Navijač iz Novog Sada šest puta išao na SP i tri na EP
Foto: Zikica Babović/Nova.rs

Sjajni navijači Srbije koji su u velikom broju bili u Gelzenkirhenu i iz sveg srca bodrili Srbiju pred premijernu utakmicu na Evrospkom prvestvu protiv Engleske i tokom nje, ostali su nekako u senci vesti o napadu albanskih i engleskih navijača na grupu naših ljudi u bašti jednog restorana, kao i incidenta koji se dogodio u fan zoni, kada je jedan od prisutnih pokušao da zapalio albansku zastavu.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Istina je da je manja grupa navijača imala druge motive za dolazak u Gelzenkirhen, ali na sreću oni pravi srpski navijači nisu bili raspoloženi za njihova akcijanja, tako da su se i incidenti brzo okončali.

Eto, baš tog dana kada su glavne vesti bili huliganski ispadi, sreli smo u gradu dva starija navijača iz Novog Sada, od koji je jedan, obučen kao „lala“ i ukrašen grbovima Fudbalskog kluba Vojvodina, baš privlačio pažnju, čak i Engleza.

„Novi Sad, Srbija, Vošaaa“, podvriskuje Moša sa Horgoša, kako se predstavio, i podiže tri prsta.

Bili su u žurbi, jer su jurili ulaz za tribinu gde je trebalo da budu smešteni naši navijači, ali pristali su na čašicu razgovora s nogu.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je zapravo jedna kratka priča o ljubavi prema Srbiji i njenim sportistima.

„Imam iza sebe šest svetskih prvenstava od 1974. godine, a ovo mi je treće Evropsko prvenstvo, šta ću kad nismo ni išli na njih. Sa Srbijom mi je ovo prvo. Ako bog da zdravlja u julu ću otići i na četvrte Olimpijske igre“.

Pitamo Mošu koje mu je takmičenje bilo najdraže.

„Ah, pa prvo, Svetsko prvenstvo 1974. godine“, kaže simpatizer Vojvodine.

Očekivali smo i neko sportsko objašnjenje zašto baš Mundijal 1974, ali smo dobili vrlo emotiva odgovor.

„Zato što sam na njega išao sa ocem“.

Možemo li na brzinu da napravimo jednu fotografiju, pitamo simpatičnog „lalu“.

Naš izveštač iz Nemačke, Žikica Babović, sa navijačima iz Novog Sada; Foto: Žikica Babović/Nova.rs

„Može, ako i ti meni kažeš odakle si“

„Iz Zemuna“, odgovaram.

„Onda može, ti si naš. Ne ličiš baš na Sremca, ali dobro“, šali se Moša dok od redara pokušava da sazna u kom su pravcu prošli Srbi.

Srbija u Nemačkoj nema samo podršku naših navijača, koji su došli bukvalno sa svih strana sveta – Arizone, Perta, Toronta, Stokholma, Republike Srpske… Na Evru će ih pratiti i simpatizeri iz Makedonije, Crne Gore, ali i iz Rumunije.

Da, grupa Rumuna presrećna zbog njihove startne pobede na Evru prolazeći pored nas počela je da uzvikuje: „Srbija, Srbija“.

Stigla je u Nemačku i ekipa iz Podgorice. Rekli su nam da su navijači Budućnosti. Došli su, kažu, da podrže braću. Mlađa ekipa upire prstom u dva starija momka i hvali ih kako su bili na onoj čuvenoj utakmici u Đenovi.

Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Srbi iz dijaspore su, inače, u velikim problemima zbog ovog Evropskog prvenstva i učešća Srbije na njemu.

Uglavnom se žale da od poslodavaca ne mogu da dobiju toliko dana godišnjeg odmora da bi zbog ljubavi prema Srbiji pratili njene utakmice na Evru, a ujedno iz ljubavi prema porodici i ovog leta otišli s njom na letovanje.

Dok nam se jedan navijač hvalio kako je od poslodavca dobio četiri nedelje odmora, momci za stolom pored odmahuju glavom.

PRIČE IZ NEMAČKE

„Gde ti to radiš, rođeni, da se i mi odmah zaposlimo tamo?“, zadirkuju ga, misleći da karikira.

„U Australiji“, odmah im stiže odgovor.

„Ništa onda, brate, rađe ću se svađati sa ženom“, uzvratila je ekipa iz nekog mesta kraj Nirnberga, kojem iskreno nisam zapamtio ime.

Srbija jeste izgubila od Engleske, ali njeni navijači sa istom strašću dočekuju naredne mečeve sa Slovenijom i Danskom. Možda zvuči čudno, ali traži se i karta više.

Za Srbiju i njene navijače Evropsko prvenstvo očigledno tek počinje!

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare