Ivan Jovanović
Foto: Markos Chouzouris / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Ivan Jovanović (62), srpski trener, uspeo je da uradi ono što mnogi nikada nisu. Srušio je kao selektor Grčke reprezentaciju Engleske i to na čuvenom "Vembliju" sa 2:1 u meču trećeg kola B Lige nacija.

Čovek koji je fudbalski trener već skoro 23 godine, nikada nije radio u Srbiji već isključivo u inostranstvu – uglavnom u Kipru i Grčkoj.

Igračku karijeru započeo je u rodnoj Loznici 1980. godine, a od 1984. do 1989. bio je prvotimac beogradskog Rada.

PROČITAJTE JOŠ

Potom je otišao u solunski Iraklis, u kojem je proveo punu deceniju i završio igračku karijeru.

Kao trener radio je od 2001. godine. Prvo je vodio Niko Volos, potom Iraklis u dva navrata, APOEL iz Nikozije (takođe u dva navrata), Panahaiki iz Patre, a potom prelazi u Abu Dabi.

Foto: AP Photo/Yorgos Karahalis

Vodio je Al Nasr, a od 2019. do 2020. je bio i selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Godine 2021. godine vraća se u grčki fudbal i do 2023. obavlja funkciju glavnog trenera slavnog Panatinaikosa.

APOEL je vodio do četiri titule prvaka Kipra, a sa Panatinaikosom je osvojio i Kup Grčke. Proglašen je za najboljeg srpskog trenera 2011. godine, dok ga je časopis “Gazeta” izabrao za najboljeg trenera grčke Superlige u 2022. godini.

Jovanović je preuzeo reprezentaciju Grčke sredinom juna i za kratko vreme je u potpunosti promenio njen izgled. Vezao je tri pobede u nizu i nalazi se na prvom mestu u Ligi nacija.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Finska je pobeđena rezultatom 3:0, potom Republika Irska u gostima 2:0, a onda, u noći za pamćenje, Engleska je bačena na kolena.

„Engleska je sjajna ekipa. Utakmica je bila zanimljiva od početka do kraja. Grupa je veoma bliska. Imam utisak da traži cilj i odličje, što je neophodno za uspeh reprezentacije. Pobeda na Vembliju je od velikog značaja. To je pobeda koja nas stavlja na drugačiji put i stvara veći pritisak u narednim mečevima“, rekao je Jovanović posle meča.

Grčki mediji su toliko srećni do te mere da ovaj trijumf gotovo poistovećuju sa nekim od najvećih pobeda grčkog fudbala u istoriji. Sećaju se Grci uspomena sa 2004. i trijumfalni Evro pod komandom velikog Ota Rehagela.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

„Utakmica koju nećemo zaboraviti dok smo živi. Ovo je bila reprezentacija Grčke izvučena iz najboljih planova sjajnog Ivana. Pobeda grčkog fudbala koja će se pamtiti vekovima. Dominacija na Vembliju: Sa više šansi, sa lepim, dominantnim fudbalom u prvih 30 minuta, sa velikom strašću, sa preuzimanjima, sa neverovatnom doslednošću u planu kontranapada. Sa neverovatnim Rotom, nezaustavljivim Colijem, ubicom Pavlidisom, strašnom odbranom“, pišu Grci.

Ipak, ova pobeda Grčke otišla je u drugi plan zbog iznenadne i tragične smrti bivšeg reprezentativca Grčke Džordža Baldoka.

„Moram ponovo da izrazim saučešće u ime svih. Bio mračan dan… Sve dok se ovi momci takmiče, Džordž će biti u našim mislima. Bilo je teško igrati, ali je na kraju možda upalilo kao dodatna motivacija. Teško je razumeti šta se dešavalo u svlačionici. Kada smo stigli na stadion atmosfera je bila prigušena. Svi su razmišljali o onome što se dogodilo. Bilo je teško da ostanemo koncentrisani. Ova pobeda je bila mala svetlost“, rekao je Jovanović posle meča.

BONUS VIDEO Gol Mitrovića za 2:1 protiv Ahlija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar