Foto:Jonathan Moscrop / PA Images / Profimedia/Italy Photo Press / Zuma Press / Profimedia/pressinphoto / ddp USA / Profimedia

Veliki finansijski promašaji o kojima će se pričati

Fudbalsko transfer leto dugo nije bilo vrelije, a još nismo stigli ni do polovine. Desilo se nekoliko velikih transfera koji su izazvali tektonske promene u odnosu snaga akao po običaju su prednjačili Englezi.

PROČITAJTE JOŠ

Sterling je otišao iz Mančester sitija u Čelsi, Gvradiola je doveo Holana, Liverpul Darvina Nunjeza, Mane je prešao u Bajern a probudila se i Barselona koja je završila transfer Roberta Levandovskog.

Ipak, bilo je i poslovanja koja spadaju u kategoriju promašaja, bar kada je finansijski aspekt u pitanju.

Nekoliko velikih zvezda koje su bile papreno plaćene, napustile su klubove za siću ili čak i bez obeštećenja, a ovo leto bi moglo da donese još takvih promašaja.

Jedan od najkontroveznijih transfera sigurno je prelazak Pola Pogbe u Juventus. Ne toliko zbog činjenice da je to bilo veliko iznenađenje već zbog istorije Pogbe sa Junajtedom i ekipom iz TOrina.

Francuz je svojevremeno iz mlađih kategorija Mančester junajteda besplatno prešao u Juventus i tamo za četiri sezone postao mega zvezda.

Junajted je tada shvatio kakvu je grešku napravio i odlučio da palti ogromno obeštećenje kako bi Pogbu vratio na Old Traford. Kao bomba je odjeknulo da je Francuz stigao nazad za 105 miliona evra i od njega su se očekivale velike stvari.

Foto: EPA-EFE/Oli Scarff

Međutim, stvari nisu išle ni približno onako kako se očekivalo. Loš period kluba u kojem je napravljeno mnogo grešaka i nerazumevanje Pogbe sa trenerima i upravom, a na kraju i sa navijačima, rezultiralo je da posle šest godina u Mančesteru i mahom skromnih partija došlo vrme za novi rastanak.

Pogba je ponovo završio u Juventus i to po drugi put kao slobodan igrač, što je značilo da je klub iz Torina zaradio samo kroz transfere ogroman novac i pri tome dobio igrača koji je još uvek u naponu snage sa svojih 29 godina i u sredini gde je voljen i gde je igrao najbolji fudbal u karijeri.

Nije se proslavio ni Čelsi sa Romelom Luakuom.

Sjajni belgijski napadač je još 2011. godine po prvi put obukao dres Čelsija kada je stigao iz Anderlehta za 15 miliona evra. Međutim, nije uspeo da se izbori za neku veću ulogu u tom periodu pa je posle tri godine prodat Evetonu, ali je tim iz Londona tada bio u plusu jer su „karamele“ za Lukakua platile 35 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Međurim, drugi pokušaj Čelsija i snažnog napadača nije bio ni blizu toliko uspešan.

Nakon sjajne sezone i titule u Interu, Belgijanac se pompezno vratio prošlog leta za neverovatnih 113 miliona evra i očekivalo se da bude prevaga u Tuhelovoj mašineriji u pohodu na Premijer ligu.

Ipak, Lukaku je bio daleko od svog nivoa, stvorila se i loša atmosfera i rastanak posle godinu dana je bio neminovan.

Inter je za igrača koji im je doneo titulu platio osam miliona evra za pozajmicu od godinu dana, a nije poznato da li postoji i otkupna klauzula. Čelsi je tako za svoje basnoslovno pojačanje uspeo da izdejstvuje tek nešto para na ime pozajmice, apostoji mogučnost da im se ponovo vrati i zbog plate trošak učini još večim.

Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Luka Jović je konačno napustio redove Real Madrida i poečo da trese mreže na pripremama Fjorentine, a ugo će u kraljevskom klubu pamtiti ovaj transfer.

Jović je 2019. godine posle briljantnih partija u dresu Ajntrahta iz Frankfurta stigao u Real kao velika zvezda u usponu, a Madriđani su za to iskeširali 63 miliona evra.

Međutim Jović nikada nije dobio pravu šansu na „Santjago Bernabeu“, a za ono malo što je igrao nije uspeo da se do kraja dokaže. Zato je ovog leta usledila selidba u Fjorentinu, a Real je srpskog napadača pustio bez obeštećenja.

Jović je sada dobio novu šansu da karijeru vrati na pravi kolosek, dok u Realu sigurno dobro češu glavu zbog ovog promašaja.

Lsična sudbina očekuje i Arsenal do kraj aprelaznog roka. Francuz je stigao u iz Lila u London pre tri godine za 80 miliona evra, ali se ispostavio kao veliki promašaj. Sada Arsenal pregovara sa Seviljom koja želi Pepea u svojim redovima, i spremnna je da plati 15 miliona, dok u Londonu traže deset miliona više. Kako god da se završi, Arsenal će biti na velikom gubitku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar