Foto: EPA-EFE/VINCENT MIGNOTT

Čovek koga su svi u klubu voleli, došlo je vreme za rastanak

Senegalski fudbaler Sadio Mane odigrao je u finalu Lige šampiona, po svemu sudeći, poslednju utakmicu za Liverpul.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema navodim kredibilnih sportskih novinara i medija Mane je doneo odluku o odlasku sa „Enfilda“, a naredna stanica mogao bi biti Bajern iz Minhena.

Poznato je da Bavarci vole krilne igrače sa karakteristikama kao što je Mane, a na leto se očekuju znatne promene u sastavu, jer će klub napustiti i Robert Levandovski.

Senegalac je doveden na leto 2016. godine za nešto više od 41 milion evra, iako je njegova tržišna cena u tom momentu bila 20 miliona.

Svaki cent se isplatio Liverpulu, koji ponovo važi za evropskom giganta. Maneova cena je u međuvremenu vidno porasla, pa sada iznosi 80 miliona evra, koliko će Liverpul najmanje i tražiti za njegov transfer.

Ugovor mu zvanično ističe za godinu dana, ali odlazak je gotovo siguran i čeka se samo potvrda gde će nastaviti karijeru.

Mane je ostavio neizbrisiv trag u „redsima“, sa kojima je osvojio šest trofeja. Po jednom je uspeo da osvoji Premijer ligu, FA Kup, EFL Kup, Ligu šampiona, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo. Ukratko – osvojio je sve što jedan fudbaler može da poželi.

Tokom šest godina na „Enfildu“ uspeo je da postigne 120 golova, uz 48 asistencija na 269 utakmica. Trener Jirgen Klop uspeo je da oformi tim, koji je uspeo da digne Liverpul „iz pepela“ nakon nekoliko neuspešnih sezona.

Osnova tima bili su Mane i Mohamed Salah, koji su jedan od najboljih napadačkih tandema već godinama unazad. Uz njih lako se afirmisali Roberto Firmino i Diogo Žota, ali i Luis Dijaz, koji je došao tek tokom ove sezone.

Mane i Salah diktirali su napadački tempo i u pohodu na „ušati trofej“ 2019. godine, prvi nakon 14 godina. Sa njima dvojicom na čelu osvojena je i Premijer liga 2020. a Klop je izabran za trenera godine. To je bila prva titula u Englskoj za Liverpul nakon punih 30 godina.

Međutim, Liverpul će sada morati da gradi budućnost bez Senegalca. Već su počele priče oko toga ko bi mogao da ga zameni.

Činjenica je da „redsi“ već imaju dva igrača koji bi mogli da pokriju Maneov izostanak, u pitanju su Diaz i Žota.

Obojica su se uklopili u stil igre koji preferira Klop, te njihova produktivnost ne izostaje. Međutim, sva je prilika da će Livepul pokušati da se pojača kako bi i dalje ostao konkurentan za osvajanje trofeja na svim poljima.

Pominje se da bi u klub sa „Enfilda“ mogao da stigne Usman Dembele, koji je više puta tokom sezone imao sukob sa upravom Barselone. Francuski reprezentativac postigao je samo jedan gol u prvenstu, ali je bio najbolji asistent ekipe sa 13 golova.

Osim njega priča se i o Kristoferu Nkunkuu iz Lajpciga i Darvinu Nunjezu iz Benfike. Nkunku je odigrao najbolju sezonu u karijeri sa 28 golova i 13 asistencija, a njegova tržišna cena iznosi 65 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Nunjez je bio ponajbolji igrač Benfike u Ligi šampiona ove sezone, a portugalski tim ispao je upravo od Liverpula. Urugvajski krilni igrač ima tek 22 godine, a sezona u kojoj je postigao 26 golova u prvenstvu mogla bi da ga „katapultira“ u tim sa najvišim dometima.

Postoji verovatnoća da će Hjong-min Son napustiti Totenhem na leto, što bi značilo da bi Liverpul mogao da konkuriše za igrača veoma sličnih karakteristika kao Mane.

Son je uz Salaha ove sezone bio najbolji strelac Premijer lige sa 23 gola, a dolazak Ivana Perišića u „pevce“, kao i ostanak Dejana Kuluševskog mogao bi da znači da Son već traži novu sredinu.

Ukoliko ne dovede nikog od pomenutih, Liveprul bi mogao da se okrene i Seržu Gnabriju, Bukaju Saki ili Džerodu Bovenu.

BONUS VIDEO Dimne bombe i baklje na stadionu „Francuska“ pred meč Reala i Liverpula

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar