Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Nove mere za nevakcinisane sportiste uticaće i na Ligu šampiona, potvrdila je UEFA novim saopštenjem.

„Real Madrid i Čelsi će možda biti primorani da ostave sve igrače koji nisu vakcinisani protiv korone kod kuće za utakmice Lige šampiona u Francuskoj. Trenutna ograničenja u Francuskoj znače da nema izuzetaka za nevakcinisane profesionalne sportiste koji žele da uđu u zemlju. Pari Sen Žermen će ugostiti Real Madrid u prvoj utakmici osmine finala 15. februara, dok Čelsi putuje u Lil na revanš meč 16. marta“, piše Marka.

PROČITAJTE JOŠ

U saopštenju u četvrtak, UEFA je navela da će klubovi u principu biti obavezni da poštuju ograničenja u bilo kojoj zemlji, dodajući da će dalje smernice biti date pre nokaut faze Lige šampiona.

„Konkretni uslovi pod kojima se igraju utakmice u svakoj zemlji podležu odlukama nadležnih organa u toj zemlji. Svaki tim će u principu morati da poštuje pravila koja se primenjuju u zemlji u kojoj se meč održava. Ali specifični aneksi, koji su još u izradi i koji sadrže posebna pravila zbog koronavirusa u nokaut fazi, mogu pružiti dalje smernice u ovom pogledu“, navodi UEFA.

Mere i promene će pratiti još Crvena zvezda i Partizan, kao učesnici nokaut faze Lige Evrope i Lige konferencija.

Miloš Vazura, generalni direktor Partizana, za Telegraf.rs je rekao da crno-beli igrači, ukoliko prođu Spartu iz Praga, u narednoj rundi takmičenja neće moći da igraju ako nisu vakcinisani.

U Crvenoj zvezdi je jesenas bilo oštrih reči Mitra Mrkele zbog velikog broja igrača koji nije želeo da se vakciniše, ali ostaće i da se vidi kakav će žreb dočekati klubove – Partizan ako se plasira dalje, Zvezdu kada sačeka epilog šesnaestine finala, jer će igrati osminu finala kao prvi tim svoje grupe. Naravno, mnogo toga zavisiće od zemlje iz koje će klub doći, neke imaju rigoroznije, neke blaže mere.

UEFA je usput objavila i izveštaj o licenciranju, otkriveno je da su plate igrača porasle širom Evrope 2021. godine, uprkos kontinuiranom padu klupskih prihoda.

Andrea Traverso, direktor za finansijsku održivost i istraživanja, pozvao je na promene u pravcu boljeg upravljanja troškovima u sportu, dok predsednik Aleksander Čeferin vidi izveštaj kao pokazatelj snage fudbala, uprkos gubicima izazvanim pandemijom.

„Kriza je istakla u kojoj meri je fudbal deo tkiva evropskog života. Fudbal je bio pravi spas za mnoge. Neću davati hrabra predviđanja za sledeću godinu, osim što ću reći da će, bez obzira da li pandemija ostane ili nestane, evropski fudbal ostati jak, stabilan i ujedinjen 2022. godine“, rekao je Čeferin.

BONUS VIDEO Huventud – Partizan, sukob igrača na terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar