Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Mančester junajted pobedio je Sautempton sa 9:0 u utakmici Premijer lige što je već drugo ponižavanje popularnih "svetaca" u manje od godinu i po dana.

Sautempton je 25. oktobra 2019. godine poražen od Lestera sa 9:0 i mada je nakon poraza ušao u pobedničku seriju koja ih je spasila ispadanja iz lige, ostala je velika blamaža koja je uspešno ponovljena na Old Trafordu pre nekoliko dana.

PROČITAJTE JOŠ

Junajted je izjednačio klupski rekord postavljen 1995. godine kada je tadašnji tim ser Aleksa Fergusona savladao Ipsvič, takođe sa 9:0.

Kada je u pitanju Junajted, u sećanju navijača je i pobeda nad Arsenalom od 8:2 avgusta 2012. godine.

I sam Ferguson je bio zbunjen nakon meča.

„Kada igrate sa Arsenalom, obično ne očekujete ovakav rezultat“, rekao je tada Ferguson.

Osim Junajteda, devet golova u Premijer ligi postigao je i Totenhem, koji je novembra 2009. godine savladao Vigan sa 9:1, uz pet golova Džermejna Defoa.

Mančester siti danas je jedan od najbogatijih klubova na svetu, ali je pre dolaska arapskih vlasnika bio „na izvol’te“ velikom broju engleskih klubova.

Midlzbro ih je maja 2008. godine savladao sa 8:1, a vodili su 8:0 pre nego što je Brazilac Elano u 90. minutu postigao jedini gol za tadašnji tim Svena Gorana Eriksona.

Siti je u godinama koje su usledile imao priliku da se iskupi za blamažu.

Dobili su Mančester junajted kao gosti sa 6:1 u Premijer ligi, a 2019. godine iživljavali su se na Votfordu.

Pobedili su ih sa 6:0 u verovatno najdosadnijem finalu FA kupa svih vremena, 2019. godine, da bi u septembru u ligaškom meču pobedili sa 8:0.

Bajern Minhen je poslednih godina jedna od najjačih evropskih ekipa, a ako nekome treba dokaz možda najbolje da pita u Londonu i Barseloni.

Bavarci su dobili kao gosti Totenhem sa 7:2 oktobra 2019. godine, što je najveći poraz Totenhema u evrotakmičenjima, da bi u četvrtfinalu 2020. godine dali osam golova u Barseloni u pobedi od 8:2.

Osim što je dobila šamar od Bajerna, a pre toga i od Liverpula u polufinalu 2019. godine, i Barselona je imala svoje trenutke.

Partizanova desetka, Zvezda tri puta brojala do devet

Kada su u pitanju dva najveća srpska kluba, Crvena zvezda je tri puta u ligi pobeđivala sa 9:1 i to protiv Slobode iz Tuzle, Vardara i Napretka iz Kruševca.

Najtrofejniji srpski kub ima i pobedu od 10:1 protiv Mladosti iz Podgorice u Kupu u sezoni 1998/99.

Što se Partizana tiče, crno-beli su pobedili Borac iz Čačka sa 10:0 u sezoni 1996/97, a 1954. godine pobedili su beogradski Hajduk u Kupu rezultatom 17:0.

Imali su zaostatak od četiri gola protiv Pari Sen Žermena u osmini finala 2017. godine, ali su u revanšu pobedili sa 6:1.

Utakmice na Svetskom prvenstvu uvek su bile prilika da najjače svetske selekcije poprave gol razliku protiv „malih“.

Jugoslavija je pobedila Zair sa 9:0 1974. godine, a Mađarska je tukla Salvador 10:1 1982.

U novijoj istoriji pamti se pobeda Nemačke nad Saudijskom Arabijom od 8:0 2002. godine ili trijumf Portugala nad Severnon Korejom od 7:0 2010. godine.

Kada je Svetsko prvenstvo u pitanju još više se pamte mečevi Holandije i Španije i Nemačke i Brazila.

Holandija i Španija igrali su u finalu SP 2010. godine, a četiri godine kasnije sreli su se u grupi.

Svašta se očekivalo, ali malo ko je verovao da će favorizovani Španci izgubiti sa 5:1, iako su prvi stigli u vođstvo.

Meč će ostati upamćen i po fenomenalnom golu koji je Robin Van Persi postigao glavom u padu.

Možda bi se o utakmici Španije i Holandije više pričalo da se u polufinalu nisu sreli domaćin turnira Brazil i ekipa Nemačke.

„Panceri“ su posle pola sata vodili sa 5:0, da bi se meč završio najvećim debaklom Brazila svih vremena, 1:7.

Svetski rekordi

Svetski rekord kada je u pitanju pobeda sa najvećom razlikom dugo je držao Arbrout koji je 1885. godine pobedio Bon Akord u škotskom Kupu rezultatom 36:0.

Rekord je oboren 2002. godine na Madagaskaru kada je Adema pobedila Emirn rezultatom 149:0.

Rezultat je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, mada treba reći da su svih 149 golova dali fudbaleri Emirna koji su u znak protesta davali autogolove dok su ih protivnici zaprepašćeno gledali.

Ubedljivu pobedu upisala je i Australija u kvalifikacijama za SP 2002. godine kada je savladala Američku Samou sa 31:0.

To je i najubedljivija pobeda u internacionalnom fudbalu do danas, a FIFA je nakon utakmice odlučila da uvede preliminarnu rundu u kvalifikacijama u Okeaniji kako bi se slični rezultati izbegli u budućnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar