Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs

Zna se da će Crvena zvezda u plej-of za Ligu šampiona, Partizan i TSC bore se za drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona, dok Radnički, Vojvodina i Čukarički jure karte za Ligu Evrope i Ligu konferencija, a i finale Kupa bi moglo da donese rasplet.

Superliga Srbije ušla je u samu završnicu, do kraja takmičenja za sezonu 2023/2024. preostala su samo dva kola, a ona će dati odgovor na pitanje – ko će u evropska takmičenja? Odranije je poznato da će Crvena zvezda u plej-of za Ligu šampiona, i tu otprilike staje priča kada je u pitanju dalji raspored klubova, bar iz ove perspektive.

Trenutno stanje na tabeli, gledajući mesta oko kojih će se voditi borba, kaže da je Partizan drugoplasirani sa 74 boda, TSC kao treći ima 72, i ova dva tima će voditi borbu za to drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona.

Za to vreme, za poziciju broj četiri boriće se Radnički iz Kragujevca (59), Vojvodina (57) i Čukarički (57).

PROČITAJTE JOŠ

Prema trenutnom stanju na tabeli, Radnički je favorit za četvrto mesto, ujedno i poslednje koje definitivno vodi u Evropu – u koje takmičenje i od koje runde, biće poznato po završetku finala Kupa Srbije, 21. maja.

Ukoliko bi Crvena zvezda osvojila Kup, onda bi peta pozicija na tabeli značila i mesto u Evropi. Ukoliko, pak, Vojvodina osvoji trofej, a sezonu završi kao šesta, evropski fudbal bi igrale četiri prvoplasirane ekipe na tabeli Superlige, plus „stara dama“ iz Novog Sada.

Ukoliko beogradski crveno-beli četvrti put uzastopno osvoje oba trofeja, u evropska takmičenja će pet najboljih ekipa Superlige. Prema tom plasmanu bi Zvezda u plej-of za Ligu šampiona, drugoplasirani u drugo kolo kvalifikacija za elitu, umesto osvajača Kupa Srbije, a na osnovu odluke UEFA iz novembra 2014. godine, prednost u odnosu na finalistu Kupa kada je u pitanju prolaz u Evropu ima raspored na tabeli Superlige, što znači da će trećeplasirani u plej-of za Ligu Evrope.

Vladan Milojević  Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Za isto takmičenje borio bi se i četvrtoplasirani, samo od druge runde, dok bi od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija krenuo petoplasirani tim domaćeg prvenstva.

Ako Zvezda osvoji duplu krunu

U ovom scenariju, Zvezda bi u Ligu šampiona, dok od Partizana i TSC-a zavisi ko će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a ko u plej-of za Ligu Evrope. Crno-beli su trenutno drugoplasirani sa 74 boda, dva više od tima iz Bačke Topole, ali i uz poprilično problematičan raspored.

Naime, crno-bele očekuju dueli protiv dva tima koji imaju imperativ pobede – prvo gostuju Čukaričkom, protiv kog su u poslednje četiri utakmice tri izgubili uz jednu pobedu, dok će sezonu zatvoriti protiv Radničkog, koji će igrati za mesto u Evropi, a pokazali su Kragujevčani protiv Zvezde da i te kako umeju da se nadigravaju.

  Foto:Nikola Gligic/Starsport.rs

Sa druge strane, TSC će igrati protiv Mladosti iz Lučana i Napretka, dve ekipe koje nemaju nikakav rezultatski imperativ. Partizanu je za drugo mesto potrebno da osvoji bar četiri boda, pod uslovom da TSC dobije oba svoja meča. Ukoliko TSC remizira bar jednom, crno-belima je dovoljna pobeda, a u slučaju poraza TSC-a na jednom od ova dva meča, i bod znači drugo mesto.

Kada je u pitanju borba za preostale tri pozicije, tu je Radnički trenutno u najboljoj poziciji – četvrti sa 59 bodova, i na svom terenu dočekuje Vojvodinu pre meča sa Partizanom, pa ima šansu da direktnog konkurenta izbaci iz trke. Sa druge strane, Vojvodina i Čukarički imaju po 57 bodova. Novosađani imaju prednost pošto su posle 30 kola bili četvrti, a Čukarički šesti, pa u slučaju istog broja bodova na kraju sezone oni će biti bolje plasirani.

Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs

Vojvodina će tako sa dve pobede sigurno biti četvrta, dok Radničkom četiri boda garantuju Evropu. Čukaričkom je, sa druge strane, potrebno da do kraja sezone osvoji tri boda više od Radničkog i jedan od Voše.

Ako pehar Kupa završi u rukama fudbalera Vojvodine i ode u Novi sad, trka će pasti na dva imena – Čuku i Radnički. Ekipa koja stigne do četvrte pozicije ići će u kvalifikacije za Ligu konferencija i to je to. Nije skoro trka za Evropu u srpskom fudbalu bila zanimljivija…


SUPERLIGA, 36. kolo

PLEJ-OF

Četvrtak:

Radnički 1923 – Vojvodina 16.55
Napredak – C. zvezda 19.00

Petak:

Čukarički – Partizan 18.30

Mladost – TSC 18.30

PLEJ-AUT

Petak:

IMT – Voždovac 16.00

Radnički Niš – Javor 16.00

Železničar – Novi Pazar 16.00

Radnik – Spartak 18.00

Пласман обезедио Sofascore

Пласман обезедио Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar