Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori)

Sve je stalo u jedan meč. Čitava planeta sa nestrpljenjem očekuje meč polufinala Pariza u kom bi Novak Đoković pobedom nad Hubertom Hurkačom (14.00) mogao da uradi nešto što nije viđeno u istoriji tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon brojnih kalkulacija, nakon računica od kojih bi se i pasioniranim ljubiteljima matematika zavrtelo u glavi, sve može da bude gotovo nakon još dva ili tri seta.

Naime, u slučaju da Novak izbori plasman u finale osiguraće prvo mesto na ATP listi na kraju ove kalendarske godine, bez obzira na to šta Danil Medvedev uradi do kraja sezone.

Novak bi tako po sedmi put stigao do zvanja najboljeg na kraju godine (obično je ono nosilo i nagradu za najboljeg igrača, ali će o tome sada odlučivati ATP trka) što nije uspeo da uradi niko ranije.

Trenutno (sada ga verovatno sati dele od promene te brojke) ima šest trofeja za kraj godine na prvom mestu, baš kao i legendarni Pit Sampras, koji je osvojio 14 grend slem titula.

Kako je to odjednom moguće?

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Iako, je do sada u igri bilo nekoliko scenarija koji su mogli da mu donesu zvanje najboljeg, poslednja odluka Rusa je sve promenila.

Ono što je ranije i najavljivao, sada je dobilo i zvaničnu potvrdu. Rus neće igrati na turniru u Stokholmu, gde je u petak uveče odrađen žreb nakon koga je postalo jasno da su Srbinu vrata istorije širom otvorena.

Pogledajte i kako izgleda žreb na turniru u Švedskoj.

Ipak, oni koji i dalje žele da sabiraju ATP poene mogu da se uvere da bi u najluđem mogućem scenariju Novak i Danil mogli da imaju isti broj bodova!

Da, dobro ste pročitali, postoji i solucija po kojoj bi Medvedev i Đoković imali tačno po 8.970 bodova. Ipak, i tada bi tas vagu spustio ka strani Đokovića.

ATP pravila jasno kažu da se u slučaju ovog neverovatnog ishoda gledaju poeni koji dolaze sa grend slem turnira, mastersa i Završnog mastersa, a tu Novak ima ubedljivu prednost nakon što je ove sezone osvojio Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, dok je na US Openu stigao do finala.

Đoković je i sam istakao da je zbog toga i došao u prestonicu Francuske.

„To je i glavni razlog zbog kojeg sam došao ovde, da obezbedim prvo mesto na kraju godine. Nadam se da ću uspeti u tome ove sedmice. Ako ne, onda ću imati šansu u Torinu“, kazao je skromno Đoković.

Upravo zbog toga će verovatno čitava Srbija od 14.00 biti uz male ekrane i na TV Sport klub 2 uživo pratiti meč o kom će se godinama pričati.

Gledajte ATP Pariz uz SBB i EON pakete

Mečeve Mastersa u Parizu mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (promo)

 

BONUS VIDEO Lob Frica oduševio Francuze, Novak mu čestitao 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare