Foto:BETAPHOTO/FSS

Matematika je krajnje egzaktna nauka koja je pronašla primenu i u sportu početkom 21. veka, a sada je dala odgovor na pitanje da li će Srbija uspeti da se domogne mesta na Svetskom prvenstvu koje će naredne godine biti odigrano u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ...

Organizacija po imenu Grejsnot, koja se bavi matematičkim proračunima u sportu, analizirala je kvalifikacione grupe, a prema njihovim predviđanjima, reprezentacija Srbije neće uspeti da izbori mesto na smotri najboljih selekcija planete.

Ekipa Dragana Stojkovića nalazi se u grupi sa Portugalom, Azerbejdžanom, Luksemburgom i Republikom Irskom, sa kojom i otvara takmičenje, a ako je verovati analizi u koju su uključeni plasman, raspored, forma, tradicija, stanje u igračkom kadru, kao i atmosfera u samoj ekipi i savezu, Srbija će nakon osam mečeva biti druga na tabeli grupe A iza Portugala i obezbediti mesto u baražu.

Ipak, tu stepenicu Srbija, prema Grejsnotovoj analizi, neće uspeti da „preskoči“, pa će tamo zaigrati Belgija (88 posto), Španija (85 posto), Francuska (84 posto) i Portugal (82 posto), Nemačka (77 posto), Italija (75 posto), Holandija (74 posto) i Engleska (74 posto), Danska (68 posto) i Hrvatska (57 posto), kao i Švajcarska (46 posto), Austrija (44 posto) i Vels (37 posto) preko baraža.

Ispred Srbije su još Poljska (32 posto), Rusija (31 posto), Švedska (28 posto), Češka (28 posto), a naša selekcija ima 27 posto šanse da se nađe među ekipama-učesnicama.

Iza sz Ukrajina sa 26, Turska sa 25, Danska sa 21, Mađarska sa 21, Rumunija sa 20, koliko ima i Slovačka, Slovenija ima 15, Island 14, Finska 13, Škotska 13 i Severna Irska 12 posto šanse.

Preostalih 26 reprezentacija prema matematičkim proračunima ima manje od 10 posto šanse da zauzme jedno od 13 mesta koliko pripada UEFA na Mundijalu.

Kvalifikacije bi trebalo da budu završene  29. marta utakmicama baraža.

Podsećamo, utakmicu između Srbije i Irske moći ćete da od 20:45 gledate na televiziji Nova S, kao i na EON platformi preko bilo kog internet paketa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar