Španski teniser Karlos Alkaraz pobedio je Novaka Đokovića i plasirao se u finale mastersa u Madridu.

Španac je slavio preokretom sa 6:7 (5), 7:5 i 7:6 u ubedljivo najboljem meču godine i čeka boljeg iz okršaja Aleksandra Zvereva i Stefanosa Cicipasa.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak je više ispustio pobedu, nego što ju je Alkaraz osvojio, jer je Đoković imao u drugom setu više prilika da prelomi meč i izbori trijumf. Ipak, daleko od toga da mladi Španac pobedu nije zaslužio.

Alkaraz je u taj-brejku trećeg seta odigrao nestvaran bekhend u ugao terena, nadovezao se forhendom i poveo sa 1:0. Još mu je u glavi bila meč lopta koju je propustio dva gema ranije, ali mu je Novak pomogao izbacivši lopticu pored polja za 2:0.

Pogodio je još jednom „kao mator“ i 50. vinerom u meču je otišao na 3:1. Novak je uzvratio doktorskim volejem za vraćen mini-brejk i 3:2, ali je Alkaraz otišao na 4:2, posle čega se nije osvrtao.

Više energije, malo sreće, ali i hrabrosti je imao Alkaraz, koji je postao prvi koji je na šljaci pobeđivao i Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, pa nije nepošteno reći da će biti favorit u finalu, ko god mu „stane na crtu“.

Prvi set je počeo brejkom Alkaraza. Imao je i sreće Španac jer je na 30:30 Đoković pogodio liniju, linijski je pozvao „aut“, a glavni je izvršio korekciju.

Iako je Alkaraz bio u teškoj poziciji da tu lopticu vrati, poen je ponovljen, Novak je napravio duplu servis grešku, da bi Španac na brejk lopti maestralnim pasing šotom poveo sa 1:0 i imao brejk u džepu.

Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

U drugom gemu je Novak imao šansu da taj brejk vrati, ali je prokockao jedinu šansu da to učini.

Alkaraz je tada nanizao tri greške, ali se tu zaustavio, Đoković je riternom lopticu izbacio u aut, posle čega je Karlos vezao još dva poena za 2:0.

Videlo se da je u ritmu od samog starta jer je pogađao i drop-šotove, a do 3:1 je prikazao čak i servis volej igru.

Novak je stabilizovao svoju igru, pa je počeo da pogađa bolje u svojim servis gemovima, ali je utisak da je Alkaraz do sedmog gema uzeo tri ključna poena.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Srbin je i u šestom imao drugu šansu za brejk i opet je to poništio Alkaraz, dobrom paralelom.

Treću nije uspeo, pa je Đoković poravnao na 4:4. U tim trenucima Đoković ništa nije prepuštao Alkarazu u gemovima na svoj servis.

Karlosu je energija opala, loptice su počele da izlaze van i Novak je riternom u osmom gemu poremetio ritam rivala i naterao ga da pogodi mrežu za izjednačenje.

Poveo je sa 5:4, pa je Alkaraz servirao za ostanak u setu i pronašao je recept da u njemu ostane.

Gađao je servisima široko, terao Srbina van polja i tu je pravio razliku do 5:5, pa je set otišao u igranje na razliku.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Do taj-brejka se već naslućivalo da će Novak izaći kao pobednik jer gotovo da nije izgubio ništa na svom servisu.

Tako je i bilo. U 13. gemu je brzo uzeo mini-brejk Alkarazu, otišao je na 6:2, izgubio tri poena, ali onda naterao rivala da pogodi mrežu i uzeo je prvi set.

Početkom drugog seta Novak je više kretao napred, igrao je agresivnije, ali je i Alkaraz bio mnogo bolji nego u završnici prvog seta.

Pogađao je forhende, servis je išao dobro, ali je do 2:2 igra bila ujednačena. Španac je bio mnogo sigurniji u svojim gemovima, a drop-šotove je pogađao savršeno.

Vezao je dva idealna u sedmom gemu u dva prelomna poena za 4:3. U osmom gemu je Srbin fantastičnim riternom na 30:30 uzeo poen vredan brejk lopte.

Nije je iskoristio i umesto da servira za meč, Novak je morao da servira za ostanak u setu. I bio je u nezgodnoj situaciji na 0:30. Pogodio je as, ali je onda Alkaraz propustio šansu meča na 15:30.

Imao je viner na mreži za dve brejk i set lopte, odigrao je sigurniju varijantu, dijagonalu, Novak ju je pokrio i kasnije servisom dokrajčio gem za 5:5.

U 11. gemu je opet imao brejk loptu. Alkaraza je isprva izdao drop-šot, najbolji udarac za 30:40, ali je baš njime poravnao rezultat i kasnije osigurao taj-brejk i u drugom setu.

Baš kada se očekivalo da će Đoković opet uvesti set u taj-brejk, on je popustio. Olako je dozvolio Alkarazu tri brejk i set lopte i 0:40, Karlos je drugu iskoristio udarcem koji je tokom celog meča terorisao Novaka.

VIDEO: Novaku potekla krv, navijači u Madridu mu zviždali

Drop-šot, izlazak napred, pokrivena dijagonala, viner – set, tim redom. Špancu je to dalo samopouzdanje, pa je i na početku trećeg seta igrao sa daleko više zamaha i energije.

Kad je Novak u četvrtom gemu spasao čak tri brejk lopte, videlo se da je stvar daleko od šale i da je Alkaraz bliži tome da prelomi meč u trenutku kad je sat pokazao tačno 180 minuta igre.

Do kraja sedmog gema obojica su propustila još brejk prilika, a igralo se skoro tri sata.

U devetom je Đoković pritisnuo drugi servis protivnika, imao je 0:30 i izbacio ga je udarcem iz terena, a onda promašio zicer forhendom za tri brejk lopte.

Karlos Alkaraz je u desetom imao meč loptu i nije je iskoristio. Novak je tada pronašao servis, ostao je u meču i onda se molio da ne poklekne u trenutku kada je Španac lagano otišao na 6:5.

Novak je uspeo da izbori taj-brejk dobrim udarcima, ali je Karlos do kraja upisao 51 viner, što je uz daleko manje grešaka ipak presudilo da pobedi najboljeg na svetu i potvrdi da mu je apsolutno mesto među elitnom desetoricom „belog sporta“.

Treći set: Đoković - Alkaraz 7:6, 5:7, 6:7

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare