi na mesto glavnog trenera Žalgirisa gde se zadržao do 2017. godine, te je u tom periodu osvojio tri uzastopne titule. Pre dolaska u Goricu radio je neko vreme i kao trener letonskog RFS.

Foto: EPA-EFE/Andreas Hillergren

Dambrauskas će dugo pamtiti jesen ove godine jer je Crvena zvezda uspela da mu potpiše otkaz. Crveno-beli su otišli u Razgrad oslabljeni bez četvorice startera Miloša Degeneka, Aleksandara Kataija, Aleksandra Dragovića i Milana Borjana, ali je uspela da slavi sa 1:0. Ovaj poraz bila je kap koja je prelila čašu i zbog toga je Dambrauskas brzo „najuren“ iz Bugarske.

„Imao sam u Ludogorecu najbolje rezultate u evropskim takmičenjima ikad, zamalo nam je izmakla grupa Lige šampiona, a protiv Midtjilanda i Crvene zvezde smo mogli da prođemo mnogo bolji od jednog osvojenog boda. Imali smo i velikih problema s koronom, pogotovo za utakmicu s Dancima. I mene je iznenadio otkaz, nisam to očekivao, ali to je fudbal i život trenera. Moraš se pomiriti i s nepravdom“, rekao je Dambrauskas za „Jutarnji list„.

Ipak, nastaviće karijeru na Balkanu kao trener Hajduka gde je zamenio trenera Jensa Gustafsona. Ima iskustva rada u Hrvatskoj jer je ranije bio trener Gorice.

Foto: EPA-EFE/Andreas Hillergren

„Valdas Dambrauskas je trener koji je tokom svoje karijere vodio vrlo dobro organizovane i uspešne timove koje je svojim trenerskim znanjem nadograđivao. Uveren sam da će nam doneti novu energiju i da će svojim znanjem i iskustvom doprineti unapređenju kvaliteta u svim segmentima igre“, rekao je sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius.

„Profil je trenera koji pre svega traži pozitivan odnos cele ekipe što smatramo temeljnim uslovom za uspeh. Preferira rad s igračima snažnog karaktera, smatra da je rad s takvim profilom igrača bitan za uspeh. Mišljenja sam da će uz sve navedeno u relativno kratkom roku podići kvalitet naše igre, vrednost igrača, a samim time će dati novu dimenziju timu, potrebnu u borbi za trofeje,“ dodao je Nikoličius.

Tri dana nakon promocije je pojasnio šta planira da uradi.

“Tri dana su u fudbalu malo, ali upoznao sam igrače. Imali smo tri treninga. Ne mogu puno toga da promenim odmah, moram prvo da vidim što se treba menjati. Sigurno ću neke stvari korigovati već sutra. Hajduk mora pobeđivati i oduševljavati ljude svojim partijama na terenu. U pozicionoj igri, u napadu smo radili na nekim stvarima. Verujem da će se nešto od toga videti sutra. Meni nije lako, ali nije lako ni igračima. Novi zahtevi… Ne smem mnogo toga da menjam na početku da ne bi i njima to bio problem“, rekao je Dambrauskas.

Pojasnio je kako je pre godinu dana savladao Hajduk na „Poljudu“ sa 4:2.

“Nisam to mogao da zamislim, ali kada te Hajduk zove, ne možeš da kažeš ne. Pratim sport, znao sam za Hajduk i pre nego što sam došao u Goricu. Radio sam s hrvatskim igračima u Žalgirisu. Znam što Hajduk znači ljudima. Ja sam profesionalac. Sada sam u Hajduku i poginuću za njega“, iskren je Litvanac.

POMOĆNICI

S novim trenerom na Poljud stižu i dvojica pomoćnika, 47-godišnji Marius Skinderis i 36-godišnji Justinas Gasiunas.

Skinderis je u seniorskoj karijeri igrao na poziciji odbramenog igrača, a nastupao je za brojne klubove u periodu od 1993. do 2010. godine. U trenerskoj karijeri radio je kao pomoćnik u Ekranasu i Panevežisu, zatim kao prvi trener u Nevežisu, te kao pomoćnik trenera Dambrauskasa u RFS-u i Ludogorecu.

Justinas Gasiunas biće novi trener golmana u stručnom štabu. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri izmedju ostalog ima dugogodišnje iskustvo rada u Akademijama Brajton i Hove Albion F.C. i Brentforda i u reprezentaciji Litvanije. U stručnom štabu prvog tima kao pomoćnici ostaju Mislav Karoglan, Šime Veršić i Antonio Sebežević.

BONUS VIDEO Čileanac od srpskog sela napravio svetsko čudo i ludu priču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar