Foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Mnogo je navijačkih ispada i skandala u prošlosti prodrmalo srpski fudbal. Neki su zataškani, nekada su u tome prinuđeni bili da učestvuju čak i sami igrači koji su ponižavani, neki su epilog dobili tek posle duge borbe za pravdu.

Upad Vladimira Šavije na teren stadiona „Rajko Mitić“ tokom meča Crvena zvezda – Zlatibor mogao je da iznenadi samo nekog ko baš ne prati fudbal u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ovaj put je upadljiv kuriozitet to što se sve dogodilo tokom pandemije koronavirusa, kada nema publike na stadionima i kada je prisustvo navijača u potpunosti zabranjeno.

Šavija je napravio malu pometnju na atletskoj stazi, razgovarao je sa igračima, a zatim je jednu pauzu zbog povrede Marka Gobeljića iskoristio da dođe čak i do klupe i restriktivnog prostora, u kom sme da se kreće samo stručni štab uz igrače koji ulaze ili izlaze iz igre.

Sve to opravdano je iz kluba rečima da nije bilo postrojavanja i kritika igrača, već da je Šavija želeo da oda počast preminulom vođi Delija na tribini, ali mu to nije dozvoljeno i zato je tražio pomoć. U svakom slučaju, radi se o nečemu što nije „posao“ igračima i treneru Zvezde, koji su morali da se koncentrišu na utakmicu i jurenje preokreta – sve se dogodilo u pauzi i pri 1:0 za goste, posle čega je Zvezda preokrenula i pobedila sa 4:2.

Pre toga, dobro se pamte mnogi slični ispadi na samim stadionima širom Srbije, i pritom nisu samo Delije i Grobari akteri…

Navijači Vojvodine oterali Trujića iz kluba

Foto: Nenad Mihajlović

Pre tri godine, 2017, navijači Vojvodine napali su Nikolu Trujića posle poraza od Ružomberoka u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Desetak „firmaša“ uplao je u svlačionicu, i to u Slovačkoj.

Nasrnuli su na Trujića, optuživši ga da se posle meča usudio da se „raspravlja sa navijačima“.

„Sedeo sam u svlačionici nakon susreta, kada je, ni sam ne znam kako, grupa od desetak navijača Vojvodine tamo ušla. Kako im je to pošlo za rukom – ne znam jer reč je o prostoru u koji niko, osim samih igrača i funkcionera kluba, ne može da uđe. Predvođena Slobodanom Milutinovićem, međutim, ova grupa je, dakle, ušla u našu svlačionicu, a Slobodan me je uhvatio za vrat i počeo da me gura. Optužio me je da sam se raspravljao sa navijačima iako nikom ni reč na terenu nisam rekao. Potom me je drugi od njih, mislim da je reč o Milutinovićevom bratu, udario pesnicom u glavu. Tom prilikom mi je rečeno da navijači više neće da me trpe u timu, da više neću igrati, da se na tome neće završiti i da ću ‘videti po povratku u Novi Sad“, ispričao je Trujić tada za „Dnevnik“, posle čega se više nije ni vraćao u klub.

Pretnje pištoljem u svlačionici

Foto: Emir Sadovic/Starsportphoto

Novi Pazar bio je veliko poprište skandala 2015. godine, kada je nepoznato lice nasrnulo na Užičanina Žarka Udovičića, koji je tada igrao za Novopazarce. On je promašio penal dva dana pre ovog napada, u utakmici protiv Rada, pa je jedan napadač ušao u svlačionicu i pretio mu pištoljem.

Arbitražni sud FSS je prvo doneo odluku da Novi Pazar „nije kriv“, a onda je to preinačio šest meseci kasnije.

„Klub je, nesumnjivo, odgovoran za upad navijača u svlačionicu. Prema klupskom pravilinku, o čemu je svedočio generalni sekretar Redžep Korać, Novi Pazar ima obavezu da obezbeđuje svaki trening, uz prisustvo komesara za bezbednost. Spornog dana komesara nije bilo u klubu, a članovi Upravnog odbora, prisutni na stadionu nisu preduzeli ništa kako bi zaštitili napadnutog fudbalera“, objasnio je tada predsednik Arbitražnog suda FSS Slobodan Pajović.

Posle toga, Pazarci su bili dužni da Udovičiću isplate sva dugovanja, zaključno sa poslednjim danom ugovora.

Grobari skinuli traku Šćepoviću, Lazar Marković dobio šamar

Avgust 2013. je mrlja u istoriji Partizana, Ludogorec je izbacio Partizan iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a fudbaleri su postiđeno prišli južnoj tribini.

Zamenik kapitena Marko Šćepović se vratio bez trake, jer ju je uzeo tadašnji vođa Miloš Radisavljević Kimi. Osramotio je igrača Partizana, a zatim su na zajedničkoj konferenciji sve pokušali da ublaže.

Stvorila se slika totalno drugačija od onoga što se stvarno desilo. Jer ja nijednog trenutka nisam bio agresivan. Tačno je da sam preskočio ogradu kao što činim svake utakmice kako bih skinuo zastave i pokupio koreografiju, ali mu nisam skinuo traku. Mi smo pre svega drugari i ovo nije bio nasilan gest. Videli su svi šta se desilo i ne znam zbog čega se pravi fama, a ne piše o drugim stvarima. Ponavljam, nisam mu skinuo traku, sam mi ju je dao“, rekao je Radisavljević, a i Šćepović se potrudio da minimalizuje skandal.

Ja sam osetio obavezu prema navijačima, koji su tu cele godine i naš su 12. Igrač, da predam traku. A digla se velika prašina nepotrebno i ovaj slučaj nema veze sa slučajem Lazara Markovića (kojeg je jedan navijač Partizana ošamario, prim.aut) jer je to potpuno druga dimenzija. Nijednog trenutka se nisam osetio ugroženim.

Inače, Lazar Marković je udarac navijača doživeo 2012. godine, posle remija protiv Slobode bez golova. Tadašnji trener Avram Grant bio je šokiran.

Razumem bes i nezadovoljstvo navijača, jer smo osvojili samo dva boda od mogućih šest. Međutim, opravdanja za onog koji je ošamario Lazara Markovića nema. To ne mogu da prihvatim, a ni da razumem. Klub mora da zaštiti igrača, a javnost da se bori protiv toga. Marković je mlad fudbaler, koji se nosi s velikim pritiskom. I pored toga, protiv Slobode dao je sve od sebe“, rekao je Grant.

Igračima Zvezde skinuti dresovi

U 2013. godini su se loše proveli i igrači Zvezde, kada su izgubili od Voždovca u septembru. Meč se igrao na stadionu Obilića, a do ograde sa Delijama su igrači morali da priđu noseći dresove u rukama. Skoro svi su morali da prođu kroz poniženje i daju dresove navijačima, osim Bobana Bajkovića i Miloša Ninkovića.

Delije su tada smatrale da su samo oni bili „dostojni dresa“, a svi su potom goli do pojasa otišli u svlačionice. Nešto kasnije, posle ovog čina, igrači su se oglasili saopštenjem u kom su napisali da klub nema novac ni za šampone u svlačionicama.

Nakon toga, devet od 13 parkiranih automobila koji su pripadali igračima, demolirano je i razbijeni su prozori – na sedištima su mesta našli šamponi.

Grobari „ribali“ Sava Miloševića i ekipu

U februaru 2020. godine, posle remija u Senti protiv TSC-a, navijači su „svratili“ na trening i objavili poruku, uz fotografiju na kojoj mnogi pognute glave slušaju „tiradu“.

„Našu podršku će imati ali hoćemo da ginu za sveti grb koji nose na grudima, a ne da igraju kao babe i traže izgovore. Dosta nam je izgovora o lošim terenima, i izjavama „zadovoljni smo sa nerešenim rezultatom.“ Nećemo da čujemo više takve komentare“, saopštili su navijači Partizana tom prilikom.

Nakon toga, govorilo se o skandalu u kom je nekoliko viđenijih navijača fizički napalo Miloševića, što je on demantovao. Ipak, prilično sumorna atmosfera u Humskoj sigurno je dodatno uticala na legendarnog fudbalera da se oprosti od crno-belih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare