Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Vojvodina je u ovom zimskom prelaznom roku imala peh sa transferom zbog zambijskog generala - i to je moguće, ali to nije jedini transfer koji je na neobičan način propao u Srbiji u novije vreme.

PROČITAJTE JOŠ

Pored Veljka Simića, Voša je želela i jednog stranca koji igra na poziciji špica, u pitanju je Emanuel Čabula, koji je na Kupu afričkih nacija igrao za selekciju svoje zemlje.

Pregovori su odmakli, ali su i propali na bizaran način, što je objasnio novi sportski direktor Novosađana, Milan Kosanović.

„FK Vojvodina je prihvatio sve Čabuline uslove, a sam igrač bio je izuzetno srećan zbog toga što će doći u našu sredinu i zaigrati u crveno-belom dresu. Nažalost, umešao se tada neki general iz njegovog kluba u Zambiji, čovek koji se tamo pita i donosi odluke i koji nije shvatio da prelazni rok ističe i da zato igrač mora brzo da potpiše ugovor koji smo mu poslali. Taj paraf je izostao, period transfera je završen i od Čabulinog dolaska u Novi Sad, na njegovo i naše veliko razočaranje, ove zime nema ništa“, rekao je Kosanović za „Dnevnik“.

Ipak, Vojvodina ima priliku da posao završi na leto. Neki drugi klubovi nisu imali takvu priliku, a uprave Crvene zvezde i Partizana su imale ozbiljne glavobolje zbog pojedinih slučajeva.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

KINEZI I ARAPI – PRODAJA PAVKOVA I BENA

Crvena zvezda je u prošloj sezoni bila na korak do prodaje El Fardua Bena, Al Vahda je „zagrizla“, ali kada se posluje sa Arapima, mnogo toga ume da ide nepredviđenim tokom.

U jesen 2019. godine, očekivalo se da Ben napusti Zvezdu, a pregovori su bili u veoma lošem tajmingu za klub. Ben i klub su sklopili dogovor dan pre meča Crvene zvezde sa Jang Bojsom u Bernu, klub je dobio zadovoljavajuću ponudu, ali je Ben naišao na prepreku u dogovoru oko ličnih uslova.

Sve to rezultiralo je činjenicom da Ben nije mogao da se registruje u Ligi šampiona kada se vratio, Zvezda je ostala bez jednog od najboljih igrača u elitnom takmičenju, a momak sa Komora je sve nadoknadio na drugi način.

Pošto mu je preostalo da igra samo Superligu, tu je pružio maksimum i bio je najbolji igrač crveno-belih u jesenjem delu prvenstva, kada je i napravio veliku zalihu bodova, koja je potom vodila do titule.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Uz to, propao je još jedan odlazak, takođe 2019. godine, kada je Milan Pavkov otišao u Kinu.

Bilo je to uzaludno putovanje na drugi kraj sveta, jer nije sve utanačeno pre odlaska u Đangsu.

Sve je dogovoreno kada je u pitanju transfer sa Zvezdom, uprava kluba sa Marakane je dozvolila Pavkovu da otputuje, ali kada je sleteo i došao po platu od 1,2 miliona evra, dobio je drugačiji ugovor od dogovorenog, gde bi se tek kroz klauzule i bonuse došlo eventualno do ozbiljnije sume.

Pavkov time nije bio zadovoljan, pa se vratio na pripreme Zvezde u Austriji.

SALAMI – HTEO DA BUDE ZVEZDIN BALOTELI

Pre šest godina, Zvezda je praktično promovisala Gbolahana Salamija na Marakani, a sve se razvuklo zbog papiroloških problema.

Uz to, Nigerijac je kao 23-godišnjak stigao u Beograd fizički nespreman, bilo je i dileme da li da se uopšte potpisuje ugovor, ali je on ipak promovisan kao pozajmljeni igrač Vari Vulvsa.

Onda je postojala opcija otkupa za 250.000 dolara,  Salami je na promociji rekao da mu je uzor Mario Baloteli, trebalo je i da sačeka na povratak ekipe sa priprema, jer nije mogao bez slovenačke vize da ode u Terme Čatež.

Onda je sve propalo, posle mesec i po dana, nije došao sertifikat, a čak je i Salami odlučio da ode lično u Nigeriju kako bi isposlovao poslednji nedostajući papir.

Na kraju se pozajmica tako i završila, sve što je od Salamija viđeno jeste fotografija na Marakani.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

IVANIĆ ISKLJUČIO TELEFON ZBOG PARTIZANA

U januaru 2016. godine, Mirko Ivanić je bio nesuđena zvezda prelaznog roka. Bila je „vruća“ tema njegov potencijalni prelazak u Partizan, navodilo se da je plej odbio ponude kluba i u avgustu prethodne godine, ali je u januaru ipak bio „već viđen“ u Humskoj.

Kočnica je bila suma koja se protezala od milion do dva miliona evra za kasu Vojvodine, a Ivica Iliev je mnogo energije uložio u ovaj posao.

Ivanić je tada imao 22 godine, bio je afirmisan kao dete Vojvodine, a o transferu je govorio i Nenad Lalatović.

„Interes kluba koji živi od prodaje igrača jeste dobar transfer. Kako Uprava i Ivanić odluče, ja to podržavam. Oni znaju šta je najbolje. Mislim da Ivanić više želi u inostranstvo, ali kada je reč o dobrom ugovoru i ponudi, nikad se ne zna“, rekao je Lalatović tada.

Vojvodina je dizala cenu, a Partizan je bio spreman da pristane i na pozamašniju sumu.

„Istina, ponudili smo dva miliona evra Vojvodini, što je rukovodstvo kluba prihvatilo, međutim nisu uspeli da stupe u kontakt sa fudbalerom i transfer je propao“, izjavio je tada za Sportski žurnal Zoran Popović, bivši predsednik Partizana.

Oglasio se i Ivanić o transferu, koga je i Zvezda želela u tim trenucima.

„Najpre da stavim tačku na spekulacije o mom navijačkom opredeljenju: nisam navijač ni Partizana ni Crvene zvezde, navijam jedino i isključivo za Vojvodinu! U njoj sam, uostalom, od svoje 12. godine, ona je od mene napravila igrača. Svakom igraču godi kada ga traže, ali ja sam odmah rekao da to ne želim. To što je Zvezda nastavila komunikaciju sa klubom je nešto na šta nisam mogao da utičem i u šta nisam bio upućen“, rekao je Ivanić leta 2015.

Odluka da ne pređe u Zvezdu ili Partizan je oduševila navijače Vojvodine, dugo im je bio ikona kluba, pa su se razočarali kada je Ivanić ipak obukao dres Zvezde.

Doduše, to nije učinio direktnim prelaskom iz Vojvodine, stigao je iz BATE Borisova – presudio je momenat u kom je došao u klub, koji se afirmisao u Evropi i Ivanić je tako dobio priliku da sa crveno-belima igra Ligu šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar