EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Inter je glavni šerif u gradu, Milan će poraz dugo boleti.

Jedan deo grada slavi, drugi tuguje.

Malo ko je verovao da će neki tim iz serije A uspeti da dođe u priliku da se bori za titulu prvaka Evrope, a još manje da ćemo u polufinalu gledati veliki milanski derbi. Posle godina loših rezultata, ove sezone italijanski klubovi dominiraju na evrosceni i u konkurenciji su za osvajanje sva tri evropska trofeja.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, uspeh Milana i Intera u elitnom takmičenju iznenadio je sve.

Kombinacija dobrog žreba i forme u pravom trenutku dovela je do toga da nakon italijanskog četvrtfinala, gledamo i italijansko polufinale u režiji milanskih velikana.

U senci velikog derbija Mančester Sitija i Real Madrida, Inter i Mian su ponudili zanimljiv fudbal i dominaciju jednog kluba.

Inter je poslednji tim sa „čizme“ koji je postao prvak Evrope. Još od vremena Žozea Murinja, „neroazuri“ traže svoje mesto na evropskoj sceni i sada su dočekali veliku šansu. Prvi su tim koji je uspeo da prekine višegodišnju dominaciju Juventusa i skine ih sa trona u Italiji i tako su utabali stazu prvo za gradskog rivala, a zatim i Napoli da dođu do dugo čekanih titula.

U međuvremnu je četa Simonea Inzagija uvek bila pri vrhu i osvajala sporedne trofeje, a konačno su se poklopile i kockice u Evropi.

A, malo ko im je davao šanse u grupi sa Bajernom i Barselonom. Dok je bavarski gigant bio dominantan, Inter je uspeo taktičkom disciplinom da eliminiše katalonskog giganta i prođe u osminu finala.

Tu ih je malo i žreb pogledao, pa su izbegli evropske velikane i zavili u crno portugalski klupski fudbal jer su izbacili prvo Porto, a zatim i Benfiku pre nego što su isti scenario priredili i najvećem rivalu.

Inter je tako nastavio uspešan niz godina sa trofejima i dobrim rezultatima.

Nakon što su 2020. poraženi u finalu Lige Evrope, usledilo je osvajanje titule. Prethodne sezone su osvojili i Kup i Superkup Italije, da bi ove godine ponovo trijumfovali u Superkupu, a igraće i finale Kupa i Lige šampiona. U poslednjih nekoliko kola su u sjajnoj formi, pa su posle krize na pragu da obezbede plasman u prva četiri koji garantuje mesto u eliti i sledeće godine.

Što se tiče Milana, rezultaski gledano, plasman u polfunale Lige šampiona predstavlja veliki uspeh, pogotovo jer ih u eliti nije bilo dugo i nisu imali ozbiljnije rezultate na evrosceni.

Zato je propuštena prilika za finale nakon osvojene titule u Italiji ozbiljan udarac za „rosonere“ pogotovo ako se uzme u obzir jedan negativan niz koji se do sada nikada nije desio u istoriji.

Naime, Milan nije dao Interu gol na četiri uzastopna meča, što se nikada nije dogodilo u istoriji njihovih međusobnih duela.

Serija je krenula porazom u Superkupu u januaru sa 3:0, a zatim i u Seriji A minimalnim rezultatom od 1:0. Potom je Inter rutinski dobio prvi meč polufinala Lige šampina sa 2:0 i tek u četvrtom pokuaju je Milan izbegao poraz, jer u revanšu nije bilo golova.

Ovo je veliki udarac za sedmostrukog prvaka Evrope, jer je zbog serije kikdeva Milan daleko od plasmana u prva četiri u prvenstvu Italije, pa bi sledeće sezone lako mogao da ostane bez Lige šampiona

Poraz bolnim čini i činjenica da je pre toga Milan eliminisao na papiru i dva jača rivala u vidu Totenhema i Napolija, pa će navijači dugo žaliti za propuštenom prilikom.

BONUS VIDEO  Opšta tuča fudbalera Tajlanda i Indonezije u finalu Igara Jugoistočne Azije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar