Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Klubovi Premijer lige glasali su protiv "Projekta šire slike", iza kojeg su stajali Liverpul i Mančester junajted, tako da do radikalnih promena u takmičenju ipak neće doći.

Nedavno je objavljeno da su dva kluba sa najvećim brojem osvojenih titula u engleskom fudbalu, imali želju za reorganizacijom takmičenja, pa su zajednički stali iza pomenutog predloga, ali on nije prošao, iako je imao podršku predsednika Engleske fudbalske lige, Rika Perija.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sastanku klubova Premijer lige, predlagači nisu dobili podršku, tako da će stvari ostati kao i do sada, uz izvesne promene koje se ne tiču samog takmičenja, već pre svega finansijske situacije i funkcionisanja klubova u nižim rangovima.

Liverpul i Junajted su predlagali radikalne promene, među kojima je bilo ukidanje Komjuniti šilda i Liga kupa, te smanjenje broja klubova sa 20 na 18, uz to što su hteli da 16. klub u ligi od 18, igra u plej ofu za popunu Premijer lige sa trećim, četvrtim i petim iz Čempionšipa.

Problematično je bilo to što bi praktično šest klubova „velike šestorke“ (Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Arsenal, Čelsi i Totenhem), uz Sautempton, Everton i Vest Hem imali pravo odlučivanja.

Za sve odluke bi bilo potrebno šest od devet glasova pomenutih klubova, umesto dosadašnjih 14 od 20. To jednostavno nije moglo da prođe.

Od svega, ostalo je samo da će se klubovi iz elitnog takmičenja solidarisati sa onim i Lige 1 i Lige 2 pa će njima biti preusmerena pomoć iz „solidarnog paketa“ od 85 miliona evra.

Biće takođe nastavljena diskusija o načinu pomoći klubovima Čempionšipa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar