Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Posle neuspeha u „Projektu proširene slike“, dva najtrofejnija engleska kluba, Liverpul i Mančester junajted, krenuli su u novu ofanzivu – ovog puta na Evropu.

Tačnije, duet „crvenih“ sa sverozapada Engleske, su predložili osnivanje Evropske Premijer lige, potpuno novog takmičenja koje bi, navodno, bilo pod okriljem FIFA i koje bi trebalo da po njihovoj zamisli gurne UEFA Ligu šampiona u sasvim drugi plan.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki to prevode i kao nokaut od kog se takmičenje, koje godinama unazad uživa ogromnu popularnost, kako među igračima i klubovima, tako i među navijačima, ne bi oporavilo. A fudbal bi prvenstveno trebalo da bude tu zbog navijača.

PROČITAJTE JOŠ: Tadić za Nova.rs: Gazili smo do 13:0, nismo ih posle tešili

Kažemo „trebalo“, jer po planovima čelnika i vlasnika klubova, očigledno da odavno nije tako. Njima su u prvom planu profit i zarada, a to je, složićete se, često protivno osnovnom interesu fudbala.

„Projekat proširene slike“, zamišljen kao neka vrsta reforme Premijer lige, doživeo je malo je reći debakl.

Zamišljen je tako da svu vlast o donošenju ključnih odluka prepusti u ruke Top 6 klubova, pojačanih Vest Hemom, Sautemptonom i Evertonom – a ostali, da se prilagode tome.

To naravno nije moglo da prođe i u Engleskoj imamo sada rascep između top klubova i onih ostalih, koji su u „velike“, izgubili poverenje.

I kada već nisu uspeli na domaćem tlu, ti veliki su sad krenuli na Evropu, na njeno veličanstvo, Ligu šampiona.

Ono što je problematično u celoj priči je to kako su klubovi, koji barem javno stoje iza predloga (dakle Liverpul i Junajted), zamislili da sve to funkcioniše.

Navodno je sve dogovoreno sa bankom „JP Morgan“, koja bi obezbedila neverovatnu sumu od šest milijardi dolara.

Ko bi u toj i takvoj ligi sa verovatno 18 klubova, koja bi imala svoj ligaški i eliminacioni deo, učestvovao?

Prema onom što je objavio „Skaj Sports“, veruje se da bi tu bilo mesta za šest engleskih klubova, Arsenal, Čelsi, Totenhem i Mančester siti su dobili poziv, ali kakav je njihov stav o tome, još nije poznato.

Foto: REUTERS/Albert Gea

Barselona, Real Madrid, Atletiko Madrid iz Španije, Juventus iz Italije, PSŽ iz Francuske i Bajern iz Nemačke, svi oni se pominju kao poželjni učesnici takmičenja.

Iako to nije sasvim precizirano, veruje se da bi klubovi osnivači bili zaštićeni 20 godina od eventualnog ispadanja, tako da bi, kako se veruje, maksimalno šest mesta svake godine bilo podložno promeni, tačnije dalo bi šansu i nekim drugim klubovima da se takmiče.

Tako bismo i mnogo češće nego sada, u Ligi šampiona, imali sudare velikih evropskih klubova.

Međutim, teško će i ovo biti progurano. Prepreke postoje već sada, i to među nekim od klubova koji su zamišljeni da budu nosioci takmičenja, poput Bajerna.

PROČITAJTE JOŠ: Real očitao lekciju Barseloni, Jović ostao zakovan za klupu

Direktor prvaka Evrope i Nemačke, Karl-Hajnc Rumenige, još proletos je s prvim pomenom o formiranju nekakve Evropske Premijer lige bio jasno protiv toga.

„Nisam za to. Prvo jer volim fudbal, jer sam igrao na najvišem mogućem nivou. Drugo jer znam šta javnost misli o tome. Zamislite da osnujemo tako nešto – možda bi bilo više likvidnosti u sistemu, bilo bi više i novca, ali on bi više završavao u džepovima igrača i agenata“, rekao je još proletos Rumenige.

Kada je ponovo čuo za inicijativu iz Engleske, bivši reprezentativac Nemačke se samo nasmejao.

„Ne znam sve detalje. Ne znam sve o tome i ne mogu da dam mišljenje o nečem za šta ne znamo da li je ozbiljno ili je samo još jedna lažna vest. Rekao sam Aleksandru Čeferinu da smo mi veoma srećni Ligom šampiona. O reformama se priča, ideje UEFA su interesantne za sve, klubove, navijače, TV kuće. Sve to je pozitivno. Na kraju, ne mogu da zamislim da FIFA i UEFA rade jedna protiv druge. Dva predsednika su otkrili da imaju dobre odnose, s toga, ne verujem da je to moguće“, kaže Rumenige.

Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

I prvi čovek FIFA, Đani Infantino, protiv je Evropske Premijer lige.

„Kao predsednik FIFA zainteresovan sam za Svetsko klupsko prvenstvo, a ne za Superligu. Za mene, ne radi se o utakmici Bajerna iz Minhena protiv Liverpula, već Bajerna protiv Boke juniors“, jasan je Italijan.

Moguće je i da su u FIFA I UEFA već svesni činjenice da su proteklih godina poprilično iskomplikovali sistem u najvećim takmičenjima.

Povrećanje broja klubova na završnim turnirima za evropske i svetske šampionate, Liga nacija, otvaranje novog klupskog kontinentalnog takmičenja, Lige konfederacija…Samo se povećava broj utakmica igračima koji su ionako umorni od domaćih klupskih takmičenja.

Morali bi u Cirihu i Nionu da budu svesni toga da su se već preigrali i da bi uputnije bilo da se gleda kako da se igrači i klubovi rasterete, kako bi kvalitet fudbala bio na višem nivou. Umorne glave i noge, ne mogu iz dana u dan da stvaraju magiju.

Konačno, kada je reč o Ligi šampiona, ona je i onako u protekle dve decenije pretrpela dosta izmena.

I Crvena zvezda je dva puta uspela da se kroz novi sistem kvalifikacija, probije do grupne faze, koja joj je do tada delovala kao neostvariv san.

Možda su te ideje koje idu u pravcu da takmičenje bude ravnopravnije, ono što je dobrodošlo, tako da „elitna okupljanja“ u nekim novim ligama mogu samo da još da prodube jaz između bogatih i klubova koji funkcionišu na ivici opstanka.

Liga šampiona je preživela mnogo toga, pa će valja preživeti i ovu zamišljenu Evropsku Premijer ligu. Ako ništa drugo, neće se predati bez žestoke polemike i otpora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar