Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Fudbaleri Crvene zvezde igraće protiv Milana u šesnaestini finala Lige Evrope, a svi pogledi biće uprti u Zlatana Ibrahimovića.

Čuveni Ibra ima iza sebe u karijeri i manje poznatu epizodu koja ima povezanost sa Crvenom zvezdom, i to iz 2006. godine, kada su se takođe sastale Crvena zvezda i Milan! Bilo je to leto 2006. kada je Juventus ispao u Seriju B, a Ibri ipak Torino nije značio kao Bufonu ili Del Pjero. Nije mu se ostajalo u nižem rangu, pa su Milan i Inter ušli u borbu za njegov potpis.

PROČITAJTE JOŠ

Milan je imao samo problem jer je bio u aferi Kalčopoli, morao je da igra kvalifikacije za Ligu šampiona. A bez sigurnog plasmana, ne bi ni bilo novca za Ibru. Zato je Milan morao da bude strpljiv i da čeka na plasman u grupe, a Crvena zvezda je bila prepreka.

O tome je Ibra govorio u svojoj autobiografiji, koju je napisao David Lagerkranc.

„Milan je igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To je došlo kao posledica skandala. Zapravo, računalo se da će klub igrati Ligu šampiona, ali budući da je sud osudio tim kaznenim poenima, bili su prisiljeni da u kvalifikacijama igraju protiv Crvene zvezde. Prva utakmica se igrala na San Siru u Milanu. Bila je to važna utakmica i za mene. Ako Milan prođe, dobiće više novca za kupovinu igrača i Adrijano Galijani, Milanov potpredsednik, rekao mi je: Pričekajmo da vidimo rezultat i prolaz. Kontaktiraćemo vas opet“, govorio je Ibra.

Do tada je Inter bio više zainteresovan, ali je bio jednostavniji.

„Inter je držao Masimo Morati, krupna riba, naftni tajkun. Posedovao je klub, ali je naravno video moj očaj. Čak četiri puta je smanjivao ponudu, stalno je nešto izmišljao. Osmog avgusta sam sedeo u stanu na Pjaca Kastelo u Torinu. Utakmica Milana protiv Crvene zvezde na San Siru je počela u 20.45. Nisam je gledao, imao sam drugih važnijih stvari. No, očito je Kaka prerano dodao Filipu Inzagiju za 1:0, deo napetosti je nestao, došlo je do opuštanja. Ubrzo nakon toga, zazvonio je moj telefon. Zvonio je po celi dan i to je obično bio Mino. Izveštavao je o svakom koraku u procesu, sada je najavio da Silvio Berluskoni želi da me vidi, ja sam skočio od radosti. Ne samo zato što je to bio on, nego jer je stvarno pokazao da je klub zainteresovan. A opet, nisam bio sasvim siguran. Inter je i dalje bio moja prva opcija“, rekao je Ibra.

Onda je Mino rešio da pozove Moratija i „baci udicu“.

„Ja samo želim da vas obavestim da će Ibrahimović večerati sa Berluskonijem u Milanu“, napisao je Mino Moratiju.

„J… ga, poslaću mog čoveka odmah“, bio je Moratijev odgovor, nestala je igra sa smanjivanjem ponude.

Tada je mladi Marko Branko, sportski direktor Intera, otputovao i napunio pepeljaru opušcima od nervoze, imao je zadatak da završi transfer pre nego što Berluskoni krene u restoran.

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Na kraju, Zlatan je prihvatio ponudu Intera, ali je preostalo da se klubovi dogovore.

„Za koliko će me prodati? To je nova igra i ako me je Juventus izgubio, želeće da budu barem dobro plaćeni. Sva neizvesnost prolećne i letnje nesigurnosti je iščeznula u sekundi, ostalo je da Mino nazove upravni odbor Milana. Berluskoni će sada teško večerati sa mnom, mislio sam. Naš razgovor nije trebalo da bude o vremenu i ako sam shvatio tačno, njihovo rukovodstvo je bilo potpuno iznenađeno. Šta se, dođavola dogodilo? Zar će Ibra sada u Inter“, napisao je Ibrahimović, a Mino je uz osmeh poručio upravi Milana „da ponekad može da ide sve i brzo“.

Po Milan je bilo kobno što je čekao da prođe dvomeč sa Zvezdom, uprava nije dovoljno verovala u eliminaciju crveno-belih, ali je i po Ibru bilo kobno što nije želeo da sačeka. Ostao je bez Lige šampiona, koju je Milan osvojio upravo u toj sezoni, preko kvalifikacija.

I dalje Ibrahimoviću ostaje pehar prvaka Evrope neostvareni san, mogao je pehar da prigrli 2007. godine.

„Na kraju sam kupljen za 27 miliona evra, to je bio najveći iznos te godine u Seriji A, nisam platio ni onu kaznu za igranje Plejstejšna, kada sam odbio da igram utakmicu. Sve je to Mino sredio i Morati je izašao i rekao da je moj prelazak značajan kao dolazak Ronalda. Osetio sam radost u srcu, bio sam spreman za Inter“, zaključio je Ibra.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar