Ugo Vijeira i Kleo proslavljaju gol
Foto: Srdjan Stevanovic, Pedja Milosavljevic/Starsportphoto

Godinama unazad, mesto na poziciji centarfora u Crvenoj zvezdi i Partizanu rezervisano je za inostrane fudbalere, a tako će biti i u aktuelnoj sezoni.

Angažmanom Dijega Falčinelija Crvena zvezda je okončala višenedeljnu potragu za rešenjem u špicu i nastavila praksu večitih rivala da mesto „devetke“ dodeljuje strancima.

PROČITAJTE JOŠ

Italijan koji je u Ljutice Bogdana stigao na pozajmicu iz Bolonje, pokušaće da nastavi tradiciju prethodnika poput Daude, Vijeire ili novog saigrača Boaćija.

Na sad već podužoj listi stranih golgetera u Ljutice Bogdana bilo je pregršt pogodaka i promašaja, međutim pojedini fudbaleri izdvojili su se u nepreglednoj grupi internacionalaca koji su nosili crveno-beli dres.

Jedan od igrača koji su odličnim igrama i golgeterskim učinkom ostavili zapažen trag u periodu kad su stranci tek počinjali valadavinu gostujućim šesnaestercima u Srbiji bio je Kristijan Borha.

Borha
Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Kolumbijski ofanzivac je u decembru 2010. godine stigao u Crvenu zvezdu na pozajmicu iz brazilskog kluba Kašijas do Sul, a uprkos vrlo dobrim igrama i učinku od 11 golova na 43 susreta crveno-beli nisu bili u mogućnosti da otkupe ugovor te je leta 2012. napustio Beograd.

Promašaji Barkos, Parker, Pašeko, Viktor Ugo…

Pored pregršt pozitivnih primera, brojni su i promašaji večitih prilikom angžmana golgetera. Mnogi od stranih napadača su zaboravljeni i pre nego što su razdužili dres, međutim sinonim za promašaje bili su Adilson dos Santos, Ernan Barkos, Džef Silva i Džošua Parker u Zvezdi, odnosno Eduardo Pašeko, Viktor Ugo i Vašington u Partizanu.

Pola godine kasnije Borhu je nasledio Abiola Dauda.

Napadač iz Gane u Crvenu zvezdu je stigao u februaru 2013. godine, a tokom prolećne polusezone nagovestio je potencijal sa četiri pogotka u 11 susreta. Naredne sezone, predstavljao je ubojit tandem sa Draganom Mrđom, pa su zajedno nemilosrdno rešetali mreže rivala na putu do titule. Ipak, po završetku sezone 2013/14 napustio je srpsku prestonicu i za pola miliona evra prešao u Vitese.

Novi „pogodak“ sportskog sektora Crvene zvezde predstavljao je angažman Uga Vijeire leta 2015. godine.

Portugalac koji je u Zvezdu stigao iz moskovskog Torpeda pomerio je granice i postavio standard kad su u pitanju strani napadači u Ljutice Bogdana. Posebnu pažnju Vijeira je skrenuo sa dva gola u 149. večitom derbiju, a do kraja sezone mreže rivala tresao je 20 puta, jednom manje od saigrača Aleksandra Kataija koji se okitio titulom najboleg strelca Superlige u sezoni 2015/16.

Tokom naredne jeseni na 10 utakmica postigao je sedam golova, međutim u zimskom prelaznom roku razdužio je crveno-beli dres i prešao u japansku Jokohamu.

Poslednji u nizu špiceva koji su ostavili zapažen trag je aktuelni konkurent Falčineliju, Ričmond Boaći. Golgeter iz Gane već mesecima kuburi sa povredama, a od povratka iz Kine predstavlja bledu senku igrača koji je vršio teror nad golmanima u Srbiji i na internacionalnoj pozornici.

Boaći
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Boaći je u januaru 2017. godine stigao u Zvezdu kao pozajmljeni igrač Latine. Sjajnim igrama, ukrašenim sa 16 pogodaka na 19 susreta, nije ostavio bilo kakve dileme rukovodstvu Zvezde koje je otkupilo ugovor od Italijana. Usledila je još jedna sjajna polusezona u kojoj je Boaći bio udarna igla crveno-belog napada na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope što je prouzrokovalo interesovanje stranih klubova te je afrički ofanzivac za 5,5 miliona evra prodat u Đangsu.

Inostrani golgeteri ostavili su značajan trag i na drugoj strani Topčiderskog brda, a centarfor koji će ostati sinonim za uspešnog inostranog napadača u Humskoj svakako je Lamin Dijara.

Dijara
Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Jedan od najboljih stranaca u srpskom fudbalu u crno-bele redove je stigao u julu 2007. godine i zadržao se do 2012. godine uz jednogodišnju pozajimcu u Al Šababu u sezoni 2010/11. Tokom veoma uspešnog perioda odigrao je 151 utakmicu i postigao 75 golova čime je u velikoj meri doprineo osvajanju četiri šampionske krune i dva Kupa Srbije. Humsku je napustio leta 2012. godine kada je kao slobodan igrač prešao u Antaliju.

Paralelono sa Dijarom, napad crno-belih od leta 2009. do zime 2011. godine predvodio je Kleverson Kordova Kleo. Fudbaler koji je ostao upamćen po prelasku iz večitog rivala na 41 susretu postigao je 22 gola i jedan je od napadača koji nikoga u srpskom fudbalu nije ostavio ravnodušnim. Posebno upamćen ostao je gol protiv Rila spektakularnim „makazicama“. So na ranu crveno-belih dodao je golom za Partizan na gostovanju u večitom derbiju za pobedu crno-belih 2:1.

Iako su pojedini napadači uspevali da dobiju prelaznu ocenu na poziciji „devetke“, adekvatan naslednik Dijare u Humskoj se čekao do juna 2016. godine kad je u Partizan stigao Leonardo da Silva Souza.

Leonardo
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Lucidni Brazilac doneo je sambu u Srbiju, ali je domaća publika imala privilegiju da ga gleda samo do leta 2017. godine. Leonardo se pokazao kao prototip modernog ofanzivca, a sa Urošem Đurđevićem predstavljao je noćnu moru za protivničke odbrane. U crno-belim redovima postigao je 24 gola u 34 susreta. Sjajnu sezonu ukrasio je duplom krunom i mestom u idealnoj postavi Superlige.

Iz Partizana je otišao u avgustu 2017. godine u Al Ahli za 4 miliona evra.

Tradiciju vrlo dobrih inostranih napadača u Partizanu nastavio je Leandre Tavamba koji je u novembru 2016. godine stigao u Humsku. Kamerunac je golom u večitom derbiju 8. marta dao značajan doprinos u pobedi Partizana 3:1, a sezonu je upotpunila osvojena dupla kruna.

Sjajne igre nastavio je i u sezoni 2017/18 u kojoj je sa 19 pogodaka bio najbolji strelac crno-belih. Po završetku takmičarske godine, za 1,4 miliona evra prešao je u Al Tavon iz Saudijske Arabije.

Poslednji u nizu napadača koji su ostavili odličan utisak je Umar Sadik, sadašnji centarfor crno-belih. Golgeter koji je u Humsku stigao u julu 2019. godine na pozajmicu iz Rome, odmah je nagovestio da je pravo pojačanje, a sa 11 pogodaka u 18 susreta primorao je rukovodstvo vicešampiona Srbije da otkupi ugovor od Rimljana.

Uprkos vrućoj glavi zbog koje je neretko nailazio na kritike doskorašnjeg trenera Partizana Sava Miloševića, Sadik je postao neizostavni deo crno-belog tima i izvesno je da će i u aktuelnoj sezoni biti prva opcija u špicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar