Dijego Maradona; Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Legendarni Dijego Armando Maradona je pre 34 godine postigao onaj čuveni gol rukom na Svetskom prvenstvu protiv Engleske (2:1). "El Pibe" se prisetio tog momenta, koji je zauvek promenio istoriju fudbala, i otkrio šta je pričao saigračima u trenucima slavlja.

Dijego Maradona i „božja ruka“, teško da neko ko voli i prati fudbal, ne zna šta se dogodilo…

U četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986.godine, veliki Dijego matirao je golmana Engleske Šiltona rukom, umesto glavom, a arbitri to nisu videli. Gol je priznat.

PROČITAJTE JOŠ

Maradona je tog 22. juna postigao dva najneverovatnija gola u istoriji fudbala. Prvi rukom, a samo četiri minuta kasnije, naslagao je od svoje polovine kompletnu odbranu Engleza, uključujući i golmana, da bi u padu zatresao mrežu.

Dijego Maradona slavi gol; Foto: Reuters

Ipak, akcenat je ovoga puta na „božjoj ruci“, o kojoj Maradona kaže.

„Skočio sam, ali nedovoljno visoko pa mi je palo na pamet da loptu malo taknem rukom. U vazduhu sam razmišljao kako nema šanse da ću uspeti da udarim loptu glavom i setio sam se da imam ruku. Nisam ni znao gde je lopta posle udarca, pogledao sam i video da je u mreži. Počeo sam da se radujem. Prvi mi je prišao saigrač Serđo Batista Čečo i pitao da li sam upravo dao gol rukom. Rekao sam mu da ćuti i da me zagrli. Zatim je prišao Valdano sa istim tim pitanje i dao sam mu isti odgovor: „Ćuti i zagrli me, kasnije ćemo da pričamo“. Posle sam dao još jedan gol, posle četiri minuta“, prisetio se Maradona.

Dijego kaže da se u više navrata sreo sa sudijama koje su napravile katastrofalnu grešku.

„Nekoliko puta sam sreo glavnog sudiju meča. On krivi pomoćnog sudiju koji mu je signalizirao da je sve čisto. Nisu sudije krive, na stadionu je bilo 80.000 ljudi, niko to nije video“, hvalio se umećem legendarni Argentinac.

„Gaučosi“ su nakon Engleza u polufinalu eliminisali Belgiju (2:0), da bi u finalu SP u Meksiku bili bolji od Zapadne Nemačke rezultatom 3:2.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram