Foto: EPA-EFE/VINCENT MIGNOTT

Spremite se za "vruć" fudbalski vikend

U najjačim fudbalskim ligama na svetu predstojećeg vikenda igra se poslednje kolo nakon će biti odlučeni šampioni.

PROČITAJTE JOŠ:

Sezona u Nemačkoj trajala je nešto kraće, zbog dva kola manje, a već odavno je poznato da je Bajern šampion deseti put zaredom.

U Ligu šampiona će Borusija Dortmund, Bajer Leverkuzen i Lajpcig, dok će u Ligu Evrope Union Berlin i Frajburg. Uprkos porazu u poslednjem kolu, Keln je izborio plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Iz nemačke elite ispali su Grojter Firt i Arminija Bilefeld, dok će Herta igrati u doigravanju sa HSV-om.

Borba za šampiona Engleske vodiće se u poslednjem kolu, a konkurenti su Mančester siti i Liverpul. „Građani“ će za protivnika imati Aston Vilu, kojoj bodovi ništa ne znače.

Međutim, poseban motiv za tu utakmicu imaće Stiven Džerard, trener Aston Vile, koji je kao igrač izrastao u legendu kluba sa „Enfilda“.

Nikada nije osvojio titilu u Premijer ligi, ali bi sada mogao da je donese na „Enfild“ na malo drugačiji način. Siti će biti maksimalno motivisan, jer bi im trofej u prvenstvu izvukao sezonu, u kojoj ponovo nisu uspeli da osvoje Ligu šampiona, iako su važili za prve favorite.

Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Sa druge strane, Liverpul će na svom terenu odmeriti snage sa Vulverhemptonom, a četu Jirgena Klopa čeka i finale Liga šampiona 28. maja i Parizu protiv Real Madrida. Čak i da izgube titulu, „redsi“ mogu biti zadovoljni sezonom u kojoj su osvojili dva pehara u Kupu.

Osim borbe za naslov prvaka, vodiće se bitka i za jedno mesto u Ligi šampiona. Čelsi je plasman u najelitnije evropsko klupsko takmičenje već obezbedio, a za četvrtu poziciju bore se Totenhem i Arsenal.

„Pevci“ imaju dva boda više i igraće protiv Noriča, koji je ubedljivo poslednji. Arsenal je sam sebi zagorčao život i sa dva vezana poraza sebe doveo u situaciju da bude na mestu koje vodi u Ligu Evrope. Poslednji rival ove godine biće im Everton, koji je pobedom nad Kristal Palasom 3:2 obezbedio opstanak.

Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

Mančester junajtedu je dovoljan bod protiv Kristal Palasa da osigura mesto u Ligi Evrope, dok bi u tom slučaju Vest Hem otišao u Ligu konferencija.

Iz engleske elite već su ispali Norič i Votford, a poslednje kolo doneće nam još jedan klub koji će morati u Čempionšip. Kandidati su Lids (igra protiv Brentforda u gostima) i Barnli (protiv Njukasla kod kuće).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Što se Serije A tiče, Milan i Inter imaju šansu za titulu. Rosoneri će igrati u gostima protiv Sasuola, koji je 11. na tabeli, dok će se Inter nadati kiksu rivala i pobedi nad Sampdorijom na svom terenu.

Milan nije osvojio titulu 11 godina, a ujedno bi u nedelju Zlatan Ibrahimović da odigrao poslednji profesionalni meč, stoga bi pobeda protiv Sasuola mogla biti pravi šlag na torti.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da će Juventus i Napoli u Ligu šampiona, Lacio je obezbedio Ligu Evrope još jednu godinu zaredom, do će se Roma, Atalanta i Fjorentina boriti za po jedno mesto u Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Roma u petak od 20.45 igra sa Torinom, ali mesto u ligi joj neće biti jedina karta za Evropu. „Vučica“ bi mogla da se domogne Lige Evrope ao u finalu Lige konferencija pobedi Fejenord u finalu koje se igra 26. maja.

Atalanta će u poslednjem kolu igrati protiv Empolija, dok će najteži zadatak imati Fjorentina, koja dočekuje Juventus.

Iz lige će ispasti Venecija i Đenoa, dok će Kaljariju biti potrebno čudo, pošto pred poslednje kolo ima dva boda zaostaka za Salernitanom, koja je u seriji pd pet mečeva bez poraza i prva je iznad crte. Kaljariju je potrebna pobeda protiv Venecije, ali i neuspeh Salernitane protiv Udinezea u gostima.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U španskoj ligi situacija je poprilično jasna kada je u pitanju sam vrh. Real Madrid je već ranije postao šampion, Barselona, Atletiko Madrid i Sevilja će se zadovoljiti Ligom šampiona, Betis i Real Sosijedad će u Ligu Evrope, a borba se vodi za mesto u Ligi konferencija.

Viljareal je trenutno sedmi sa 56 bodova, dok Atletik Bilbao ima bod manje. „Žuta podmornica“ će imati teži posao pošto je čeka Barselona, dok će bilbao igrati sa Seviljom.

Što se donjeg doma tiče, Alaves i Levante će morati u drugu ligu, dok će spas u poslednjem kolu tražiti Kadiz, Majorka i Granada.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U francuskoj Ligi 1 titulu je ubedljivo osvojio Pari Sen Žermen, koji sada vodi brige oko transfera Kilijana Mbapea.

Za drugo mesto konkurišu Monako i Marsej, koji imaju isti borj bodova. „Kneževi“ će igrati sa Lansom, kome pobeda takođe znači u borbi za Evropu. Marsej će za rivala imati Strazbur, koji bi mogao da bude četvrti, ali i sedmi.

Razočaravajuću sezoni imao je Lion, koji će ostati bez Evrope, jer je trenutno osmi sa 58 bodova i neće moći da se pomeri ka samom vrhu bez obzira na rezultate poslednjeg kola.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Aleksandar Mitrović pisao istoriju, 42. i 43. gol u sezoni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar