EPA-EFE/Siu Wu

"City Group", većinski vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti, moraće da smanji finansijski udeo vlasništva u klubu Đirona, kako bi katalonska ekipa mogla sledeće sezone da se po prvi put takmiči u Ligi šampiona, saopštila je UEFA.

U cilju izbegavanja sukoba interesa UEFA ne dozvoljava da dva tima koja imaju istog vlasnika učestvuju u istom evropskom takmičenju.

Đirona, koja je 47 odsto u vlasništvu „City Group“, na početku sezone je bila uverena da neće imati problema i da poštuje pravila UEFA, pošto nije u većinskom vlasništvu konzorcijuma iz Emirata.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, prema propisima UEFA, dovoljno je da finansijer ima 30 odsto vlasništva, ili u nekim slučajevima i samo 10 odsto ukoliko je glavni akcionar kluba.

Kako bi i Mančester siti i Đirona naredne sezone nastupili u Ligi šampiona, „City Group“ će do 3. juna morati da smanji udeo u vlasničkoj stukturi Katalonaca.

Prošle sezone, isto pravilo o višetrukom vlasništvu klubova dovelo je do tri istrage – Tuluza i Milana, Aston Vile i posrtugalske Vitorije, i Brajtona i Union Sen Žiloa.

BONUS VIDEO Zagrevanje za EURO 2024, Zoran Filipović epizoda 2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar