Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Zvezda možda još nije osigurala ni titulu u Superligi Srbije, ali već ima planove kako da osigura ulazak u Ligu šampiona.

Deo tog plana se zove Artjom Dzjuba, visoki i snažni napadač koji je godinama bio jedna od okosnica napada ruske reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Dzjuba je poznato ime i u evropskim fudbalskim okvirima i čovek koji i sa 34 godine može da pomogne timu za koji zaigra.

Nije mala stvar kad nosite epitet rekordera jedne lige sa 147 postignutih golova. Međutim, ma koliko mogao da bude koristan na terenu, ume da pokaže i nezgodnu narav.

Tako je bilo kad je bukvalno izneo saigrača Serdara Azmuna sa terena, jer ga je iznerviralo što Azmun otaljava da izađe s terena.

Nije zaboravljeno ni kad je platio iz svog džepa 80 hiljada dolara da bi zaigrao protiv Zenita čiji je bio igrač u to vreme.

Pare su bile namenjene za obeštećenje kako bi u dresu Arsenala iz Tule, Dzjuba mogao da nabije na nos treneru Robertu Mančiniju što ga je pozajmio.

I uspeo je. Dao je Zenitu gol u 88. minutu za 3:3, pokazao na svoje ime i Mančini je kasnije morao da proguta knedlu kad je davao izjavu o čitavoj situaciji.

„Ne žalim što sam prekinuo saradnju sa njim na neko vreme, ne žalim zbog takvih stvari. Srećan sam zbog njega, zadovoljan sam time kako igra za Arsenal“, rekao je Mančini.

Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Teško da mu je prijala osveta koju mu je servirao njegov igrač, koji je igrao za ekipu Miodraga Grofa Božovića.

Ipak, ta vrsta „natezanja“ kakvu je Dzjuba pre četiri godine izveo sa Mančinijem, teško da bi prošla blagonaklono kod Dejana Stankovića, trenera Zvezde.

Mada bi se Dekiju možda i svidelo kad bi neki njegov igrač došao na proslavu obučen kao strip junak. Da, Rus je to uradio kad je obukao odelo Dedpula.

Dzjuba je podelio osećanja javnosti i nešto skorije kad se na internetu pojavio i snimak kako masturbira tokom video poziva.

To mu nije bilo oprošteno kod selektora Stanislava Čerčesova, pa Artjom nije pozivan za mečeve Rusije u Ligi nacija, među kojima je bio i okršaj sa Srbijom.

Iako je prethodnih godina više bio predmet pažnje tabloida i meta napada ukrajinskih sportista poslednjih meseci, nema spora da je dobar fudbaler.

S obzirom na to da je skoro dvometraš, jasno je da od njega nikad nećete moći da očekujete driblinge iz repertoara Nejmara, niti trk iz nogu Kilijana Mbapea.

Moći ćete da očekujete skok kakav je nekad imao Oliver Birhof i dobar, snažan udarac. Činjenica je i da Dzjuba nikad nije bio deo elite i vrhunskih napadača.

Pa, kako je i zašto izazvao toliko pažnje i u ruskim i u srpskim medijima? Dzjubi ističe ugovor u Zenitu iz Sankt Peterburga ovog leta i može da bira novu sredinu.

S obzirom na to da su ruskim klubovima vrata Evrope zatvorena, Dzjuba, ako hoće da igra njena takmičenja može to da učini „na mala vrata“.

Ta mala vrata se u ovom slučaju zovu Crvena zvezda, kao klub koji nije skinuo logo Gasproma sa svojih dresova.

„Želimo da dovedemo Dzjubu u klub. Uz njegovu pomoć, želimo da osiguramo Ligu šampiona naredne sezone“,

Jedno od pitanja koja se javljaju je kako u Rusiji percipiraju i gledaju na tu i takvu Zvezdu.

Dzjuba je najveći deo svoje karijere proveo u Spartaku iz Moskve, a poznato je da moskovski klub gaji bratske odnose sa beogradskim crveno-belima.

VIDEO: Gol Dzjube na meču Rusije i Danske na Evropskom prvenstvu

Artjom je devet godina profesionalne karijere proveo u Spartaku do 2015. nakon čega je otišao u Zenit i tu je ostao do danas.

Bio je i na nekoliko pozajmica, ali u suštini nije napuštao Rusiju i njenu ligu, pa bi Zvezda bila prva inostrana epizoda.

„Vreme je da Dzjuba završi sa Zenitom. Ako ima poziv iz Beograda, neka ide. To je dobra zemlja sa dobrim fudbalom. Oni su se fudbalski podigli, za razliku od nas. Godine mu dozvoljavaju da napravi takav korak. Kao da je u Rusiji izgubio motiv“, ocenio je Vadimir Ponomarev, nekadašnji kapiten CSKA.

I dok CSKA gaji prijateljske odnose s Partizanom, iz tabora koji je privrženiji Zvezdi, stigle su oprečne tvrdnje.

Artem Dzjuba
Artem Dzjuba; Foto: EPA-EFE/Kirill Kudryavtsev / POOL

Tako je Aleksandar Mostovoj, vezista koji je svojevremeno igrao za Spartak pitao šta će Dzjuba u Zvezdi.

„Sumnjam da će Dzjuba napustiti Zenit. Znamo da Artjomu ističe ugovor, a iz kluba se još ne oglašavaju da li su spremni da nastave saradnju ili ne. Ne vidim smisao odlaska iz Zenita u nekakvu Crvenu zvezdu. Zašto“, zapitao je Mostovoj.

Ma koliko to zaparalo uši navijačima beogradskog kluba, ima u tome istine. Dzjuba sa skoro 34 godine teško da može da se nada nekom „masnom“ ugovoru ili skupoj prodaji.

Foto: Tanjug/AP photo

Pritom, ako je celu karijeru do sada proveo u Rusiji, ne izašavši izvan granica svoje zemlje, što bi sada nešto menjao?

Nije da Zvezda nema način da ga prizove, ako Rus ne namerava da završava karijeru još uvek i ako hoće da „ućari“ još poneki meč u Evropi.

Dok se njegova situacija ne rasplete i dok Artjom ne odluči šta će dalje u karijeri, biće i povod za raspravu među Rusima šta će dalje, a navijači Zvezde će moći da se nadaju jednom korektnom pojačanju.

BONUS VIDEO: Majstorija Dušana Tadića za vođstvo Ajaksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar