Foto: Profimedia

Legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala Miroslav Miki Stević najveći deo svoje karijere proveo je u Nemačkoj i za Nova.rs priča o Evru u toj zemlji.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Kultni status stekao je noseći dres Minhena 1860 u najboljim danima ovog slavnog kluba,  u kojem je kasnije radio kao funcioner, da bi se nakon toga otisnuo u menadžerske vode i danas radi kao agent igrača.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom da se u ovom trenutku nalazi u srcu fudbalskih dešavanja u Minhenu gde će početi Evropsko prvenstvo utakmicom Nemačke i Škotske, bio je to povod da sa njim raszgovaramo o predstojećem turniru.

U razgovoru za Nova.rs, Stević je otkrio kako vidi šanse reprezentacije Nemačke da se posle nekoliko godina loših rezultata vrate u fudbalski vrh.

„Bila je skepsa u početku kada je Nagelsman preuzeo reprezentaciju. Poznato je najbrži put inetgracije kada imate rezultate, a to je izostalo na početku. Na samom startu je bila neka faza skepse i lutanja, međutim Nagelelsman koga dobro znam jer je radio u omladincima kada sam ja bio direktor Minhena 1860 i već tada pokazivao da će biti odličan trener se uz pomoć Rudija Felera koji je imao iskustva i kao trener i kao direktor na najvećim takmičenjima uspeo da konsoliduje ekipu. Ono što je najvažnije, odredili su put i pronašli ekipu za taj put, pa i vraćanjem Tonija Krosa koji je u poodmaklim godinama, ali sa toliko iskustva sa kojima mali broj fudbalera može da se pohvali i sa toliko trofeja u najboljim svetskim klubovima. On je doneo doneo mirnoću i sada je mnogo lakše u ofanzivi“.

Kada je reč o napadu, Stević ima samo reči hvale za selekciju domaćina.

Foto: Profimedia

„Nemci imaju fenomenalnu ofanzivu. To su igrači koji su među najtraženijima u Evropi. Uz Džuda Belingema u tu grupu spadaju Florijan Virc, Džamal Musijala, Liroj Sane, Kai Haverc koji igra odlično. To je skup neviđenih individualaca. Kros je svojom pojavom i načinom igre dao mirnoću, a nažalost mali Aleksandar Pavlović nije mogao da ostane tu do kraja, ali je na njegovo mesto došao još jedan iskusni igrač, Emre Džan koji ima velikog iskustva na velikim takmičenjima i najvećim utakmicama. Oni će tu dobiti još više stabilnosti u sredini terena“.

Nemačka u poslednje vreme nema rezultata na nivou renomea, a u Kataru na Svetskom prvenstvu su doživeli debakl i ispali u grupi. Stević ističe da će start turnira u velikoj meri odrediti šanse „pancera“ za krajnji rezultat.

„Nemci su posle jednog suverenog nastupa u Brazilu gde je to bila totalna dominacija, imali u poslednje vreme nemoguće godine za nemački fudbal. Nezamislivo je da Nemci ne prođu grupnu fazu, to je neki šok neuspeh. Ipak, mislim da uz ovu generaciju, koja je jako dobra individualno, Nemačka postaje jako homogena ekipa. S obzirom da su ti sjajni ofanzivni igrači dosta mladi, kroz ove pripremne utakmice je mogla da se oseti promena u govoru tela kada povedu sa 1:0, da mnogo lakše nakon toga igraju. Ako Nemci naprave dobar start, slično kao na Svetskom prvenstvu 2006. godine kada su bili domaćini, mislim da će ih ta nacionalna euforija nositi i onda mogu dosta daleko da doguraju“.

Startna postava Nemačke za Evropsko prvenstvo
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Stević ipak upozorava na jedan problem sa kojim bi mogle da se suoče sve velike ekipe, pa i Nemačka.

„U ovim prijateljskim utakmicama sam osetio malu dozu umora kod ovih ofanzivnih igrača i tu vidim globalni problem na evrospkim i svetskim prvenstvima koja se igraju posle napornih sezona. Vidim problem za igrače koji su imali izuzetno teške sezone u klubovima, a tu pre svega mislim na Virca, Musijalu, Krosa, Ridigera. To su igrači koji su igrali u klubovima do kraja raznih takmičenja. To je jedna ogroman količina utakmica i pitanje je hoće li uspeti brzo da se regenrišu, mada su Nemci poznati po sjajnom lekarskom timu. Reprezentacija koja uspe brzo da regeneriše svoje igrače biće u maloj prednosti. Ako se vratimo na Svetsko prvenstvo u Kataru, mislim da ga Leo Mesi ne bi odigrao onako dobro da je bilo na kraju sezone gde on skupi u svakoj sezoni po 50 utakmica i gde ne bi imao svežinu. Dosta će igra velikih svetskih ekipa zavisiti od svežine, a ona je povezana sa voljom jer kada imate svežinu, imate i volju“.

A šta je Miki Stević pričao o grupi C u kojoj su Srbija, Engleska, Danska i Slovenija, odnoso u igri i formaciji „orlova“, bićete u prilici da čitate tokom vikenda na Nova.rs.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare