Foto: youtube.com

Irci i Srbi sastaju se u kvalifikacijama za Mundijal, a mogli bi i da naprave takmičenje "ko ima kontroverznijeg bivšeg predsednika Fudbalskog saveza".

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi u Srbiji Irce doživljavaju kao braću, mentalitetski i zbog pojedinih istorijskih korena i povezanosti. U srpskoj istoriji, na primer, večno će biti urezano ime Flore Sends, jedine žene oficira srpske vojske za vreme Prvog sveskog rata, koja ima irsko poreklo.

Srbiji pred kolapsom je spas 1915. godine pružila Deseta irska divizija, sastavljena od oko 8.000 dobrovoljaca, a koja je uspela da zaustavi čitavu bugarsku armiju, što je još jedna lekcija iz istorije koju i sve preporuke za nju ako je još niste pročitali.

Ipak, ovaj put, braća smo sa Ircima po bivšem predsedniku Fudbalskog saveza, za kog možete do sutra da nabrajate afere i kontroverze, i za kog ćete se pitati šta je uopšte tražio u fudbalu.

Sami Irci su najavu meča sa Srbijom napravili kroz podsećanje na lika kog su se jedva otarasili, i to posle dugog mandata.

„Čini se da se sada dešavaju neke malo veće stvari u srpskom fudbalu. Način odlaska predsednika FSS-a ove nedelje nekako je to podvukao. Svi mi, mislili smo da je Džon Dilejni otišao nebu pod oblake, ali Slaviši Kokezi treba više vremena da izbriše svoje ime iz optužbi za povezanost sa grupom ultrasa za koje se tvrdi da su mučili, a zatim ubijali suparničke navijače i planirali atentat na predsednika države“, piše „Irishtimes“ u najavi ovog meča.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Irci i dalje imaju traume od Dilejnija, koji je vodio Fudbalski savez od 2004. do 2019. godine. Prilično dugo i Kokeza ipak može samo da mu zavidi na ovom trajanju uz sve što se u međuvremenu dešavalo.

SRBIJA NA NOVA S

Srbija na startu kvalifikacija za Mundijal 2022. u Kataru dočekuje Republiku Irsku 24. marta, tri dana kasnije ugostiće i Portugal u Beogradu, dok će 30. marta igrati protiv Azerbejdžana u Bakuu. Sve tri utakmice biće ekskluzivno prenošene na TV Nova S.

Inače, kuriozitet je da su Irci pre četiri godine bili u Beogradu, na startu kvalifikacija za Mundijal na koji nas je odveo Slavoljub Muslin (ako ste zaboravili, onaj trener kog je Slaviša Kokeza oterao zbog toga).

Tada je gospodin Džon Dilejni uspeo da pusti svoje „pipke“ čak i u Beogradu, kako bi se navijačima zabranilo da unesu transparent koji ga proziva.

Prema svedočenjima dvojice irskih navijača Tomija Šildsa i Zena Kelija, njima je bilo zabranjeno da na stadion „Rajko Mitić“ unesu transparent.

„Na ulazu na stadion Crvene zvezde zaustavio nas je šef obezbeđenja FS Irske Džo Meglu i zajedno sa srpskim redarima oduzeo nam je transparent na kojem se rugamo Dileniju. Sve je počelo kada je obelodanio da je Irska dobila od FIFA pet miliona evra da je ne bi tužila zbog toga što su nas sudije oštetile 2009. godine, kada su nas Francuzi eliminisali golom koji je Tijeri Anri postigao rukom. Nastavilo se kada je Dilejni fudbalsku ligu u Irskoj nazvao dečjom. Od juna je to otvoreni rat“, objasnili su navijači Irske za lokalne medije.

Velika je razlika doduše između Dilejnija i Kokeze, Džon se smejao sopstvenoj ligi, kod Slaviše je ona bila „sve bolja i regularnija“.

Nego, red je da se vratimo i na taj biser sa Anrijevom rukom.

Naime, Dilejni je otvoreno priznao da je sa FIFA potpisao kompenzaciju da se ćuti na skandaloznu ruku Tijerija Anrija, koja je odvela Francusku na Mundijal.

„Podmazao“ je Sep Blater Dilejnija, jer nije red da na sud ide gol iz ofsajda, posle ruke, pa neka je u pitanju i Tijeri Anri, u produžetku revanša baraža.

Foto:EPA/PHILIPPE LECOEUR

Irci, pre svih Dilejni, besneli su isprva, pretili tužbom pred Međunarodnim sudom za arbitražu u sportu, tražili reprizu revanš meča u Parizu, tražili da budu 33. reprezentacija na Mundijalu, Dilejni je čak nazvao Blatera „najvećom sramotom u istoriji fudbala“, ali je pet i po godina kasnije (tek kad se Blater povukao) priznao u jednoj TV emisiji da je ućutao kada je pred njega stavljena ponuda od pet miliona evra.

„Potpisali smo, iako smo pre toga razmenili niz uvreda, i sve je bilo gotovo. To je bio veoma dobar dogovor za FAI i veoma legitiman dogovor za FAI. S puno samopouzdanja to kažem“, rekao je Dilejni i time potvrdio pisanje irskog izdanja „Sana“ godinu dana ranije.

Novinar ga je pitao da li se to može smatrati mitom.

„Upotrebili ste tu reč, odlično s vaše strane, ali to je ipak bio veoma dobar i legitiman dogovor za FAI“, ponavljao je Dilejni.

Onda mu je postavljeno pitanje i da li mu je nekad ponuđen mito, na šta je funkcioner odgovorio podrugljivo.

„Ne, na platu koju imam“.

A, plata koju je imao u FAI iznosi 430.000 evra godišnje, pa je Dilejni zarađivao oko 100.000 evra više od svojih kolega u španskom i italijanskom vrhu fudbala.

Dilejni je uradio nešto što bi svako bez skrupula učinio, okružio se klimoglavcima i zbog toga je plivao toliko dugo na vrhu Saveza, FAI mu je čak plaćao stanarinu od 3.000 evra mesečno, a svojevremeno je rekao i da zaposlenima treba smanjiti plate za 10 posto. Sebe tu, naravno, nije uključio.

Imao je još biser kada je posle duge kampanje da ga smene rešio da se oprosti posle utakmice sa Gibraltarom, ali tako što će sebi dati poziciju izvršnog potpredsednika, gde bi imao identična ovlašćenja.

Priča o Dilejniju postala je bestseler, u knjizi „Champagne football“, u kojoj je opisan uspon i pad Džona Dilejnija.

Majk Taj i Pol Benedikt Rouen su autori, a knjiga je opisana kao dirljivo, ponekad mračno, urnebesno i često uznemirujuće pisanje nagrađivanih novinara, koji su konačno raskrinkali loše upravljanje Fudbalskim savezom Irske.

Država je rešila naknadno da se pozabavi njegovim upravljanjem i mahinacijama, pa je zaplenjeno oko 280.000 dokumenata iz Saveza, koji pokrivaju rad u poslednjih 17 godina.

Dilejniju više nije do smeha i šale kao nekada, pa je zatražio da se postupak vodi u tajnosti i da bude zatvoren, što znači da mediji više o tome neće moći da izveštavaju.

Za kraj, navešćemo još jedan momenat koji povezuje Irce i Srbe, smisao za humor čak i u trenucima kada trpimo ovakve ljude.

Irci su svojevremeno 2019. zasuli teren teniskim lopticama na meču protiv Gruzije, i to u 33. minutu. Bila je to šala na račun Dilejnija, jer je tražio da Irska bude 33. tim na Mundijala.

Redari i igrači su skupljali loptice, tek posle toga se meč nastavio, bilo je to u vreme kada je Dilejni počeo da pada. Skromno je sebi smanjio platu na 120.000 evra godišnje, završio je usput i u igrici, gde je cilj bio pogoditi ga teniskim lopticama, dok vam se on smeje, sve debljeg novčanika.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar