Foto: youtube.com

Miloš Milojević krenuo je u renoviranje Hamarbija, kluba u kom veliki udeo vlasništva ima Zlatan Ibrahimović. Ako se po jutru dan poznaje, klub čekaju lepi dani sa stručnjakom moji je već mlad ostavio veliki trag u švedskom fudbalu. 

PROČITAJTE JOŠ

Milojević je pre dolaska u Crvenu zvezdu i štab Dejana Stankovića, odveo Mjelbi direktno iz treće u drugu, pa iz druge u prvu ligu za samo dve sezone. Bio je to neponovljivi podvig posle kog je došlo do rastanka, jer klub nije mogao da ispuni Milojevićeve ambicije da se projekat nastavi, usput, stigao je i poziv sa Marakane koji se ne odbija.

U Švedskoj su se pratili rezultati Zvezde, iako je Milojević bio u ulozi pomoćnika, imao je veliki doprinos u radu štaba i ambiciju da se vrati samostalnom poslu, što je učinio na poziv Hamarbija, koji je prošlu sezonu završio na osmoj poziciji švedske lige, uz trofej Kupa koji je doneo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Milojević je tim preuzeo posle osam odigranih kola, a u prve tri utakmice, zabeležio je remi protiv Halmštada sa 1:1, pa je pobedio Degerfors sa 5:1 i Orebro sa 2:0. U Ligi konferencija, na pragu je izbacivanja Maribora, sa 3:1 je savladao Slovence na svom terenu.

Čak i remi protiv Halmštada je ishod gola primljenog u 91. minutu, srpski stručnjak koji je svoju karijeru počeo na Islandu, bio je na pragu savršenog učinka, a već na početku je iznenadio Šveđane kombinovanjem i uspešnim eksperimentisanjem.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nasledio je Stefana Bilborna, potpisao je do kraja leta 2024. godine, a za Nova.rs je po dolasku u Hamarbi govorio o prvim iskustvima i samom dolasku.

„Sve je super, pozitivno i dobro je iskustvo, dobra su sećanja, imali smo sjajan odnos u štabu. Dobri su ljudi i dobri stručnjaci, nije bio nikakav problem da se sve uskladi i namesti. Oni su u suštini radili skauting, kao što rade igrače, rade i za trenere. Imali su mene tu u vidu već posle dve sezone u Mjelbiju, ali to sam tek skoro saznao. Znao sam da sam tu negde, čuo sam priče, ali ničeg zvaničnog nije bilo. To se intenziviralo kada su opet ušli u potragu za novim trenerom. Zvali su mene, imali su u vidu i Pepa Kloeta koji je bio trener u Čempionšipu i Breši, da li sam bio prvi ili drugi, ne znam, ali taj sam koji je dobio posao, tako da mi je to najvažnije. Pratili su, gledali šta im treba, procenili da smo nas dvojica tako nešto. Onda su krenuli u razgovore, prvo sa sportskim direktorom i glavnim skautom, pa sa članovima uprave, sponzorima, u tom procesu sam ja predstavio sebe, oni klub i ambicije. Nije se desilo sve u 15 minuta, taj moj proces je trajao jedno 10 dana. Sve je išlo po tom njihovom protokolu Švedskom, oni sve rade polagano, nisam ja mogao tu ništa da ubrzam, samo da reagujem pravovremeno u skladu sa njihovim zahtevima.“

Govorio je i o Ibrahimovićevom uticaju na rad kluba.

„On ima učešće preko američke firme koja je većinski vlasnik i Los Anđeles Galaksija, mislim da Ibra ima oko 25 posto svog dela. Naravno, fokusiran je na Milan, ali je upućen u sve, zna kako i šta funkcioniše. Mislim da ga zanima sve, ne može samo fizički da bude tu, ali kad god ima vremena, uključuje se u sastanke i video pozive. Više će se uključiti kad bude prestao da igra, ali kako igra, ne verujem da će to biti skoro. Mislim da će se onda uključiti više, ali nijedna važna odluka ne prođe, a da on nije uključen u to, ipak je to četvrtina kluba. Što se tiče kadrovske, strateške politike, ide sve sa njim. Prvo, ima iskustvo na vrhunskom nivou, drugo, ima vlasnički udeo koji nije mali, ne može i ne bi trebalo da se zaobiđe u odlučivanju“, kroz smeh je rekao Milojević.

Važna spona u tom dolasku bio je i Dejan Stanković, kog veliko prijateljstvo veže za Ibru, a dosta je značilo i kada se Zlatan raspitivao o Milojevićevim kvalitetima.

Posle Maribora, suočio se sa povredama i problemima sa igračkim kadrom, o čemu je govorio za švedske medije.

„Moja ambicija je da budem dobar trener u Evropi, nije bitno da li igram u Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi konferencije, bitno je da budeš u tim mečevima. Što se tiče kadra, to je trenerski posao, da pronađeš rešenje, kada ima suspenzija i povreda. Biću i realističan, u prva tri meča nismo igrali protiv najboljih ekipa iz lige, to su timovi koji su tu negde, blizu nas, ili ispod. Ali možeš da izgubiš i pobediš od bilo koga u Švedskoj. Nismo imali sreće u prvom meču jer smo u nadoknadi primili gol, ali dobar je osećaj i sada.

Posle Maribora, slovenačkim novinarima je otkrio šta se promenilo i zašto je promenio tri sistema igre u tri meča, zašto je i za Maribor promenio petoricu igrača, a najstariji je bio 20-godišnjak.

„Naučili su momci da igraju za tim, ranije se igrao ‘havajski’ fudbal, prestali smo da igramo kao dečački tim. Što se tiče sistema, te stvari mi nisu bitne. Želeo sam i da upravu malo ‘zaboli glava’ sa mlađima, kad vide kako igrača poput Darijana Bojanića menjam sedamnaestogodišnjakom. Možda sam lud, ali ne gledam na broj na leđima ili godine igrača. Nije važno da li ste mlad ili star, važno je da li igraš dobro ili loše. Gledao sam juče Zvezdu protiv Kairata, najbolji na terenu je imao 38 godina“, naveo je Milojević, aludirajući na Vagnera Lava.

Milojević je oslonac u ekipi našao u Darijanu Bojaniću. na raspolaganju ima Vladimira Rodića, ali i Astrita Selmanija, momka kom je dao odrešene ruke i veliko poverenje na terenu, a on je uzvratio sa tri gola Mariboru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar