Radživ van la Para i Takuma Asano; Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Na osnovu izveštaja FIFA, čini se da je, sa finansijske strane gledano, stanje u sprskom fudbalu znatno bolje od onoga kakvim se bar na prvi pogled čini.

PROČITAJTE JOŠ...

FIFA je na svom zvaničnom sajtu objavila dokument pod imenom „Izveštaj za poslednjih deset godina internacionalnih transfera“, a po njemu, klubovi su od 2011. do 2020. godine potrošili ni manje ni više nego 100 miliona dolara na transfere igrača.

Prebačeno u evre, to je suma od 85 miliona evropskih novčanica koje su ekipe koje igraju u Superligi i Prvoj ligi Srbije potrošili na dolazne transfere igrača.

Po tom parametru srpski fudbal zauzima 29. mesto na svetu, i poravnat je sa Kiprom, Egiptom, odnosno Češkom, dok je lider Engleska sa sumom od 12.4 milijarde dolara.

Nisu saopštena imena igrača za koje su srpski klubovi izdvojili toliko novac, ali je svakako iznenađujuć podatak, s obzirom na to da u Srbiji troše Crvena zvezda i Partizan, uz eventualno minimalne iznose koje bi na tu ukupnu sumu davale ostale ekipe.

Takođe, u izveštaju FIFA navedeno je da je kroz Fudbalski savez Srbije u tom periodu na osnovu transfer-kompenzacije prošlo preko 300 miliona dolara, što je oko 254 miliona evra.

Foto: FIFA/Printscreen

U istom periodu, fudbalski klubovi su za provizije agentima dali ukupno 17.2 miliona dolara za ukupno 475 transfera – od toga 4.1 milion za angažovanje, te 13.1 milion dolara za prodaju.

Foto: FIFA/Printscreen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare