Navijačka grupa "Plavi bećari" nazvala je duel 1. kola Superlige između TSC i Vojvodine "južnim derbijem".

Pred start sezone u Superligi gde TSC dočekuje Vojvodinu, pomenuta navijačka grupa je na Fejsbuku objavila poruku u kojoj sa utakmicu nazvala „južnim derbijem“ (delivedeki derbivel), što je svojevrsna provokacija.

Naime, „delivedek“ je istorijsko-politički termin koji se u vreme nekadašnje Kraljevine Ugarske koristio za nekoliko županija (Virovitička, Požeška, Sremska, Bačka, Torontalska, Tamiška i Kovinska) i vazalne banovine (Mačvanska, Usorska, Soli, Severinska), a danas ga često pominju zagovornici mađarskog revizionizma i Velike Mađarske.

„Nova sezona počinje i naš voljeni tim kreće u marš protiv jedne od najjačih ekipa lige, što nam daje razlog za slavlje. Uz to, uspeli smo da uđemo u Evropu, imamo dobre šanse da u ovoj sezoni igramo na svom novom stadionu i sve počinje „južnim derbijem“. Ali.. Pred praznim tribinama, što je ekstremno teško prihvatiti“, napisali su „Plavi bećari“.

A felső képen tizennyolcan vagyunk, az alsó képen száznyolcvanan.A felső kép egy hétköznapon készült kb 400km-re a…

Posted by Blue Betyars on Четвртак, 30. јул 2020.

Inače, ovo nije njihov prvi separatistički ispad, jer su 4. juna transparentom „100 godina tuge“ obeležili vek od potpisvanja Trijanonskog sporazuma, jednog od mirovnih ugovora u Versaju kojim je okončan Prvi svetski rat, a čiju reviziju zagovaraju pojedine ekstremno desničarske grupe u Mađarskoj.

„Tuga, bol, patnja, bes… Imamo mnogo osećanja. Pre 100 godina, zemlja je bila rastrgnuta perom, delovi nacije su bili zatvoreni u druge zemlje. Iako cilj nije bio samo raspodela teritorija, već i uklanjanje stranih delova nacije, ovde smo! To je osećaj koji nam daje snagu da nastavimo da se borimo. Nikada nećemo odustati!“, napisali su „Plavi bećari“ tada na Fejsbuku.

Gyász, fájdalom, szomorúság, düh… rengeteg érzés kavarog bennünk. 100 éve egy tollvonással szakítottak szét egy…

Posted by Blue Betyars on Четвртак, 04. јун 2020.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar