Foto: EPA/LASZLO BELICZAY

Mađarski premijer Viktor Orban je često umeo da podseti na događaj uoči početka bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Pre više od dve decenije američki predsednik Bil Klinton je pokušao da kontaktira Orbana i da mu ukaže na planove NATO alijanse, ali nije imao sagovornika.

PROČITAJTE JOŠ

Mađarski lider je imao preča posla. Igrao je fudbal.

Godinama kasnije Orbanova ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu je dobila drugačiji oblik.

Lepo i korisno – ulaganjem u klubove okolnih zemalja u kojima živi veliki broj Mađara Orban je uspeo da održi nacionalnu koheziju i da utvrdi jasno, ali i ne toliko uvreženo mišljenje da je fudbal postao neka vrsta meke moći u političke svrhe.

Kako to u praksi izgleda, videli smo i u prvoj utakmici nove sezone Superlige Srbije u kojoj je Orbanovo „čedo u Srbiji“, ekipa TSC iz Bačke Topole dočekala Vojvodinu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Navijačka grupa „Plavi bećari“, koja bodri ekipi TSC, prozvala je taj meč derbijem juga, time implicitno stavljajući do znanja da teritoriju Vojvodine smatra južnim delom svoje matične države, Mađarske.

Orbanovi klubovi:

TSC (Srbija) 4. mesto, Liga Evrope

Osijek (Hrvatska) 4. mesto, Liga Evrope

Puškaš akademija (Mađarska) 3. mesto, Liga Evrope

Dunajska sreda (Slovačka), 3. mesto, Liga Evrope

U srpskom fudbalu će takav ispad, sasvim je moguće, proći nekažnjeno, kao uostalom i većina huliganskih (ne)dela, ali se postavlja pitanje kako će se „verni navijači“ TSC ponašati u Evropi.

Tim koji je protekle sezone fenomenalno vodio trener Zoltan Sabo uspeo je da stigne do mesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gde će biti i njegove „braće po Orbanu“.

Iako je TSC inicijalno trebalo da bude akademija fudbala, rezultati iz prošle sezone su podigli apetite u Bačkoj Topoli, gde je u fudbalsku infrastrukturu uloženo više od devet miliona evra.

I to nije jedini slučaj.

Orban je svom širokom krugu bogatih prijatelja svojom političkom moći omogućio pristup klubovima u zemljama okruženja gde postoji veliki broj pripadnika mađarske nacionalne manjine.

Foto: EPA/MARCEL VAN HOORN

„Ovde živi mnogo Mađara i naša domovina je zainteresovana za njihove uspehe. Prirodno je da sport spaja ljude“, istakao je Orban pre dve godine u Bačkoj Topoli.

Sa time se ne bi saglasila hrvatska fudbalska publika, navikla na duele Dinama i Hajduka, a u poslednjim sezonama i Lokomotive, pošto se Osijek, potpomognut mađarskim kapitalom, umešao u trku za mesto u Ligi šampiona.

Iza Osijeka je ostao Hajduk, ispred su dva zagrebačka kluba, a činjenica da je u klub u protekle četiri godine ubačeno oko 15 miliona evra pomalo zabrinjava tamošnju javnost.

„Nije realno da se sa tim novcem bude prvak Hrvatske, ali kroz dve, tri godine…“, rekao je Orban.

Svoju sferu uticaja mađarski lider je video i u Slovačkoj i sprovodi je kroz klub Dunajska sreda, koji je 1994. godine poslednji put igrao u kontinentalnom takmičenju.

A onda je stigao mađarski kapital.

Foto. EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Ime stadiona MOL arena dovoljno govori o svemu, a na njega će u narednom periodu stići i evropski klubovi, pošto se ekipa plasirala na treće mesto koje vodi na međunarodnu scenu.

Poslednje, ali i najznačajnije – Puškaš akademija, Orbanovo pravo pravcato čedo, stigla je do trećeg mesta u nacionalnom šampionatu koje je aposlutno pod „šapom“ Orbanove družine, uključujući šampiona Ferencvaroš i viceprvaka Fehervar, odnosno nekadašnji Videoton.

Sve četiri nabrojane ekipe za koje navija mađarski lider igraće u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ideju da krenu putem jurenja rezultata sasvim sigurno neće propustiti da realizuju i ostali „njegovi“ klubovi, ukoliko se sklope kockice.

Najveće šanse za to ima rumunski Sepši, potom i Mjerkurea, odnosno Čiksereda, kako taj drugoligaški klub, u koji je uloženo nekoliko miliona evra, nazivaju lokalni Mađari.

Orbanova ruka je stigla i do druge lige Slovačke, kroz ekipu Komarno, u trećoj ligi je projekat ekipa Rimanske sobote, a akademija je osnovana i u ukrajinskom Murkačevu.

O projektima u Sloveniji, kao i izgradnji nekoliko kompleksa stadiona vrednih stotine miliona evra pročitajte u posebnom tekstu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare