Foto: REUTERS/Molly Darlington

Surovih 90 minuta ekipe iz Mančestera.

Fudbaleri Mančester sitija savladali su Real iz Madrida na svom terenu sa 4:0 u revanš utakmici polufinala Lige šampiona, i ukupnim rezultatom 5:1 obezbedili borbu za trofej najboljeg tima u Evropi, gde ih već čeka milanski Inter.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon što je utakmica u Madridu okončana 1:1, kod ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svetu“ vladalo je mišljenje da bi nešto slično moglo da bude viđeno i u Engleskoj, ali…

Odmah po završetku susreta u prestonici Španije legendarni fudbaler Mančester junajteda Vejn Runi rekao je:

„Mančester siti neće u finalu pobediti Real iz Madrida. Mančester siti će ih uništiti“.

Nije poznato šta je Pep Gvardiola rekao svojim izabranicima pred izlazak na teren, ali je upravo ta ideja bila u glavama fudbalera ekipe iz Mančestera, pa su dešavanja na terenu više ličila na igru mačke i miša nego borbu za finale najkvalitetnijeg takmičenja u evropskom fudbalu.

Nakon prvobitnog udarca Kajla Vokera koji je otišao „nebu pod oblake“, Siti je naredni put gađao sve bliže i bliže. Promašio je potom Rodri, ali tek zamalo pored stative u sedmom minutu, potom je Erling Holan lepo štuirao u 13. minutu, ali je Tibo Kurtoa prvi od dva puta uspeo da maestralnom intervencijom sačuva svoju mrežu.

Foto: Andrew Yates / imago sportfotodienst / Profimedia

Nakon Holana ni Džek Griliš nije bio precizan, zatim ni Kevin de Brujne u 19, u 21. ponovo je zablistao Kurtoa, po drugi put zaustavivši Holanov pokušaj glavom, ali ni maestralna intervencija i parada za TV špice nije bila dovoljan motiv njegovim igračima da se trgnu. Umesto toga, dva minuta kasnije, Sitijeva rutina – de Brujne je „sakrio“ loptu i provukao je ispod nogu odbrane Reala, Bernardo Silva fantastično ispratio loptu i prelepim udarcem zatresao mrežu.

Koliko je Siti dominirao pokazuje podatak da je Real za uvodnih 15 minuta imao tek 13 uspešnih pasova.

Nije se slavlje stišalo a Holan je po treći put loptu poslao van gola. U tim trenucima Real je ipak pokazao nešto, pa je Toni Kros raspalio sa distance i pošteno uzdrmao prečku u 35. minutu, ali je dva minuta kasnije stadion ponovo proključao. Ilkaj Gundogan je šutirao nakon pasa Džeka Griliša, Kurtoa uspeo da odbrani, ali je na odbitak natrčao Silva i glavom zatresao nebranjenu mrežu sa desetak metara.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Mogao je i do het-trika, ali je Kurtoa nakon šuta Silve sa ivice kaznenog prostora uspeo da odbrani.

Drugo poluvreme donelo je nešto energičniji Real, ali sem odličnog udarca Alabe u 51. minutu, Madriđani nisu uspeli da ozbiljnije uzdrmaju Edersona, sem još dve poluprilike Vinisijusa Žuniora i Tonja Krosa. Sa druge strane, Siti je čekao, čekao, i dočekao pad koncentracije Madriđana.

U 73. minutu Kurtoa je po četvrti put na meču uspeo da izađe kao pobednik u direktnom duelu sa Holanom, ali je Norvežanina odmenio Eder Militao, koji je nakon jednog prekida loše zahvatio ubačnu loptu Kevina de Brujnea i po treći put na 14 minuta pre kraja naterao Belgijanca da vadi loptu iz mreže.

Konačnih 4:0 postavio je Hulijan Alvarez, koji je na teren ušao par trenutaka pre gola umesto Erlinga Holana, i to nakon prelepe asistencije drugog rezerviste Fila Fodena i lagane egzekucije za ogromnih 4:0 i jedno od najvećih poniženja u istoriji „kraljevskog kluba“.

Finale u Istanbulu zakazano je za 10. jun.


Mančester Siti – Real Madrid 4:0 (2:0)

(Silva 23, 37, Militao 76 autogol, Alvarez 90+1)

Stadion: Etihad; Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska); Gledalaca: 53.000

Mančester siti: Ederson, Voker, Dijaš, Akanđi, Stons, Rodri, Gundogan (od 79. Marez), De Brujne (od 84. Foden), Bernardo Silva, Griliš, Holan (od 89. Alvarez)

Real Madrid: Kurtoa, Karvahal (od 80. Vaskez), Militao, Alaba, Kamavinga (od 80. Čuameni), Modrić (od 63. Ridiger), Kros (od 70. Asensio), Valverde, Rodrigo (od 80. Sebaljos), Benzema, Vinisijus


Mančester siti - Real Madrid 4:0 (2:0)