Mesi, Mbape, Kejn
Foto: CYRIL MOREAU / Bestimage / Profimedia/EPA-EFE/NEIL HALL

Da je neko rekao pre tri meseca - Pazi, Mesi i Ronaldu menjaju klubove, 90 posto ljudi bi mu odgovorilo - ti si lud!

A evo nas, zamišljena tri meseca kasnije, nezamislivo se desilo, a Lionel Mesi je Barselonu i „Kamp nou“ zamenio za Pariz i „Park prinčeva“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ima fudbalera koji menjaju klubove i po dvaput godišnje, ovaj je to uradio jednom za 21 godinu i iznenadio ceo svet. Ako ga je Mesi iznenadio, Kristijano Ronaldo ga je „dokusurio“.

Žargonski rečeno, u minut do 12, pojavila se pouzdana informacija da je tražio da ide iz Juventusa. Branio se on tu malo, pričao kako ne želi da se igra sa njegovom sudbinom i imenom, dok su novinari i paparaci pedantno pratili menadžera Žorža Mendeša od aerodroma do aerodroma.

U jednom od najluđih prelaznih rokova, ako ne i najluđem, pisalo se da bi Kristijano čak mogao da postane i „izdajnik“ i ode u Mančester siti.

Ko zna šta bi bilo da je Siti pristao da plati tridesetak miliona evra obeštećenja Juventusu. Torinski klub je za tri godine izgubio četiri petine novca koji je platio za transfer Ronalda, jer je ovaj na kraju završio u Mančester junajtedu za 15 miliona plus bonuse (ukupno oko 23 miliona).

Kad se sve uzme u obzir, najbolji posao je u deceniji za nama verovatno, a možda i dalje, napravio Pari Sen Žermen. Šeici, inače skloni da preplaćuju fudbalere onako masno, sada su odigrali pametno.

PSŽ je doveo tri igrača svetske klase kao slobodne fudbalere. Zamislite da jedan Serhio Ramos, koji je i sa 35 godina zategnut „kao sajla“ dođe posle 16 godina u Realu kao „fraj“ igrač.

Mesi dođe posle 21 godine u Barseloni kao slobodan, Džini Vajnaldum – slobodan, Đanluiđi Donaruma, jedan od najperspektivnijih golmana planete – besplatno. Ma posao iz snova!

Jedino je plaćen Ašraf Hakimi 60 miliona evra i to je to. Ostali troškovi idu na servisiranje plata, koje, logično, neće biti male. Ali opet… Ko se tome nadao? Niko.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALA

Mančester junajted je takođe trošio prethodnih godina na veliko, ali je ovog puta čini se, napravio odličan posao.

„Đavoli“ su uhlebili Ronalda, došao je Džejdon Sančo za 85 miliona evra, odbrana je pojačana Rafaelom Varanom za još 40 i sada taj tim već izgleda drugačije i jače nego lani.

Dok je Junajted za oko 140, 150 miliona dao za trećinu postave, Siti je za 117,5 miliona doveo Džeka Griliša. Stiče se utisak da Englezi vole da favorizuju „svoje“ prethodnih godina, pa da domaće igrače malo preplaćuju.

Jeste Griliš sjajan igrač, ali baš da je za 117 miliona sjajan… Mnogo će morati da pokaže u sezoni koja se već igra da bi opravdao taj novac.

FOTO: EPA-EFE/ANDREW YATES
FOTO: EPA-EFE/ANDREW YATES

Englezi su generalno najviše plaćali igrače u ovom prelaznom roku. Tri najskuplja transfera otišla su na Ostrvo. Na drugom mestu je Romelu Lukaku koji je otišao iz Intera kao šampion Italije u Čelsi.

Ni manje ni više nego za 115 miliona evra. Čelsi nije platio na mostu, pa zato sada plaća na ćupriji. Belgijanac je već jednom bio zadužio dres „plavaca“, nije dobio šansu i sad se dobro naplatio da bi se vratio.

Među najskupljim transferima našao se i jedan Arsenalov, a malo kome je jasno šta radi taj klub. Njegova uprava kao da namerno luta već dugo kada je reč o pojačanjima i potezima.

Ben Vajt, Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Doveli su Bena Vajta za 58,5 miliona evra i to je samo jedan od nerezonskih poteza kad znamo da igrač od skoro 60 miliona slabije igra glavom u vazduhu.

No, to što Arsenal radi vidi se i na terenu u krajnjem slučaju, pa se ovaj klub možda može smatrati gubitnikom prelaznog roka, jer je opet potrošio preko 100 miliona kad se uzmu u obzir i kupovine Martina Edegora (35 miliona), Arona Ramsdejla (28 miliona), Takehira Tomijasua (18,6 miliona), Albert Lokonga (17,5 miliona) i Nunjo Tavares (8 miliona).

Tolike pare potrošene i opet će se čekati da ekipa „nalegne“. A do tada će „tobdžije“ na Emirejtsu gaziti i Siti i Junajted i Čelsi i Totenhem.

Kapiten Engleske Hari Kejn proslavlja pobedu nad Danskom; EPA-EFE/Paul Ellis

Kad smo već kod Totenhema, „pevci“ su uključili ovog leta „panik taster“ i bili su spremni na sve samo da bi zadržali Harija Kejna.

Svesni su da je Kejn bio odlasku više nego ikada pre i zato su redom odbijali ponude. Najkonkretniji je bio Mančester siti koji je nudio i do 150 miliona evra.

Da, tako se pisalo, 150 miliona. I Totenhem glatko odbije. Pomislite, pa ko je lud da odbije toliko novca. Onaj ko novca već ima.

Kilijan Mbape
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Ako to zvuči suludo, kako onda zvuči da je PSŽ odbio 190 miliona funti, odnosno 220 miliona evra za Kilijana Mbapea?

Pritom, ovde treba uzeti u obzir da je Mbape već jasno rekao da hoće u Real Madrid i nijedan drugi klub.

Na sve to, PSŽ i Mbape nisu napravili novi ugovor, pa će Francuz sledeće godine moći da ode kao slobodan igrač.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Pitanje je hoće li se svojevrsno kockanje isplatiti Parižanima, kad se sve sabere i oduzme. Treba znati da su za njega platili 180 miliona pre četiri godine.

Real je nudio 160 miliona, pa je povećavao ponude i na kraju bacio na sto skoro rekordnu i 40 miliona veću od one koju je PSŽ dao Monaku.

Nije bilo dovoljno, pa je PSŽ nastavio da tvrdi pazar i možda se malo inati Madriđanima, naviklim da uvek dobiju ono što žele.

Međutim, nešto od tih transfer „bombi“ ipak treba ostaviti i za sledeći prelazni rok, ovaj je već doneo neke neviđene obrte i prelaze koji su nas sve ostavili zapanjenim.

Za to da se tako osetimo, potrudio se i Atletiko Madrid koji je vratio Antoana Grizmana u poslednjem trenutku. Pokušavao je i pokušavao Francuz, ali nije mogao da se pokaže u Barseloni kako je to radio u Madridu.

Vratio se za „diskontnu“ cenu. Tačnije, pozajmljen je Atletiku s mogućnošću otkupa za možda trećinu novca od onoga koliko ga je Barsa platila istom tom Atletiku (120 miliona).

Istovremeno je iz Madrida otišao Saul Nigez i dok će Grizman da proba da odbrani Atletikovu titulu prvaka Španije, tako će Nigez probati da brani Čelsijevu titulu prvaka Evrope.

Ni jednom ni drugom neće biti lako, kao što se sada tek ne zna ko ima najveće šanse da u Italiji iskorači kad su već neki od najboljih igrača otišli odande u Englesku.

BONUS VIDEO: Top 5 transfera u svetu fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar