Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Sumrak karijere velikog Portugalca.

Kada je 27. avgusta 2021. godine objavljeno da je Kristijano Ronaldo, umesto Mančester sitija, odabrao da obuče dres tima u kom je zapravo i postao jedna od najvećih zvezda 21. veka, navijači Mančester junajteda su to videli kao znak da se klub vraća na stare staze.

PROČITAJTE JOŠ...

No, umesto toga, ni punih godinu dana kasnije ekipu sa Old Traforda trese skandal nakon što je petostruki osvajač nagrade za najboljeg fudbalera sveta zatražio da bude prodat.

Ipak, utisak je da ni za samog Ronalda stvari ne idu baš onako kako je zamislio.

Ronaldo je kao jedan od razloga za odlazak naveo želju da igra u Ligi šampiona, a u prvi plan su iskočila dva kluba. Ipak, ubrzo je stigao „hladan tuš“, pošto je Tomas Tuhel radiji da u Čelsi dovede Rahima Sterlinga iz Mančester sitija, dok je Oliver Kan decidno odbio mogućnost da Portugalac zaduži opremu Bajerna iz Minhena rekavši da „to ne bi bilo u skladu sa klupskom filozofijom“.

Iz „prikrajka“ se spominju Pari Sen Žermen, italijanski Napoli, ali i Njukasl, koji ne igra Ligu šampiona, ali ima dovoljno novca da to nadomesti, međutim zasad nema nijednog konkretnog koraka ka ostvarenju bilo kakvog transfera. Sa druge strane, njegovi saigrači iz Junajteda su, navodno, upravi saopštili da ne bi imali ništa protiv ako bi Portugalac otišao.

To nas, u suštini, dovodi do jedne krajnje paradoksalne situacije – Ronaldo je protekle sezone bio najbolji igrač Junajteda, praktično sam je nosio tim, ali ga uprkos tome – gotovo niko ne želi?!

Na prvi pogled čudno, ali ako se malo dublje uđe u tematiku, situacija postaje nešto jasnija. Naime, Ronaldo se nalazi u poznim igračkim godinama, ali uprkos tome traži poprilično visoku platu, pa je pitanje da li će neki klub rizikovati i dati 37-godišnjem igraču novac koji bi veoma lako mogao da bude preusmeren na znatno mlađa pojačanja koja bi imala podjednako veliku ulogu.

Navijači Liverpula pevaju u Ronaldovu čast, podržali ga u trenutku najveće tragedije

Druga stvar jeste temperament. Iako je odlazak iz Reala protekao u nešto prijatnijem tonu, iz Juventusa je praktično pobegao, a godinu dana kasnije ista situacija se dešava i u Mančesteru. Ono što je zajedničko za oba kluba jeste to što je za Ronaldovo ime i u Torinu i na „ostrvu“ vezan veliki broj priča o pravljenju klanova pod navodnim uticajem portugalskog fudbalera koji je na taj način pokušavao da poveća svoj uticaj na klub.

Ostanak u Junajtedu se čini kao sve manje izvestan, ali budućnost, bar kada je u pitanju nastup za ekipu koja će igrati Ligu šampiona, ne izgleda previše svetla. Ostaje nam da sačekamo u narednim nedeljama i vidimo da li će Ronaldo uspeti da ubedi nekog evroskog velikana da još uvek ima šta da ponudi, ili će ga od jeseni ljubitelji fudbala gledati u američkoj MLS ligi.

No, šta god da bude, jedno je sigurno – jedna era je praktično gotova, samo je pitanje trenutka kada će čuveni CR7 odlučiti da je vreme na drastičan rez i reći „zbogom“ fudbalu kakav znamo.

BONUS VIDEO Navijači Junajteda gromoglasnim aplauzom ispraćaju Matića sa terena 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare