Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Neki novi vetrovi, neka nova imena.

Italijanska Serija A i Liga šampiona polako se zahuktavaju, a titula dosadašnjeg hita na Apeninima, ali i evropskog fudbala pripala je ekipi iz Kampanje, Napoliju.

PROČITAJTE JOŠ...

Napolitanci prosto rečeno gaze sve pred sobom – na osam utakmica u Seriji A zabeležili su šest trijumfa uz dva remija i gol-razliku 18:6, zbog čega zauzimaju prvo mesto na tabeli, dok u Ligi šampiona imaju još brutalniji učinak – tri meča, tri pobede i gol-razlika 13:2.

I sve to u grupi u kojoj su Liverpul, Ajaks i Glazgov Rendžers.

Ukupno, 11 utakmica – devet pobeda, dva remija i ukupno 31 postignut gol uz samo osam primljenih.

No, to možda i ne iznenađuje iz perspektive rezultata koje je Napoli poslednjih nekoliko sezona postizao, koliko sam trenutak kada su zaigrali možda i najbolji fudbal otkako je čuveni Dijego Armando Maradona igrao u gradu podno Vezuva, kada je poslednji „skudeto“ i stigao u Napulj, pre više od tri decenije (1989/1990).

Sada na stadionu koji nosi ime po čuvenom El Pibeu briljiraju neki drugi igrači od kojih su mnogi bili relativna nepoznanica širem krugu ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu.

Klub su u proteklom vremenu napustili Dris Mertens, Kalidu Kulibali, Lorenco Insinje i Marek Hamšik, a njih su zamenila neka nova imena, poput Đakoma Raspadorija, Hviče Kvarachelije, Andrea-Franka Angise, Đovanija Simeonea…

Razlog – želja Aurelija de Laurentisa, vlasnika Napolija, da uštedi, usled čega su i plate smanjene za po 30 procenata.

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

No, umesto toga dogodilo se suprotno – upravo su oni doneli neki novi nalet Napoliju. Kvarachelija je najbolji strelac tima sa šest golova, Raspadori je dodao četiri, Angisa i Simeone po tri… Paradoks? Svi su u Napoli stigli pod velikim znakom pitanja. Kvarachelija je pre Napolija igrao za Dinamo iz Batumija, a Gruzin je u karijeri nastupao još za Rubin iz Kazanja, Lokomotivu iz Moskve, Dinamo Tbilisi, Rustavi… Raspadori je stigao na pozajmicu iz Sasuola, Angisa je iz Viljareala prošle sezone bio na pozajmici, nakon čega je potpisao ugovor za stalno.

Ali nisu samo pobede stvar – Napoli igra najbolji fudbal i u odbrani i u napadu u poslednje tri decenije.

Jasno je da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka, ali jedna stvar je vidljiva, što bi rekli, iz aviona – ako se po jutru dan poznaje, Napoli očekuje sjajna sezona. Možda neće ovakva forma potrajati do njenog kraja, ali Napolitanci itekako imaju čemu da se nadaju.

BONUS VIDEO Veliki Dijego Armando Maradona