Vembli
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Evropsko prvenstvo je u prethodnih 60 godina donelo nekoliko antologijskih momenata koje poznaje skoro svaki ljubitelj fudbala.

To su oni potezi koji se spominju u svakom fudbalskom razgovoru ili oni zbog kojih na Jutjubu iznova i iznova gledate stare snimke.

Jedan od najpoznatijih je po mnogim ocenama najlepši pogodak svih vremena na ovom takmičenju. Spektakularan volej Marka van Bastena protiv SSSR u finalu 1988. godine jedan je od najčešćih delova svih TV špica.

PROČITAJTE JOŠ

Van Basten je dobio dugu loptu sa leve strane, a onda gotovo iz „mrtvog“ ugla poslao volej za prvi trofej Holandije na kontinentalnom takmičenju.

Izvođenje penala se u fudbalu dramatično promenilo od prvenstva 1976. i finala u Beogradu na stadionu „Rajko Mitić“. Čehoslovačka je posle penala (5:3) slavila protiv Zapadne Nemačke, a Anatolij Panenka izveo je takav jedanaesterac da takav udarac i dalje nosi njegovo ime.

Potpuno hladnokrvno je „potkopao“ loptu i poslao visoku parabolu po sredini gola, potez koji će fudbalski mađioničari širom sveta često kopirati.

Prvo prvenstvo ostaće upamćeno i po najvećem uspehu naše reprezentacije, jer je Jugoslavija u finalu poražena od SSSR 2:0. Ipak, po mnogima je ova selekcija nepravedno završila u finalu.
Jedan od najneobičnijih momenata desio se po završetku 120 minuta fudbala između Italije i SSSR. Kako ništa nije razdvajalo timove odlučila je – sreća. Bacili su novčić, a sudbina je izabrala Sovjete da se nađu u borbi za pehar.

Za sve nesvakidašnje situacije od sada je za vas tu i Sports Mode vidžet, koji omogućava praćenje statistike kao i niza drugih zanimljivih informacija u vezi sa konkretnim sportskim događajem. Unapređen je i od sada dostupan i na vašem TV-u putem EON Smart Boxa, a uskoro i preko EON Smart TV aplikacije, uživo iz minuta u minut za fudbal, košarku, tenis i moto-sport, dok će naknadno biti dostupni i odbojka, golf, američki fudbal, hokej i ragbi.

Kako ništa ne biste propustili, u okviru sportskog vidžeta možete da vratite unazad najzanimljivije momente utakmice koje ste želite da pogledate opet.

Takva je sigurno senzaciju koju je priredila Grčka kada je osvojila Evropsko prvenstvo 2004. Čudo koje je izvela četa Ota Renhagela i dalje ne prestaje da intrigira javnost, jer isti tim samo dve godine ranije nije ni igrao na Mundijalu. Ostaće upamćeni golovi Haristeasa i pobede protiv domaćina Portugala u prvom i poslednjem meču na turniru. Tog dana se u Grčkoj pričalo da su bogovi sišli sa Olimpa i obuli kopačke.

Dešavale su se i nepravde, pa je tako 1992. godine umesto Jugoslavija zbog sankcija na prvenstvo Evrope otišla Danska. Ne samo da su Skandinavci otišli, već su uspeli da osvoje turnir neverovatnim igrama, a u finalu je pala Nemačka rezultatom 2:0.

Jedina selekcija koja je uspela da odbrani titulu prvaka Evrope bila je Španija (2008. i 2012. godine), a u međuvremenu se okitila i titulom šampiona sveta.

Upravo zbog ovih neobičnih heroja i filmskih priča navijači sa nestrpljenjem čekaju 11. jun i početak novog takmičenja koje će se održati u 12 gradova, a sve utakmice moći ćete ekskluzivno da gledate na TV Nova S i kanalima Sport Kluba uz SBB, EON van SBB mreže i Total TV.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar