Foto: © Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com

Ognjen Koroman je imao veoma burnu 2020. godinu, pa je od trenera Smedereva došao do jednog od nepoželjnih u srpskom fudbalu. Pa, ipak, moglo je da bude i potpuno drugačije da je prihvatio ponudu FSS.

„Meni je svaka godina takva. Od januara sam bio u Smederevu, međutim, zbog koronavirusa smo odigrali samo četiri meča. I to sve nerešeno. Napravio sam dobru ekipu, ali minus od 10 bodova i teoretski nam nije omogućavao da se borimo za opstanak. Ja sam hteo da odigramo pošteno, časno. Bez obzira na malverzacvije drugih klubova koji su tražili da ih pustimo“, rekao je za „Direktno“ Koroman.

PROČITAJTE JOŠ

Objasnio je i kako je zapravo došlo do sukoba sa FSS:

„Video sam za to kratko vreme mnoge nepravilnosti u našem fudbalu, što nisam video u Žarkovu ili možda nisam imao mogućnost da vidim. Taložilo se negde svo to nezadovoljstvo u meni i shvatio sam da ne pripadam tom sistemu, ni posla, ni rada, ni bilo čega. Izneo sam svoje mišljenje na Fejsbuku, nisam kritikovao Kokezu, već stanje. Neki mediji su preneli moj stav, a FSS i Kokeza su to lično shvatili.“

Najpre je dobio kaznu od godinu dana zabrane rada, a onda je njegova kazna preinačena. Povrh svega mu je ponuđena i funkcija u Fudbalskom savezu Srbije:

„Time su hteli da pokažu kako niko ne sme da priča protiv sistema, kako niko ne sme da priča o problemima u srpskom fudbalu. Kaznili su me bez razloga, uskratili su mi pravo na rad. Mislili su da ću da se povučem i da će sve to da se zaboravi, a kad su videli da ih još više kritikujem onda su me preko političkih struja kontaktirali. Davali su mi neku funkciju u FSS kako bi se to iznivelisalo. Samo da ućutim i da se smirim. Kakav sam, nastavio sam svoja oglašavanja i to sve žešće.“

Ušao je i u konflikt i sa Zvezdanom Terzićem, generalnim direktorom Crvene zvezde:

„Zvezdana Terzića sam prozvao iz razloga jer sam mu lično pomogao kad je bio „na skijanju“. I to su naše privatne stvari. Od tog čoveka nikad ništa nisam tražio. Odjednom mi je skinuo platu u Zvezdi od 50.000 dinara koja mi je bila potrebna za zdravstveno osiguranje moje troje dece. Ja sam čak bio spreman da taj novac vratim Zvezdi. Mene je Terza u koheziji sa Savezom skinuo sa platnog spiska, proglasio za nepodobnog i antizvezdaša. Oni su brzo zaboravili da sam ja oprostio najveći dug Zvezdi od preko 300.000 evra. Njih boli istina, koja ne sme da izađe na svetlost dana. Mediji bliski režimu su me označili kao nekoga ko pljuje Zvezdu, ko ima nešto protiv Saveza, reprezentacije, države. To su totalne gluposti. Pa taj Zvezdan Terzić je više titula doneo Partizanu nego Zvezdi.“

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

U jednom momentu je tvrdio da je apolitičan, da nije član nijedne stranke, a onda javno kritikovao vlast i Aleksandra Vučića.

„Kao građanin Srbije, živim u demokratskoj zemlji. Ili sam bar mislio. Ja nisam pripadnik nijedne političke partije, a dobar sam privatno sa brojnim političarima. I sa onim iz SNS i sa opozicionim. Sedeo sam i sa Draganom Đilasom i sa Boškom Obradovićem, ali i sa mnogima iz SNS. Pomogao sam Republici Srpskoj da vlada Republike Srbije da određene donacije Palama u vreme pandemije korone. Shvatio sam onda da u Srbiji vlada jednopartijski sistem i da strukture u vlasti funkcionišu na isti način. Komanduju svime pa i sportom. Ko im se suprotstavi, ko nema njihovo mišljenje ne može da radi. Ja ne mogu da nađem klub u Srbiji jer nisam poželjan. Neki ne smeju da me angažuju a kažu mi i sami da „svi znaju da pričam istinu samo neće da se zameraju. Ušli su u kolotečinu.“

Nemanja Vidić je u otvorenom pismu kritikovao rad FSS, a kasnije i dalje objasnio sve što je mislio. Koroman je označen kao jedan od vođa bunta, ali je govorio i o potezu Vidića.

„Trn sam im u oku, ja malo više iznosim činjenica, udario sam ih gde boli. Vidić ih je udario direktno, ali ja sam protiv sistema. I mnogi drugi su ali neće da se zameraju i vode se poslovicom „ako ne možeš da ih pobediš – pridruži im se“.

Zbog objave na Fejsbuku iz septembra je krajem godine priveden na granici, a Koroman je ovako to objasnio:

„To je bila poruka države. I ne samo meni. Svima u Srbiji je poruka da ne pričaš mnogo, da ne iznosiš istinu da nemaš pravo glasa. Ja sam prema policiji u objavi navodno pretio Kokezi i Terziću. Kao, „ja pozivam navijače Zvezde na bunt, da prave nemire u Srbiji“. Nikad to nisam pisao, a pozivao sam samo da se trznemo glavom, da počnemo da razmišljamo i da vidimo gde smo. Sin Jakov je na sreću momčina, pregurao je to muški. Ma, samo da su mi rekli da se javim policiji sam bih otišao“, završio je Koroman za „Direktno“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare