fOTO: EPA-EFE/NEIL HALL

Saga o Superligi u fudbalu konačno je dobila epilog. Klubovi koji su prvo učestvovali u formiranju tog takmičenja, pa se brže bolje predomislili, zvanično su se vratili pod okrilje UEFA i priznali krivicu.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je devet klubova koji su napustili Superligu odmah posle osnivanja, a kao deo svog pokajanja, pristali su da javno, na papiru, upute izvinjenje svim navijačima i organizacijama i da se se odreknu jednog dela novca u znak iskupljenja.

UEFA je izdala zvanični dokument u kojem se navodi da su u sklopu pomirenja, devet od 12 klubova iz takozvanog projekta Superliga, poslali dokument, takozvanu „Deklaraciju o posvećenosti“, kojima iskazuju svoju lojalnost i odanost Evropskoj fudbalskoj uniji.

UEFA je ovo prihvatila kao formalan vid izvinjenja i priznanja da je projekat Superlige bio greška i da ovim žele da upute izvinjenje navijačima, fudbalskim savezima, nacionalnim ligama i udruženju klubova.

Između ostalih, među tačkama u dokumentu se navodi da će krovna kuća fudbala, zajedno sa klubovima poslati donaciju od 15 miliona evra za UEFA dečju fondaciju kako bi bili iskorišćeni za dobrobit dece, omladine, i razvoj lokalnog fudbala.

Ističe se takođe da će klubovima koji su uzeli ušeće u projektu Superliga, biti oduzeto po pet posto prihoda koji su zaradili ove sezone u evrokupovima i biti raspodeljeni ostalim klubovima.

Takođe, najavljuje se kazne od 100 miliona evra po klubu, ukoliko se ponovi ovakav incident.

UEFA je saopštila da zadržava prava da pokrene disciplinski postupak i kazni klubove koji nisu odustali od Superlige – Rela Madrid, Barselona i Juventus.

U izjavi povodom ovog dokumenta Čeferin je potvrdio da će odmetnici biti kažnjeni.

„UEFA je odobrila reintegraciju devet klubova. Mere koje su preduzete su značajne, ali nijedna finansijska kazna koju budemo sproveli neće biti zadržana od strane UEFA, već će biti distribuirane za razvoj omladinskog i lokalnog fudbala. Takođe, tri tima koja nisu odustala od Superlige, biće kažnjena, po pravilima disciplinskih komisija pod našim okriljem“, naveo je Čeferin.

Klubovi koji su se zvanično obavezali na vernnost UEFA

  1. Čelsi
  2. Mančester siti
  3. Totenhem
  4. Arsenal
  5. Liverpul
  6. Mančester junajted
  7. Inter
  8. Milan
  9. Atletiko Madrid

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar