Dragan Stojković Piksi
Foto: Screenshot Pedja Milosavljević/Starsport

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi okuplja ekipu u Staroj Pazovi pred naredne mečeve i izazove u kvalifikacijama.

Srbiju narednih dana prijateljska utakmica sa Jordanom u petak, posle čega kreće ono pravo i takmičarski meč sa Bugarskom 20. juna od 21 sat.

PROČITAJTE JOŠ:

Piksi je na početku čestitao Novaku Đokoviću na neverovatnom uspehu i osvajanju rekordne 23. grend slem titule, ali se onda prebacio na probleme koje tim ima pred kvalifikacije.

„Javno čestitam Novaku Đokoviću na istorijskom rezultatu, čini nas ponosnima i pogotovo juče smo još ponosniji jer je sve to zaslužio tehnikom, taktikom, psihom. Juče je bilo prelepo gledati ga i navijati za njega. Od srca mu čestitam i neka nastavi sa dobrim rezultatima“, kazao je selektor Srbije na konferenciji u Staroj Pazovi.

Onda je naveo da Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Luka Jović ne mogu da igraju, tako da će najjača napadačka skupina Srbine biti van stroja.

„Što se nas tiče, imamo personalnih problema, 20. juna nam predstoji utakmica kvalifikacija protiv Bugarske, to je prioritet svih prioriteta. Na dosta igrača ne možemo zbog povreda da računamo. Na prvom mestu na Mitrovića, problema sa stopalom. To datira još od… možda šest meseci unazad. Te probleme je imao i na Mundijalu. Razgovore koje sam imao, video sam da neće moći. Po mom mišljenju je vrlo moguća hirurška intervencija. Jović ima problem, na poslednjoj utakmici u Ligi konferencija je dobio prelom nosa i danas je operisan. Tu je i Vlahović koji je takođe van ekipe. Ima problema sa preponama. Imali smo razgovore u prethodnih desetak dana, ali trpi neverovatne bolove i dogovor je da preskoči i da proba da sanira to što ima. Taj preponski deo, to vam je to. Imamo Terzića koji ima operaciju nosa, on iz razloga ima otežano disanje i to je ranije dogovoreno. Gaćinović takođe operacija prepona i on neće biti sa nama. Veljković ima problem sa mišićem, Radonjić sa mišićem i da ne nabrajam dalje“, rekao je Piksi.

„Imamo dva klasična napadača, to su Đorđe Jovanović i Dejan Joveljić, tako da smo tu pokriveni. Mislim da će svi sa spiska dati svoj maksimum, pogotovo 20. juna“, dodao je.

Ističe i da je naučio neke lekcije, odnosno da povređen igrač i kada ga samo noga boli, ne treba da igra. Tu lekciju je Srbija skupo plaćala na Mundijalu u Kataru.

Na njegovom spisku su se zbog toga našla neka alternativna rešenja i imena, što u napadu , što u veznom redu. Između ostalih, tu je i Nikola Čumić iz Vojvodine.

„Znate kako, ne znam da li je neko član Superlige, ili druge, treće i pete lige. Nije mi bitno. Bitno mi je da igrači pokazuju kvalitet. Prvi put se Čumić nalazi na spisku. Prateći potencijalne reprezentativce mislim da je zasluženo ovde. Da li će igrati ili ne, to ćemo videti, ali ono što je pokazao meni kao treneru, daje mi za pravo da ga pozovem. Potpuno zasluženo je na spisku, a nije bitno da li je iz Superlige. Važno je da se daje maksimum i da se doprinosi boljoj igri i rezultatu“, objasnio je selektor i naveo da neće nikoga zvati naknadno.

Foto: Starsport

Oprezan je kad kaže da najviše zazire od utakmica u kojima se bodovi upisuju unapred.

„Pa, ja to sve razumem i navijački gledano, to je tako. Ne možete to da promenite. Ali, znam i da svaka utakmica, pored važnosti koju nosi, isto tako je i teška. Teške su utakmice gde se lako upisuju bodovi, pre nego što ste odigrali. Meni je dovoljan pristup da svi igrači budu svesni toga. Našim analizama ove dve utakmice koje smo odigrali, Srbija mora biti maksimalno skoncentrisana, spremna i sa velikim optimizmom da odemo u Bugarsku. Da li smo favoriti ili ne, neka bude da jesmo, ali svaki segment utakmice mora da se opravda. Želimo pobedu i dobru utakmicu, ali želimo da uradimo sve da do nje dođemo. Mislim da smo kadri da ova grupa igrača iznese izazov koji se postavlja ispred njih“, rekao je Stojković.

Podseća da neće odustajati od svog stila igre i napadačkog fudbala, uprkos svim nedaćama koje prate nacionalni tim već neko vreme.

„Nema potrebe da odustajem, ni Mančester siti ne odustaje od svog stila fudbala. Ono gde su jaki oni pokazuju. Imamo takav profil igrača i da kažem jednu kompoziciju tima da bi bilo jako nefer ne dati im tu šansu da pokažu svoj talenat. Da biste pobedili, morate da date gol, a da biste dali gol morate da napadate. Utakmica može da ode i u drugu stranu, ali morate da budete spremni da uradite ono što vi možete. Srbija je pokazala da može da pokaže dobre rezultate. Ne kažem da Srbija ne može da se brani. Nismo primili gol, dobili smo jednu stabilizaciju u odbrambenoj zoni i sa tom vizijom moramo da nastavimo i dalje. Imamo dovoljan broj igrača u ofanzivnoj zoni, gde možemo da napravimo problema protivnicima i to treba iskoristiti u svakom slučaju“.

Imao je samo lepe reči za Mladena Krstajića, današnjeg selektora Bugarske, pred meč u Razgradu.

„Mladen Krstajić je pre svega moj prijatelj od davnih dana. Cenim ga i volim, pošten je što je retkost u fudbalu. Pronaći poštene ljude. Ali, ima izuzetaka, e on je to. Oni su krenuli sa dva poraza, nije im laka situacija, uradiće sve da dođu do pobede protiv nas, to je možda i poslednji voz da bi se nadali nečemu, ali u svakom slučaju, drago mi je da ćemo se videti ovog puta kao protivnici, ali to ne menja ni stav ni odnos između nas. Poznaje ekipu Srbije, naše igrače, radio je tu i nema nekih tajni. Koliko će mu to pomoći, to ne znam. Sa moje strane, opet važno mi je da znam, mada i tu neće biti tajni – u kojoj će formaciji igrati, koji su to igrači. Biće dobra analiza prisutna, mada ćemo mi maksimalno biti okrenuti sebi. Videćemo tog 20. juna, verujem da smo mi – ti, koji mogu da odigraju kvalitetno i da dođu do cilja kroz tu dobru igru“, kaže Piksi.

Srbija je do sada u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine pobedila Litvaniju i Crnu Goru, pa u grupi G zauzima prvo mesto. Dva tima od pet ide dalje.

BONUS VIDEO: Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar