Foto: Edvard Nalbantjan/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Irsku rezultatom 3:2 na otvaranju kvalifikacija za plasmana na Mundijal u Kataru 2022. godine.

Nije dobro počelo po reprezentaciju Srbije, pošto su Irci u prvim minutima pokazali da su došli da se bore, a do prednosti su stigli nakon 18 minuta igre, kada je Kolins nadskočio Mladenovića i poslao loptu u mrežu.

PROČITAJTE JOŠ...

Srbija je počela da pritiska rivala, pa je u 40. minutu nakon prelepe akcije i prve asistencije Tadića, te odlične realizacije Vlahovića stigla do izjednačenja. Mogao je Đuričić u dva navrata u završnici da postigne gol, ali nije bio precizan, pa je na odmoru bilo 1:1.

Početak drugog poluvremena protekao je u dosta konkretnijoj igri Iraca, ali je u 69. usledio trenutak inspiracije kapitena Tadića u vidu asistencije i prelep lob udarac Aleksandra Mitrovića, koji je samo nekoliko minuta ranije ušao u igru.

U 75. Tadić je ponovo odlično centrirao, Mitrović još bolje glavom šutirao, a na semaforu je ubrzo stajalo 3:1.

Irska je u 86. minutu nakon velike greške Stefana Mitrovića stigla do gola za 3:2 zahvaljujući snalažljivosti Kolinsa, ali Irci u završnici meča nisu uspeli da ugroze gol Dmitrovića, pa je reprezentacija Srbije uspela da sačuva vođstvo i na najbolji mogući način otvori kvalifikacije za Mundijal koji će naredne godine biti odigran u Kataru.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine

Srbija – Irska 3:2 (1:1) 

(Vlahović 40, Mitrović 69, 75 – Braun 18, Kolins 86)

Stadion: „Rajko Mitić“, Beograd

Bez publike

Sudije: Davide Masa (Italija), Filipo Meli (Italija), Mišel Fabri (Italija)

Srbija: Dmitrović, Milenković, S. Mitrović, Pavlović, Gajić, Lukić, Račić (od 63. Maksimović), Mladenović (od 46. Kostić), Tadić (od 77. Gudelj), Vlahović (od 82. Jović), Đuričić (od 63. A. Mitrović)

Irska: Travers, Stivens, Klark (od 79. Brejdi), O’Šej, Kolman, Braun (od 79. Kolins), Kulen, Molambi (od 61. Hendrik), Konoli (od 67. Long), Robinson (od 79. Meklin), Doerti

U drugom meču A grupe, reprezentacija Portugala je sa 1:0 savladala Azerbejdžan zahvaljujući komičnom autogolu Medvedeva, pa nakon prvog kola naša selekcija zauzima prvo mesto sa istim brojem bodova kao i Portugalci, ali uz više datih golova.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, grupa A

Srbija – Irska 3:2 (1:1)

(Vlahović 40, Mitrović 69, 75 – Braun 18, Kolins 86)

Portugal – Azerbejdžan 1:0 (1:0)

(Medvedev 36 autogol)

Kraj

Pobeda Srbije 3:1!

90′ Počinje zaustavno vreme

Sudija Masa je doneo odluku da meč produži još četiri minuta.

86′ Katastrofalan kiks Stefana Mitrovića

Pokušao je da vrati loptu Dmitroviću glavom, loptu su presekli Irci, a Kolins je pored Dmitrovića prosledio u mrežu, 3:2.

82′ Vlahović dobio zaslužene aplauze

Prazne su tribine stadiona „Rajko Mitić“, ali je zasluženo nagrađen aplauzom. Umesto njega na terenu je Luka Jović.

79′ Izmene na obe strane

Prvo je Tadić napustio igru i ustupio mesto Gudelju u 77. minutu, da bi dva minuta kasnije Irci izvršili trostruku izmenu – Brejdi umesto Klarka, Meklin umesto Robinsona, Kolins umesto Brauna.

75′ Mitrović drugim golom doneo 3:1 Srbiji

Pokazao je Tadić da je jedan od najboljih „pakera“ sveta, centrirao je, Mitrović glavom šutirao i pogodio, pa naša selekcija na ulasku u poslednjih 15 minuta ima dva gola viška.

69′ Kakva golčina Mitrovića, Srbija vodi!

Odličan pas dobio je Mitrović, pogledao krajičkom oka gde se nalazi Travers, i kada su svi očekivali da će sačekati da mu se priključe ostali igrači u napadu, on je odlučio da šutira – 2:1! Takođe, vredi istaći i odličan pas Tadića zahvaljujući kom je Mitrović i došao u situaciju da uputi prelep lob.

 

67′ Izmena u Irskoj

Konoli je napustio igru, Long je ušao na teren.

63′ Dobra šansa za Milenkovića, ostalo je 1:1

Malo pre nego što su izvršene izmene Milenković je bio zamalo kratak, pa je ostalo nerešeno.

63′ Dve izmene u Srbiji

Račić je izašao, u igri je Maksiomvić, dok je Mitrović zamenio Đuričića.

61′ Izmena u Irskoj

Teren je napustio Molambi, dok je u igri Hendrik.

55′ Irci zasad bolji u drugih 45 minuta

Posle deset minuta igre jasno je da Irci ne nameravaju da se prepuste Srbiji, pripretili su u nekoliko navrata, sjajnu šansu imali su nakon centaršuta Doertija ka Koneliju, ali je Mitrović uspeo da izbaci loptu pre nego što je pripretio. Nakon kornera Klark je probao glavom sa peterca, loše zahvatio loptu, ostalo je 1:1.

50′ Opasno pred golom Dmitrovića

Odličan centaršut uputio je Doerti, ali je odbrana Srbije uspela da interveniše i otkloni opasnost.

46′ Dobra šansa za Srbiju, Lukić loše šutirao

Dobru povratnu loptu uputio je Đuričić ka Lukiću, vezista Torina šutirao, ali je udarac bio veoma neprecizan, pa je ostalo 1:1.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Počinje drugo poluvreme, jedna izmena

Iako je reprezentacija Srbije tek u finišu stvorila nekoliko solidnih prilika, Stojković je odlučio da napravi tek jednu izmenu, pa je Filipa Mladenovića zamenio Filip Kostić.

Drugi meč grupe A

Portugal trenutno vodi protiv Azerbejdžana 1:0, jedini gol postigao je Medvedev u 36. minutu.

Poluvreme

Nakon prvih 45 minuta rezultat je 1:1. Irci su preko Brauna poveli u 18. minutu, i to nakon 11 sati fudbala bez gola, a izjednačenje je doneo Vlahović majstorijom u 40. minutu utakmice.

45′ Igraće se još jedan minut

Sudija je produžio meč za još 60 sekundi.

43′ Đuričić zamalo neprecizan, ostaje 1:1

Moglo je da bude 2:1 gotovo odmah, Đuričić je dobio odličnu loptu sa krila, šutirao, ali je izblokiran pa je lopta završila u korneru.

40′ Vlahović!

Fantastična akcija, mat u tri poteza, asistencija Tadića i još bolja realizacija Vlahovića, 1:1!

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

33′ Šteta…

Odlična lopta Tadića, činilo se da će Vlahović uspeti da se izbori i izađe sam ispred Traversa, ali je odbrana Irske uspela da interveniše.

29′ Irska prekinula post

Odigrali su 677 minuta Irci bez postignutog gola pre nego što je Alan Braun zatresao mrežu Marka Dmitrovića.

27′ Srbija dominira, ali…

Ima naša selekcija preko 69 posto loptu u svom posedu, ali ne uspeva da pripreti, uprkos tome što su do sada izveli čak šest kornera za manje od pola sata igre.

25′ Novi korner za Srbiju

O’Šej je izbacio loptu ispred Vlahovića, pa je Srbija dobila novi korner. No, ni ovog puta nije bilo opasnosti po Traversa.

foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

23′ Korner za Srbiju

Tadić je centrirao, ali su Irci ponovo u vazdušnom duelu bili uspešniji, ostaje 1:0 za goste.

18′ Šok, Irska vodi!

Centaršut sa levog boka, Braun je nadskočio Mladenovića i poslao loptu u mrežu, 1:0 za Irce.

16′ Nova akcija bez realizacije

Probao je Tadić da uposli Vlahovića, ali je odbrana Irske uspela da interveniše i otkloni opasnost.

10′ Prazne tribine stadiona Crvene zvezde

Na tribinama se nalazi samo nekoliko fotoreportera, a ovde možete pogledati kako izgleda gotovo prazan stadion „Rajko Mitić“ na kome fudbaleri Srbije i Irske igraju prvo kolo kvalifikacija za Mundijal.

5′ Prvi korner za Srbiju

Centrirao je Tadić na prvu stativu, defanzivci Irske izbacili loptu, a Srbija dobila novi udarac iz ugla. Nakon drugog Irci su intervenisali ispred Pavlovića, ali nije bilo gola. U nastavku akcije Tadić je dobio loptu, predriblao nekoliko igrača Irske, ali nije lopta stigla do nekog od igrača Srbije.

2′ Prvi korner za Irce

Alan Braun je centrirao, Mladenović ga izblokirao, pa su Irci dobili novi udarac iz ugla, ušla je lopta u peterac Srbije, ali nisu uspeli da je usmere ka golu.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

20:45 Dobro došli na prenos utakmice prvog kola A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između reprezentacija Srbije i Irske na portalu Nova.rs!

Prvi napad imala je reprezentacija Irske.

20:22 Svetozar Mijailović: Piksi je pobednik

Predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović prokomentarisao je šanse reprezentacije na predstojećoj utakmici:

„Ja delim optimizam našeg selektora. Znam ga iz igračkih dana veoma dobro. Pobednik je, voli da se nadigrava, ja se nadam da će na naše igrače preneti ono što ga je krasilo dok je igrao. Verujem, ali pre svega računam na motivaciju, rad, jer iz toga rezultat uvek dođe.“

Upitan da prokomentariše dešavanja iz Fudbalskog saveza Srbije i ostavku Slaviše Kokeze, kao i da li će to ostaviti traga na reprezentaciji, Mijailović je dodao:

„Ja mislim da momci veoma dobro znaju koji im je zadatak. Oni će pružiti svoj maksimum, a njih ne bi trebalo da dotiče ono što se dešava oko saveza. Još nije bilo nikakvih promena, videćemo šta će organi odlučiti. Pratićemo sve, daćemo svoj doprinos kao i uvek da fudbalska krovna organizacija funkcioniše kako bi trebalo. Još uvek nije došao niko novi. Očekujem da FSS ima snage da reši situaciju na statutom predviđene stvari.“

20:19 Sejduba Suma heroj Gvineje

Fudbaler Partizana Sejduba Suma postigao je pogodak kojim je njegova reprezentacija pobedila Mali i obezbedila plasman na Kup afričkih nacija.

20:14 Binić: Moramo da dobijemo, kvalitet je na našoj strani

Legenda Crvene zvezde Dragiša Binić izneo je za Nova.rs svoj stav pred utakmicu Srbije i Irske:

„Znam da će on da pruži sv što može. On je ovde kratko, i verujem da očekuje od ovih momaka da daju maksimum. To su sve dobri igrači, koji igraju za klubove koji ostvaruju dobre rezultate. Kvalitet je na našoj strani, i taktički, i fizički, i znanje. Suština je da ti momci znaju da igraju za svoju zemlju, i da ako izgaraju 90 minuta na terenu, rezultat neće izostati.

Stojkovićev autoritet je bitan. Potogotvo jer su to sve mladi momci koji će pre poslušati neko veliko ime nego nekoga ko nije autoritet. To će sigurno dodati još oko 20 posto kvaliteta na već postojeći. Mi bi ovu utakmicu trebalo da dobijemo. Moramo da dobijemo.“

20:06 Reprezentativci Srbije izašli na teren

Još oko 40 minuta je ostalo do početka utakmice, a izabranici Dragana Stojkovića su izašli na teren.

Foto: Starsport Pedja Milosavljevic

20:01 Irci: „Mi smo jedan“

Na zvaničnom Tviter nalogu Irske objavljena je kratka ali jasna poruka – „Početak se bliži“, uz dodatak „Mi smo jedan“.

PROČITAJTE JOŠ...

19:59 Imamo prvo iznenađenje

Holandija je smatrana favoritom, ali je doživela pravu katastrofu protiv Turske.

Tursci su na svom terenu slavili sa 4:2, uz tri gola Buraka Jilmaza. Treći gol na meču za Tursku postigao je Čalhanoglu, dok su za Holandiju strelci bili Klasen i de Jong.

Gde možete da gledate utakmicu?

Podsećamo, prenos utakmice možete da gledate na televiziji Nova S, preko platforme EON nezavisno od interneta koji posedujete, kao i na portalu Nova.rs.

19:46 Debitanti u Srbiji

Dragan Stojković je odlučio da priliku ukaže nekolicini debitanata, pa će tako na teren od prvog minuta desni bek Crvene zvezde Milan Gajić, kao i Uroš Račić, vezista Valensije i nekadašnji fudbaler crveno-belih.

19:41 Poznat i sastav Irske

Nakon nešto dužeg čekanja, izašao je i sastav Iraca.

Stiven Kini je odlučio da na teren izvede postavu sa Traversom na golu, na levom beku će zaigrati Stivens, Klark i O’Šej će činiti štoperski tandem, dok će Kolman zaigrati na mestu desnog beka.

Braun, Kulen i Molambi će biti zaduženi za organizaciju igre, dok su golovi zadatak Konoloja, Robinsona i Doertija.

19:37 Stojkovićeva reprezentativna karijera kroz brojke

Piksi je u dresu Srbije odigrao 84 utakmice i postigao 15 golova.

19:34 Srbija ruši „prokletstvo“

Reprezentacija Srbije nije zabeležila pobedu na početku kvalifikacija još od 3. septembra 2010. godine, kada su savladana Farska Ostrva sa 3:0, a golove su postigli Danko Lazović, Dejan Stanković i Nikola Žigić.

Od tada, po dva remija na otvaranju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. i 2018, kao i Evropsko prvenstvo 2016. i 2020.

19:17 Piksijeva iznenađenja

Dragan Stojković je odlučio da napravi nekoliko iznenađenja, pa će se tako od početka na terenu naći Dmitrović na golu, ispred njega će u poslednjoj liniji biti Milenković, Stefan Mitrović, Pavlović i Gajić, vezni red će činiti Lukić, Račić, Mladenović, dok su za ofanzivu zaduženi Tadić, Đurićić i mladi Vlahović, kao najistureniji.

Kapitenska traka naći će se oko ruke Dušana Tadića.

Na klupi će biti Filip Kostić, Luka Jović, Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić…

Dešavanja sa utakmice između Srbije i Irske možete da pratite na televiziji Nova S, preko EON platforme, ali i putem tekstualnog prenosa na portalu Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare