Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Ako se pitate zašto Nejmar nije dostigao nivo Lionela Mesija ili Kristijana Ronalda, odgovor posle čitanja ovog teksta će vam biti jasan

Nejmar je davno pokazao da ne zna da brine o sebi i da ne zna da se čuva, što se odrazilo na pre svega timske rezultate Pari Sen Žermena, ali i na neke njegove individualne učinke na terenu.

Bilo je u životu Brazilca do sada svega – razuzdanih odnosa prema sumnjivim lepoticama, veoma „lakog“ odnosa prema novcu, ludih noćnih provoda i to tokom sezona, sukoba sa saigračima u klubu i reprezentaciji… Ipak, jedan od većih problema je što Nejmar gleda na svet kao što bi to radio svaki tinejdžer koji na računu ima neverovatno bogatstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Vreme za oporavak od povrede Nejmar uglavnom troši na internetu i kazinu, jer je već poznato da obožava da igra poker. Kada to ne može da radi uživo, radi na internetu, pa je odlučio da upadne za jedan poker sto za visokim ulozima.

Pitate se koliko velikim? Dovoljno je reći da je u jednom trenutku izgubio milion evra. Šta je uradio nakon toga? Glumio je da mu je teško, da ne može da veruje, grizao je ruke… Glumio je, jer se ubrzo smejao nakon što je gestikulirao jecanje i plakanje. Nejmar je izgubio praktično nešto manje od šestine mesečnih primanja, što je za njega očigledno beznačajno.

Kada zarađujete koliko i ovaj Brazilac ovo vam dođe kao pravi razlog za smeh i malo nerviranja, ali ništa više od toga.

Nekoliko dana nakon što su Nejmarovi snimci osvanuli na internetu i krenuli da se dele društvenim mrežama, portal „Globo“ utvrdio je da je reč o namernoj marketinškoj kampanji, što je potvrdio i jedan od savetnika samog fudbalera. Nejmar nije izgubio ni centa, pošto nije dao pare iz svog džepa.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Jedna od kladionica dobila je veoma čudnu ideju. Ona je ovime želela da dokaže da sreća nije naklonjena bogatima i poznatima i da „podstakne“ ljude da se još više uključe u aktivnosti na veb stranicama kladionica.

Šta god da je istina od onoga što je prethodno navedeno, zaista ne priliči nekome ko je uzor mnogima širom sveta da se ponaša ovako.

I ranije je Nejmar umeo da se predstavlja kao dobar poker igrač, pa je u februaru otišao je u hotel „Hajat Ridžensi“ i od 22.30 učestvovao na EPT turniru u Parizu koji organizuje čuveni sajt za ovu igru. Samo je ulaz koštao 10.000 evra, a Nejmar je završio na 30. mestu i plasirao se u sledeću rundu.

Sve to možda i ne bi bilo toliko strašno, da ga Kilijan Mbape nije zamolio da se odmara (kao i ostale saigrače) nakon što je PSŽ poražen u prvom meču osmine finala Lige šampiona od Bajerna iz Minhena.

Nešto ranije istog meseca Nejmar je pravio i ludu rođendansku žurku, što je naravno sasvim normalno, ali nek granice mora da postoje.

“Mogli bismo da ga kaznimo, ali šta možemo da uradimo kada nekog baš zabole da li će sa njegovom platom da plati kaznu od 135 evra”, rekao je prvi čovek opštine Luk Vatel nakon što je Nejmar 5. februara napravio žurku za 31. rođendan. Žurku koja je ostavila budnim komšije čitave noći.

Iako je sve ovo samo po sebi problematično i za Nejmara i za njegov klub, ono što je mnogo gore su povrede koje Brazilac doživljava svake sezone po nekoliko puta. On je u februaru povredio skočni zglob u ligaškoj utakmici između Pari Sen Žermena i Lila, a ne očekuje se da se na teren vrati do kraja sezone. Zapravo, za to i nema neki poseban motiv, jer je PSŽ opet ispao u osmini finala Lige šampiona, a titula u francuskoj ligi je skoro pa osigurana.

Međutim, daleko od toga da u klubu sa „Parka prinčeva“ blagonaklono gledaju na sve ono što radi Nejmar. Pored toga, on nije u najboljim odnosima ni sa saigračima, u svlačionici je veoma napeto s vremena na vreme, a na leto bi klub mogao da se odrekne napadačke trojke iz snove Nejmar-Mesi-Mbape ili barem nekoga od njih.

Nejmar i Kilijan Mbape
Nejmar i Kilijan Mbape; Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Ova najnovija povreda Nejmara se nikako ne dovodi u pitanje, jer su mu stradali ligamenti i zaista mu je potreban dug oporavak, ali neke ranije povrede se mogu dovesti pod sumnju.

Svake godine baš pred 11. mart kada njegova sestra Rafaela slavi rođendan, Nejmar bude van terena iz nekog razloga, a najčešći su povrede. Od 2015. godine je Nejmar (skoro) uvek bio ili suspendovan ili povređen baš u ovom periodu. Nije tajna da je blizak sa sestrom, pa je čak istetovirao njen lik na ruci.

Rafaela je mlađa sestra Brazilca, a i pored popularnosti brata sama se izborila za slavu, jer je na Instagramu prati preko pet miliona ljudi, a bavi se modelingom. Ona je postala planetarno poznata nakon što je bila u vezi sa Gabrijelom „Gabigolom“ Barbosom sve do raskida 2018. godine.

Evo ga i spisak Nejmarovih povreda i razloga izostanaka u vreme sestrinog rođendana: u 2015. i 2016. godini je dobio pet žutih kartona, pa je bio suspendovan, u 2017. je zaradio povredu mišića i vratio se nakon rođendana, tokom 2018. godine je propustio pet mečeva u nizu kako bi bio kod sestre na žurci, dok je 2019. godine propustio veći deo prolećnog dela sezone i čitav mart, u 2020. godini je zaradio povredu rebara sredinom decembra, a i 2021. je baš sredinom februara povređen.

Foto:AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Mora se priznati da je u 2022. godini Nejmar bio raspoložen za fudbal u vreme sestrinog rođendana, ali je utakmice igrao dva dana pre i dva dana posle tog datuma.

Navijači su zbog svega ovoga imali originalne načine da objasne ove misteriozne povrede ili suspenzije Nejmara.

„Postoje tri sigurne stvari u životu: Smrt, porez, povreda Nejmara zbog sestrinog rođendana“, napisao je neko na društvenim mrežama.

Nejmar je početkom ove godine bio na udaru i zbog toga što se nije pojavio na sahrani čuvenog Pelea. Sahrana je bila 3. januara u Santosu, ali Nejmara nije bilo tamo, što su mu zamerili mnogi sunarodnici.

Prema pisanju stranih medija, Nejmaru klub nije dozvolio da putuje zbog obaveza u Francuskoj, a onda je na društvenim isplivao snimak njega sa zabave.

PROČITAJTE JOŠ:

Nejmar se na snimku ludo zabavljao i pevao sa Anom Aoas, pevačicom, koja je sve objavila na društvenim mrežama. Ogorčenje u Brazilu bilo je samo veće nakon što su se pojavile slike Nejmara, a celu situaciju je prokoemntarisao i bivši brazilski fudbaler Neto.

„Ne ići na sahranu, ali biti na zabavi je grubo nepoštovanje, ruganje. On nema izgovor“, izjavio je ljutito igrač koji je bio u reprezentaciji od 1988. do 1993. godine.

Pored svega toga Nejmar je dugo vodio i pravnu bitku, koju je na kraju dobio, ali je slučaj mogao i drugačije da se završi.

Naime, sud u Barseloni je u decembru 2022. oslobodio optužbi Nejmara, njegovog oca, bivšeg predsednika Santosa Odilio Rodrigesa i bivše direktore Barselone Sandra Rosela i Žozepa Bartomeua za prevaru i korupciju u vezi sa transferom fudbalera iz Santosa u Barselonu 2013. godine.

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Brazilska kompanija DIS optužila je Nejmara i ostale pomenute da su namerno sakrili trošak njegovog transfera kako bi izbegli da brazilskoj kompaniji plate njen deo kao jednom od nosioca igračkih prava napadača PSŽ-a. Tužilaštvo je tražilo dvogodišnju kaznu zatvora za Nejmara i novčanu kaznu od 10 miliona evra zbog korupcije.

Ipak, na kraju su svi pomenuti prošli bezbolno, ali slučaj je dugo bio aktivan, što ni za koga nije lako.

Na sve pobrojano dodajte i da je Nejmar poznat po simuliranju, „bacakanju“ po terenu, padanju nakon nekih blagih kontakata i tome slično. To sve čini da slika o njemu bude još gora, ne vole ga ni rivali, a i Nejmar ume i te kako da bude podmukao i grub na terenu. To potvrđuju i situacije sa meča sa Hrvatskom u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru. Njih možete pogledati na klipovima ispod.

Nejmaru se ne može osporiti veština koju poseduje, magija u nogama, osećaj za igru, golgeterske i asistentske sposobnosti, ali celokupna slika koju stvara o sebi nije baš najbolja i na tome bi mogao da poradi, jer nije omiljen čak ni kao Ronaldinjo, koji je takođe imao buran život van terena.

Umeo je Nejmar da pokaže i svoje dobre strane, pa je branio bivšeg selektora Brazila Titea od raznoraznih kritika, pokazivao je emocije kada je igrao za Brazil, branio je i saigrača Antonija koga su navijači nazivali „klovnom“… Ipak, sve te njegove dobre strane nekako padaju u vodu kada iskoči onakav potez nakon prokockanog novca ili neka kontroverza van terena.

Nedavno je izašla lista zarada u PSŽ-u, pa je procenjeno da je Nejmarova mesečna plata čak 3.675.000 evra. Jasno je da sa tim novcem ne zna baš najbolje da barata, da nije svuda poželjan i da mu je budućnost na „Parku prinčeva“ neizvesna, pogotovo zato što nije uspeo klubu da donese trofej Lige šampiona, što je svake sezone od kada je on u timu glavni cilj.

BONUS VIDEO Kilijan Mbape čestitao rođendan sinu Ljubomira Fejse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar