Kako je došlo do potpunog sloma Barselone i šta su glavni razlozi
Mesi i Setijen neće više sarađivati; Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Barselona se raspala u paramparčad i vreme je za korenite promene. Još je neizvesno da li sa Leom Mesijem ili bez njega, ali jedno je sigurno - Kike Setijen je bivši trener, a novi gotovo izvesno Ronald Kuman.

Šta je sve dovelo do potpunog sloma moćne Barselone? Do kraha tima koji je godinama harao Evropom i igrao najlepši fudbal?

Loš trener, to što nema više Ćavija i Andresa Inijeste, potrošenost igrača, prezasićenost, prestanak forsiranja igrača iz čuvene škole „La Masija“… Na sve to, jednom igraču, makar on bio i Leo Mesi, dato je previše prava da se pita baš za sve.

PROČITAJTE JOŠ

Javna je tajna da učestvuje i u biranju trenera, i u biranju igrača koji će biti u startnih 11 – u svemu, što svakako nije posao igrača, pa bio on i najbolji na svetu, ili jedan od najboljih ikada.

Nestala je ona tiki-taka Pepa Gvardiole, čime je na delu dokazano kakav su uticaj na najlepši fudbal imali (neponovljivi) veznjaci kao što su Ćavi i Inijesta.

Počeo je i Mesi da gubi prepoznatljivu magiju, a sve to se dešava kada su pogrešni ljudi na određenim mestima.

Pokazalo se da Setijen ne može da vodi ekipu kao što je Barsa. Stručnjak bez autoriteta i harizme da predvodi velike zvezde svetskog fudbala ka trofejima.

Kao da nisu bile dovoljne opomene u vidu eliminacije od Bilbaa u Kupu kralja, odnosno gubitka španske krune od Reala nakon restarta sezone u La Ligi.

Ćavi, Mesi i Inijesta, kakav je to trio bio; Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Onih 8:2 od Bajerna u četvrtfinalu Lige šampiona jasno su stavili do znanja svima na „Kamp Nouu“ da su korenite promene neophodne. I, kako se to radi u velikim klubovima, odmah se krenulo sa istim.

Stopama Setijena pošao je i Erik Abidal, sportski direktor španskog velikana, koji je iz kopački uskočio u funkcionersko odelo. I bivši francuski defanzivac je dobio otkaz, pa će Barselona dobiti i novog trenera i novog sportskog direktora.

Dovoljan razlog je to što će Setijen, koji je od dolaska u januaru trebalo da bude samo prelazno rešenje, ostati upamćen kao jedan od pet najgorih trenera u klupskoj istoriji.

Dospeo je u „odabrano“ društvo u kojem je i Henes Vajsveler – trener Barselone od maja 1975. do aprila 1976. Došao je iz Borusije Menhengladbah, osvajača Kupa UEFA, ali je odmah naišao na otpor legendarnog Johana Krojfa i nije se dugo zadržao posle sezone bez trofeja.

Kao drugi od petorice najgorih trenera u istoriji Barse smatra se Laslo Kubala (maj 1980 – novembar 1980). Legendarni mađarski fudbaler kao trener izgubio je šest od 13 utakmica, što je bilo dovoljno za otkaz.

Lorenc Ferer je nasledio Luja van Gala u maju 2000. i za manje od godinu dana (april 2001) napustio „Kamp Nou“. Najveći gaf imao je kada je letnje pojačanje, Emanuela Petija, pitao koju poziciju igra.

Iako je Van Gal u prvom mandatu osvajao i titulu i Kup kralja, u drugom (maj 2002 – januar 2003) nije mogao da se sastavi. Bez njega je Barselona dve sezone bila bez trofeja, ali je s njim na klupi na poslednjih 30 utakmica ostvarila svega šest trijumfa i nalazila se na svega tri boda iznad zone ispadanja!?

Zato je jasno na koliko vruću klupu treba da sedne Ronald Kuman, selektor Holandije, koji je i pre godinu dana pričao kako Barsa treba da se vrati svojoj filosofiji fudbala.

„Mi se ne plašimo da igramo sa mlađima. Navikli smo na to. Uvek kažem da bih pre ubacio 22-godišnjaka nego 30-godišnjaka, ako su približnog kvaliteta“, objasnio je Kuman i dodao:

„Suares ima više od 30 godina, Mesi, Pike, Buskets takođe… Oni imaju još nekoliko godina karijere i šta posle?“

Sigurno da bi sa Kumanom i „La Masija“ ponovo oživela kao nekada.

Sada je legendarni Holanđanin najbliži Kataloniji i mogao bi reči da sprovede u delo, a to je – čistka. Od novog trenera verovatno zavisi i da li će „desetka“ ostati u vlasništvu Lea Mesija, ili će se Argentinac probati da „dopuni“ magiju u nekoj novoj sredini.

„Barselona je Mesi i ako Mesi odluči da ode, moraćemo da promenimo ime kluba. Igrao sam sa najboljim u istoriji fudbala i treba učiniti sve što je moguće da završi karijeru u Barseloni“, rekao je Samjuel Eto koji je delio svlačionicu s Mesijem.

Moguće da je pogodio pravo u centar – da je Barselona postala Mesi, a to nijedan klub ne bi smeo sebi da dozvoli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar