EPA-EFE/PETER POWELL

Neverovatna serija kojoj se ne nazire kraj.

Koliko promena trenera i sistema može da utiče na fudbalera, dokazuje napadač Mančester junajteda, Markus Rašford.

Od dolaska holandskog stručnjaka Erika ten Haga na klupu “crvenih đavola”, Rašford je potpuno drugačiji igrač i jedan je od razloga zbog čega je Junajted još uvek u trci za Premijer ligu.

Iako je početak sezone za Junajted bio težak, i nakon dva ubedljiva poraza (Brajton 2:1, Brentford 4:0), svima je posle pobede nad Arsenalom (2:1) u 6. kolu Premijer lige bilo jasno da je potrebno samo vreme kako bi Ten Hag uspostavio pravu igru.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolji igrač na tom meču bio je upravo Rašford, koji je sa dva gola i asistencijom najavio sjajnu sezonu.

Krilni napadač engleske reprezentacije je već duže vreme jedan od ikona Mančestera i od 2015. godine, kada mu je još jedan Holanđanin, Luj van Gal, dao šansu, Rašford je postao miljenik navijača.

Svoju priliku u prvom timu dobio je nakon što je te godine bio najbolji igrač u mlađim kategorijama “crvenih đavola” i već na svom debiju za prvi tim u Ligi Evrope, protiv Mitjelenda (5:1) postigao je dva gola.

Do kraja sezone Rašford je u svim takmičenjima stigao do učinka od osam golova na 18 utakmica.

NE PROPUSTITE:

Usledio je period adaptacije i potpunog navikavanja na prvi tim, te je u narednoj godini na 53 utakmica postigao samo 11 golova. Sličan učinak je imao i naredne godine (52 meča, 13 golova), ipak, već naredne sezone pokzao je zašto je imenovan za jednog od velikih nada engleskog fudbala.

U Premijer ligi je imao učinak od 10 golova i šest asistencija, ali je Junajted imao velikih problema van terena, te su dobre igre Rašforda ostale po strani.

U sezoni 2019/20 Markus je imao svoj najbolji golgeterski učinak i tada je postigao 22 gola na 44 utakmice pod vođstvo Olea Gunera Solšera.

Te sezone Mančester je završio na 3. mestu, dok je u narednoj godini Junajted bio na visokoj 2. poziciji na tabeli Premijer lige. Deo tog uspeha bio je i Rašford koji je proglašen za engleskog fudbalera 2020. godine.

Ipak, najteža godina bila je prethodna i napadač Mančestera je imao velikih problema sa povredama, i sezonu je završio sa samo pet golova, od čega je četiri došlo u nacionalnom šampionatu.

Markus Rašford, Foto: . EPA-EFE/Peter Powell

Bilo je jasno da je Junajtedu potrebna promena i upravo je Ten Hag bio pun pogodak, kako za tim, tako i za Rašforda.

Englez je protiv Lestera u 24. kolu stigao do svog najboljeg učinka od 23 pogodaka u jednoj sezoni. Njegova forma posle Mundijala se mora istaći, pošto je Rašford na 17 utakmica postigao čak 14 golova.

Proglašen je za igrača meseca i tu ne planira da stane. Po trenutnoj formi, može se reći da je jedan od najboljih fudbalera u Evropi i zbog toga je Junajted na visokom, 3. mestu iza Arsenala i Mančester sitija.

Na “Old Trafordu” je postigao sedam golova na sedam uzastopnih mečeva, i sada je iza Vejna Runija (8) i Kristijana Ronalda (10).

Junajted se još uvek bori za tri trofeja (Premije liga, Liga kup, Liga Evrope), te će Rašford imati priliku da prvi put dođe do učinka od 30 ili više golova u sezoni.

BONUS VIDEO Het-trik Kristijana Ronalda za Mančester junajted protiv Totenhema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar