Foto: EPA-EFE/MASSIMO PICA

Miris titule u Napulju.

Napulj trese fudbalska groznica od početka sezone, a čini se po svemu viđenom da je Napoli na sjajnom putu da uradi ono što se čeka više od 30 godina i konačno postane šampion Italije.

Iako je još uvek dug put pred njima, četa Lučana Spaletija redom demolira konkurenciju dok se rivali utrkuju u tome ko će više da kiksne, pa tako razlika na tabeli raste iz nedelje u nedelju i tako je  višedecenijski san navijača sve bliži ostvarenju.

PROČITAJTE JOŠ

Klub koji je proslavio Dijego Armando Maradona po kome i stadion nosi ime, mogao bi tako da po treći put postane prvak Italije i pokaže da Maradonina vladavina neće ostati sao slavni fragment prošlosti koji se više neće ponoviti.

Napoli je prvak bio samou sezonam 1986/1987 i 1988/1989 kada je legendarni Argentinac bio lider tima.

Napolitanci su trenutni lideri Serije A i nakon pobede na gostovanju protiv Salernatine od 2:0 uvećali prednost na 12 bodova u odnosu na Milaan i 13 bodova u odnosu na Inter koji imaju i meč manje.

Foto: EPA-EFE/MASSIMO PICA

A kako je Lučano Spaleti uspeo da složi ekipu koja u sebi nema velikih imena poput Maradone nekada, a mogla bi da konačno osvoji toliko željenu titulu?

Napoli je najefikasnija ekipa Serije A, a za to je najzaslužniji dvojac u napadu koji čine Viktor Osimhen i Kviča Kvaračkelija. Dinamični duo neobičnih prezimena bili su nerešiva engma za sve konkurente.

Osimen je prvi strelac lige sa 13 golova, a na to je dodao i tri asistencije, dok je Kvaračkelija sa sedam asistencija drugi u ligi iza Sergeja Milinkovića-Savića u tom segmentu, ali je sjajni Gruzijac uz to i sedam puta tresao mrežu rivala.

Koliko deluju nezaustavljvio je možda i najbolje pokazala ubedljiv pobeda protiv Juventusa iz prošlog kola kada su sa 5:1 razbili velikog rivala.

Osimen je postigao dva gola na sistenciju Gruzijca, dok je i sam jednom uppravo Kvaračkeliji asistirao. Pored tog gola i dve asistencije u saradnji sa Osimenom, Gruzijac je namestio još jedan pogodak i tako zaokružio neverovatnu partiju. U sistemu 4-3-3 trećeg u špicu najčešće igra Mateo Politano, dok je velika opasnost sa klupe Irving Lozano.

Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Da se ne svodi samo na njih dvojicu, svedoče sjajne sezone i ostalih fudbalera Spaletijeve mašinerije.

Stanislav Lobotka je glavni kreator moćnog Napolijevog napada i iz sredine sjajno diriguje igrom. Zahvaljujući njemu mnogo više slobode u igri ima iskusni Pjotr Zelinski koji se često pridodaje napadu dok je za kvarenje igre i davanaj tempa zadužen Fren Angisa.

Da ovo nije tim zvezda pokazuje i zadnja linija ekipe iz Napulja.

Iako je prethodnih godina nekoliko zvezda bilo deo Napolijeve defanzive, Spaleti je pronašao dobitnu kombinaciju sa manje vučnim imenima.

Mario Rui na levom beku igra sezonu karijere, dok je odličan na drugoj strani Đovani di Lorenco. Štoperski par je tek daleko od statusa Zvezda, a igra odlično u poslednje vreme.

Reprezentativac takozvane države Kosovo Amir Rahmani u paru sa Korejcem Min Je-Kimom predstavlja dobitnu kombinaciju u poslednjoj liniji a sve to zaključava Aleks Meret na golu.

Napolitanci u sledećm kolu dočekuju Romu i ukoliko savladaju nezgodnog rivala sve će im se otvoriti jer sledi serija od četiri lake utakmice u kojima bi i definitivno mogli da otklone sve dileme.

Na ruku im ide i kazna za Juventus koji je pokazao naznake priblližavanja vrhu kao i posustajanje šampiona Milana i ekipe Intera. Ta dva tima se sastaju za tri kola, a Milan pre toga čeka i gostovanje Laciju dok Inter ima lakši raspored i mogao bi da bude jedini pravi konkurent zahuktalom timu iz Napolija.

Ipak, kako sada stvari stoje miris titule u Napulju je sve jači, a navijači bi mogli da dočekaju da konačno posle Dijega Armanda Maradone na stadionu koji nosi njegovo ime konačno porslave titulu.

BONUS VIDEO Zavirite u hotel u kom je Novak proveo šest najtežih dana, ovako izgleda iznutra, danas je zatvoren

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar