Milan Živadinović Foto: Printscreen/YouTube/Sport Klub

Milan Bard Živadinović nas je napustio u subotu 17. jula, ali će legenda o njemu večno da živi. Pored velike trenerske karijere, Živa je ostao upamćen i po legendarnim izjavama koje su se vremenom duboko urezale u sećanje svih ljubitelja fudbala i mamile osmeh na lice.

PROČITAJTE JOŠ

Najčuvenija izjava koja je postala deo svakodnevnog govora bila je da je „2:0 najopasniji rezultat“.

Ponavljala se toliko puta, izgovarala svaki put dok se gleda neka utakmica pa je samim tim postala verovatno najcitiranija sportska izjava svih vremena, bar na ovim prostorima.

Kada je Crvena zvezda bila u seriji loših rezultata i veliki broj sezona bez plasmana u Evropu, došao je na klupu Vladan Milojević, a iako su mnogi bili skeptični da može da odvede ekipu do Lige Evrope, Živa je imao drugačije viđenje.

„Pa možda i prođu, dva divlja protivnika. Ima tu dosta divljaka. Pa taj Šerif, Merif…Ti svi Moldavija, Mandalija, kako se sve zovu… Pa valjda ćemo pobediti prvaka Albanije“, bez dlake na jeziku je dao svoju analizu Živadinović.

Bio je poznat i po tome što je kritikovao fudbalere zbog sponzoruša i starleta.

„Fudbaleri Liverpula su ušli onako, to je ta engleska škola. Tu je uglavnom sirotinja, najeli se, jedu tri puta dnevno, tu su i plavuše… Znam ja imao sam Abubakara. Njemu je najvažnija bila plavuša i ako mu je pustiš gotov je“.

Nije imao ni visoko mišljenje o engleskim defanzivcima.

„Kod engleskih ekipa su uvek dva buzdovana kod kojih može da se prođe“, rekao je jednom prilikom Živa.

Teško da će biti zaboravljena i anegdota koju je jednom prilikom ispričao.

„U staroj Jugoslaviji, drug Tito je davao 200 maraka, da možeš da potpišeš i pojedeš četiri kila pečenja i dve flaše fina. I ti si zadovoljan. Povedeš sekretaricu, urokaš je, narokaš je…“

U bogatoj trenerskoj karijeri, Živadinović je posle Crvene zvezde bio trener reprezentacije SR Jugoslavije, a prethodno i selekcije do 23 godine. Bio je i trener kiparskog Apolona, Al Nasra, selektor reprezentacije Iraka, Jemena i Gane, trener Obilića, Sababafena iz Teharana (osvojen Kup Irana 2005), kineskog Čangša, kao i selekcije Mijanmara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar