Filip Malbašić Foto:pressinphoto / ddp USA / Profimedia

U idealnom trenutku za profesionalnog fudbalera, sa punih 27 godina, Filip Malbašić u dresu Kadisa, kluba sa imenom prestonog grada jedne od provincija u predivnoj španske autonomne zajednice Andalusije, skrasio se u Primeri i dočekao da izađe na megdan slavnom Realu.

Pre nekoliko meseci momak iz beogradskog naselja Bežanijska kosa govorio je za Nova.rs o svom viđenju momenta koji ga je zadesio u dalekoj Španiji.

Kao igrač Tenerifa, na pozajmici u Kadisu, čekao je ishod događaja u španskoj drugoj fudbalskoj ligi, ne bi li saznao i u kom smeru će se njegova životna i profesionalna karijera nastaviti.

PROČITAJTE JOŠ

Prolazak u Primeru bi značio obavezu kluba da otkupi njegov ugovor, eventualni neuspeh na putu ka tom cilju i povratak na staro.

Podsetite se šta je polaznik fudbalske škole Radničkog sa Novog Beograda, a kasnije profesionalac u tom klubu pa dalje Radu, Hofenhajmu, Partizanu, Lehiji iz Gdanjska i Vojvodini tokom karantinskih okolnosti rekao za Nova.rs na sledećem linku.

Kadis je uspeo da stigne do elitnog ranga takmičenja, Malbašić je ostao u klubu koji se tokom leta žestoko pojačao, pre svega napadačima poput Alvara Himenesa plaćenog Birmingemu 2,7 miliona evra, Čoka Losana, pridošlice iz Đirone u transferu vrednom 200.000 evra manje, 34-godišnjeg Alvara Negreda, te ofanzivnim igračima u liku Horhea Pomba i Ivana Aleha.

Cenu svemu tome je platio mladi Đorđe Jovanović, bivši omladinac Partizana koji je posle pozajmice u Kartaheni ostao bez ugovora u Kadisu.

Pet nekompletnih kola doveli su novajliju u španskoj fudbalskoj eliti devetu poziciju na tabeli sa sedam osvojenih poena, koliko ima i Barselona, na petom mestu, zbog bolje gol-razlike.

PROČITAJTE JOŠ

Najveći dosadašnji ispit ove generacije Kadisa koju sa klupe vodi trener Alvaro Serera, nekadašnji krilni igrač Santandera, Maljorke i Valensije, te četvorostrukog reprezentativca Španije dogogodiće se od 18.30 na stadionu Santjago Bernabeu, protiv Real Madrida.

Tim povodom smo morali Malbašiću da poželimo sreću i da upitamo za utiske iz dosadašnjeg dela takmičarske godine.

„Istina je da se Kadis posle petnaestak godina vratio u prvu ligu, i sigurno da je prva liga Španije jako kvalitetna, ali smo mi jako verovali da možemo da se takmičimo sa svima i na početku stvarno sve ide kako treba. Naravno ovo je tek početak i ima još dosta utakmica da se igra, ali smo zadovoljni kako smo počeli prvenstvo“, kaže Malbašić za Nova.rs.

Jeste zvanično bio član Hofenhajma, ekipe koja se takmičila u Bundesligi, ali je sasvim jasno da je igranje u Primeri najveći izazov sa kojim se naš sagovornik susreo u karijeri.

Pročitajte još: Neprijatna dobrodošlica za Luku Jovića u Madridu

„Postoji naravno razlika između Segunde i Primere, kvalitet je veći. Španska liga je jedna od najboljih na svetu i sigurno da postoji razlika. Kao što si rekao dobro smo počeli prvenstvo, ali to je tek početak, mislim da smo se prilagodili dobro i sada je bitno da svaku utakmicu igramo kao što smo pokazali da možemo i da ispunimo neki naš cilj za ovu sezonu što pre“.

U odnosu na naš prethodni razgovor mnoge stvari su se promenile, Filip je dobio novog poslodavca, postao otac po drugi put, promenio rang takmičenja, ali je jedna stvar, nažalost, ostala ista…

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

„Što se tiče virusa sigurno da je ovo jedan komplikovan trenutak u svetu uopšte i mi smo svi srećni što možemo da uopšte igramo. Sve je organizovano jako dobro radimo testove non-stop tako da za sada nema naznaka da će se prekidati prvenstvo“.

Posle svega pet utakmica u novoj sezoni, Malbašić će dobiti priliku da ostvari san mnogih dečaka iz Srbije, ali iz celog sveta – da zaigra fudbal na legendarnom stadionu „Santjago Bernabeuu“.

„Pa sigurno da kad kreneš da treniraš od malih nogu zeliš da igraš utakmice protiv najvećih ekipa na svetu i sigurno da sam srećan zbog toga. Što se tiče ekipe mislim da svi jedva čekamo utakmicu, želimo da probamo da odigramo dobru utakmicu i izvučemo neki pozitivan rezultat“.

Naš sagovornik je bio akter na svih pet mečeva u dosadašnjem toku prvenstva, jednom kao starter i jednom kao asistent kod gola u pobedi nad Ueskom.

Na specijalizovanom servisu Sofascore on je samo na jednom meču imao ocenu nižu od 6,5, protov Granade u prethodnom kolu u kom je odigrao svega jedna minut.

Nije Kadis ustuknuo pred protivnicima sa većim renomeom i istorijom, što je na svojoj koži osetio Atletik Bilbao, koji je pobeđen sa 2:0 uz dva igrača manje zbog crvenih kartona.

Kadis igra tako da se ne obazire na protivnike, a Malbašićevi bi u meču sezone mogli da budu velikani poput Serhija Ramosa, Danija Karvahala, Tonija Krosa, Kazemira, te budućih nosilaca u likovima Rafaela Varana, Federika Valverdea…

„Nisam spremio ništa specijalno za njih. To nam ostaje da vidimo“, zaključio je Malbašić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar