Foto: Printscreen Youtube

Reprezentacija Francuske osvojila je Ligu nacija pošto je nakon preokreta sa 2:1 pobedila Španiju u finalu. Sporni trenutak bio je drugi gol Francuza, kada se prema mišljenju većine Mbape našao u ofsajdu, ali pravila ipak kažu drugačije.

Jedan od glavnih argumenata za uvođenje VAR-a u fudbal bio je upravo taj da bi se sprečile ovakve situacije. Sudija Entoni Tejlor je konsultovao VAR sobu, nakon čega je saopštio da je gol Mbapea regularan, a usledila je burna reakcija Španaca.

PROČITAJTE JOŠ:

Na prvi pogled, svima je jasno da je Kilijan Mbape bio u ofsajdu (čak nije potrebno ni izvlačenje čuvenih linija) u trenutku kada mu je Teo Ernandez uputio loptu. Kako onda nije dosuđen ofsjad?

Problem je što je španski štoper Erik Garsija tom prilikom uklizao pokušavajući da zaustavi Mbapea i zakačio loptu.

Mnogi će reći da to nema nikakve veze, ali pravila će opet reći drugačije. Ono kaže da je Garsijinim startom na loptu počela nova akcija u kojoj Mbape nije bio u ofsajdu, a sudija Tejlor se slepo držao tog pravila.

Da je Garsija tom prilikom ostao nepomičan i da nije pokušao da dođe do lopte, sudija bi po pravilu morao da pokaže ofsajd.

„Sudija mi je rekao da sam namerno išao na loptu i objasnio mi je da nije trebalo da intervenišem jer je pravilo takvo. Ali očigledno je da je on u ofsajdu i da ja nisam mogao da stojim mirno jer nisam video da li je u ofsajdu“, rekao je nesrećni štoper nakon meča.

Treba razmišljati i o tome da Garsija u trenutku starta nije mogao da zna da li je ofsajd ili ne, te da je njegova rekacija sasvim normalna, instinktivna i prirodna.

Čak ni argument da je Mbape uticao na igru Garsije se ne može uzeti kao relevantan u ovoj situaciji.

Sudijsko uverenje je bilo da Francuz nije uticao na Španca jer mu je bio iza leđa u trenutku kada je Ernandez uputio pas, te da mu nije ušao u vidno polje ili zasmetao kod intervencije.

„U toj brzini, zaista ne vidimo da li je Garsija dirnuo loptu. U celoj priči je problem da li je Garsijin kontakt sa loptom bio nameran ili ne. Sudije su smatrale da je namerno igrao loptom bez uticaja Mbapea. I da je tom prilikom započeo novu akciju u kojoj Mbape nije bio u ofsajdu. Mislim da ovo pravilo ide protiv duha fudbalske igre, ali je pravilo i moramo ga poštovati“, kaže bivši francuski sudija Bruno Derijen.

Povodom cele situacije oglasio se i bivši španski arbitar Alfonso Perez Burul koji je siguran u to da je njegova država oštećena u toj situaciji.

„Mbape utiče na akciju svojim kretanjem i radi to iz ofsajd pozicije. Čak je u ofsajdu i u trenutku kada je Garsija dohvatio loptu“, rekao je Španac.

Ovo pravilo će se sigurno dovesti u pitanje, nakon ove situacije na ovako važnoj utakmici, ali titula Francuzima će zasigurno ostati.

BONUS VIDEO: Ovakvu partiju fudbala niste u životu videli

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare