Foto: Phil Oldham / Shutterstock Editorial / Profimedia, Alvaro Medranda / Panoramic / Profimedia, Jonathan Moscrop / imago sportfotodienst / Profimedia

Moglo je i bolje, ali...

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je rivale na Evropskom prvenstvu. „Orlovi“ će odmeriti snage sa Engleskom, Slovenijom i Danskom u okviru grupe C.

PROČITAJTE JOŠ...

Ko su rivali „orlova“ na smotri najboljih selekcija Evrope?

Engleska

„Gordi albion“, „tri lava“… Ne postoji turnir na koji Engleska ne dolazi kao veliki favorit. Iako je u dobroj meri razlog za to kriva istorija i činjenica da je ova zemlja kolevka fudbala, pa uz svaki njihov nastup na nekom takmičenju prati krilatica „It’s coming home“.

No, za razliku od nekih prethodnih nastupa kada su bili jako, ali nikako u samom vrhu, u Nemačkoj bi situacija mogla da bude drugačija. Ne samo zbog velikog broja mladih zvezda koje dominiraju (Džek Griliš, Džud Belingem, Rahim Sterling između ostalih), već i zbog toga što je Garet Sautgejt konačno uspeo da stvori čvrst i ujednačen tim.

A to nije sve. Englezi će biti motivisani maksimalno moguće, a koliko ozbiljno shvataju Evropsko prvenstvo pokazuje i dominantan nastup u kvalifiakcijama, uz 20 bodova na osam mečeva uz samo dva remija u grupi sa Italijom, Ukrajinom, Severnom Makedonijom i Maltom.

Utakmica protiv Engleske biće ujedno prva još od 2003. godine koju će Srbija odigrati protiv „gordog albiona“, dok gledajući i eru Jugoslavije Englezi ukupno imaju šest pobeda, pet remija i četiri poraza.

Od toga, tek tri utakmice su odigrane na nekom zvaničnom takmičenju – dve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i jednu na samom Evru 1968. godine. Jugoislavija je te 1968. i zabeležila pobedu, savladavši Engleze 1:0.

U kvalifikacijama 1986. i 1987. godine Englezi su slavili 2:0 i 4:1.

Slovenija

Poslednji nastup na Evropskom prvenstvu ljubitelji fudbala u Srbiji neraskidivo vezuju za antologijsku utakmicu protiv Slovenaca. Prvo debakl, 3:0 za Slovence, zatim crveni karton za Sinišu Mihajlovića, i istorijskih šest minuta tokom kojih su tada „plavi“ nadoknadili veliki minus i stigli do boda. Kasnije su uspeli da protiv Španije i Norveške osvoje tri boda, te prođu dalje (kobna bila Holandija u nokaut-fazi).

Andrej Šporar je prva zvezda Slovenije, a „zmajčeki“ su do ovog turnira stigli kao drugoplasirani iza Danske uz isti broj bodova (22), a ispred FInske, Kazahstana, Severne Irske i San Marina.

Što se mečeva sa Srbijom tiče, nakon tog remija 2000. godine usledila su još dva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo (oba 1:1), prijateljski remi 2004. godine, zatim još jedan u kvalifikacijama za Evro 2012 (1:1), pa pobeda u istom ciklusu od 1:0, da bi Srbija prvi trijumf zabeležila u junu 2022. godine, i to ubedljivo, 4:1, u okviru Lige nacija. Nakon toga odigran je još jedan meč u Ligi nacija, 2:2.

Danska

Danci su selekcija koja je tek u novijoj istoriji počela da se probija u drugi rang kvaliteta evropskog fudbala. Iako ne spadaju u sam vrh, Danci su možda i najnezgodniji rival iz drugog šešira.

Prva zvezda je Kristijan Eriksen.

Danci su bili u grupi sa Slovenijom, odigrlai su dovoljno dominantno da osvoje prvo mesto, ali nisu baš blistali. Iako nisu reprezentacija od koje je potrebno zazirati, svakako predstavljaju ozbiljnog i veoma nezgodnog rivala.

Što se tiče međusobnih utakmica, u eri Jugoslavije sve je bilo na našoj strani – na sedam mečeva Jugoslavija je slavila pet puta, dok su Danci dva puta odneli pobedu. Jedna od te dve pobede dogodila se u kvalifiakcijama za Evropsko prvenstvo 1992. godine, kada su Danci slavili 2:1 (prethodno Jugoslavila bila bolja 2:0), ali su uprkos tome što su kvalifikacije završili iza „plavih“ otišli na Evropsko zbog sankcija Jugoslaviji, a taj poklon su pretvorili u najveći uspeh u istoriji reprezentacije.

Od tog momenta – Danska je ta koja dominira. Odigrane su tri utakmice od osamostaljivanja Srbije, sve tri su „orlovi“ izgubili uz ukupnu gol-razliku 8:1 za Dance.

Utakmice Srbije na Evropskom prvenstvu:

Srbija – Engleska – 16. jun

Srbija – Slovenija – 20. jun

Srbija – Danska – 25. jun

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar