Foto: EPA-EFE/PETER POWELL
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

I dok je zimski prelazni rok u fudbalu sve bliži, letnji, koji je doneo mnogo bure u svetskom fudbalu, još uvek nije zaboravljen. Za skupocena pojačanja evropski velikani izdvajali su od 40, pa do 117 miliona evra, ali nisu sve zvezde opravdale cenu sa tržišta.

Prvi na listi promašenih pojačanja, bar po dosadašnjim partijama, je Džejdon Sančo.

PROČITAJTE JOŠ:

Godinama se pričalo kako bi mladi Englez trebalo da pređe u Mančester junajted i to se proteklog leta i dogodilo. Cena koju su crveni đavoli platili bila je 80 miliona evra, a partije mladog talenta nisu ni upola opravdale očekivanja.

Na startu sezone nije bio ni starter, bivši trener Junajteda, Ole Gunar Solskjer tvrdio je da mu treba vremena da se privikne na ostrvski fudbal, ali njegovo najbolje izdanje ni nakon četiri meseca nismo videli. Postigao je tek jedan gol, nema ni asistenciju, često je menjao poziciju (čas levo čas desno krilo), ali je bar zaigrao, a dočekao je i promenu trenera.

Sada sluti na bolje dane, ali od Engleza se očekuje mnogo više, s obzirom da je prošle godine imao učinak od 16 golova i čak 21 asistenciju sa samo 20 godina.

Drugo ime koje treba pomenuti je Džek Griliš. Mančester siti je za engleskog reprezentativca izdvojio čak 115 miliona, ali i sam Pep Gvardiola je nedavno izjavio kako Griliš mora zaigrati mnogo bolje, te napredovati više.

Džek Griliš, Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Ipak, Griliš je poznat i kao temperamentan fudbaler i „provodadžija“, pa je nedavno odstanjen iz tima zbog noćnih izlazaka sa Filom Fodenom, koji je i pre imao istih problema.

Za nekoga ko je prošle sezone bio nosilac igre Aston Vile, koja je na njegovim krilima stigla do malo očekivanog 11. mesta u Premijer ligi, uz neke neverovatne pobede (kao protiv Liverpula 7:2), onda je učinak od po tri gola i asistencije na 18 susreta minimalan, pogotovo kada se uzme koliko „građani“ igraju efikasan fudbal.

Još jedan buran transfer dogodio se kada je Serhio Ramos odlučio da napusti Real Madrid nakon 16 godina u klubu.

Dolaskom u Pariz, navijači Pari Sen Žermena odmah su pomislili da će to biti onaj neophodan šraf u odbrani koji će im doneti titulu u Ligi šampiona, koju nikada nisu osvojili.

Ipak, ispostavilo se da to nije baš tako. Ramos je dugo lečio povredu, stigao je da odigra tek jedan meč, a PSŽ pruža daleko od blistavih partija kako u odbrani tako i u napadu.

PSŽ je prvi u Francuskoj ligi i deluje da niko ne može da ih ugrozi bez obzira na formu, ali će u osmini finala Lige šampiona imati težak zadatak protiv madridskog Reala. U centru pažnje biće i Ramos koji će se nakon odlaska po prvi put vratiti na Santjago Bernabeu.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Odbrana Parižana nije jedina koja škripi poslednjih godina. Mančester junajted već sezonama nije tim za vrh svetskog fudbala, a kao glavni problem mnogi vide odbranu. Megvajer i Lindelof jednostavno nisu bili tandem koji je mogao da zaliči na Vidića i Ferdinanda, pa je doveden Rafael Varan, iz madridskog Reala za 42 miliona evra.

Činilo se da će to biti dugoročno rešenje, ali Francuz za sada nije spreman da odgovori tempu Premijer lige i Lige šampiona, što je rezultiralo i povredom zbog koje je propustio desetak mečeva.

Još jedan od loših odabira na tržištu bio je mladi Eduardo Kamavinga, koji ima tek 19 godina, a za 31 milion je iz Rena prešao u Real Madrid. Od početka sezone je samo tri puta bio starter, pa se postavlja pitanje koliko su okruženje i situacija u Madridu trenutno povoljni za njegov razvoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada bi dalje išli sa imenima koja su preplaćena došli bi do Bena Vajta, Saula, Konatea, Donija Malena, Marsela Sabicera, Emilijana Buendije, Rodriga de Pola, Leon Bejlija, Danijela Džejmsa, Nikole Vlašića…

Za Vajta je Arsenal izdvojio čak 55 miliona, ali su „tobžije“ tek na momente zaličile na onaj stari tim koji se mogao nazivati evropskim velikanom.

Stiče se utisak da Arsenal nije morao da potroši baš toliko para na njega, znajući da je njegova cena prema „Transfermarktu“ iznosila dosta manje.

Saul je u Čelsi došao na pozajmicu, ali očigledno bez posebnog plana, pošto kod Tuhela šansu praktično ne dobija ni na kašičicu.

Konate je došao u Liverpul za 40 miliona evra, ali je odigrao samo četiri utakmice. Pritom, iz rotacije je potpuno ispao Džo Gomez, koji je imao neke dobre partije prethodnih godina.

Doni Malen došao je u Borusiju za 30 miliona evra, ali je učestvovao u šest golova svog tima od početka sezone. Za prvenac mu je bilo potrebno devet nastupa, dok je prvi gol u Bundesligi stigao tek nakon tri meseca.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kada govorimo o transferu Sabicera iz Lajpciga u Bajern za 15 miliona stiče se utisak da je cilj minhenskog tima bio samo oslabiti potencijalnog rivala za titulu. Austrijanac nije odigrao nijedan ceo meč ove sezone za Bavarce, dok je za reprezentaciju Austrije standardni prvotimac.

Buendija, Pol, Bejli, Džejms i Vlašić plaćeni su svi oko 30 miliona evra, ali nijedan nije opravdao ono što se od njega očekivalo, pa su njihovi učinci ove sezone mizerni.

Sumirajući dosadašnji tok sezone stiče se utisak da klubovi od letošnjih transfera i nisu tako dobro rezultatski profitirali.

BONUS VIDEO: Najzanimljiviji detalji sa derbija Totenhema i Liverpula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar