Lionel Messi, Lajonel Mesi, Cristiano Ronaldo, Kristijano Ronaldo, Kylian Mbappe, Kilijan Mbape
Foto: CRY-Mehdi Taamallah / The Photo One / Marcio Machado / Zuma Press / Antoine Massinon / AFP / Profimedia

Takozvane "transfer-bombe" su uobičajena stvar kada je fudbal u pitanju, ali je letnji prelazni rok dosad nadmašio sve. No, sem toga što će Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i izvesno Kilijan Mbape nositi drugi dres, šta konkretno ti transferi znače za fudbal i sezonu 2021/2022?

„Nogu“ je prvi „povukao“ Argentinac iz Barselone. Mesi je u dresu sastava iz Katalonije proveo više od dve decenije, računajući i mlađe kategorije, ali je početkom avgusta objavljeno da neće produžiti ugovor sa klubom u kom je proveo čitavu karijeru.

PROČITAJTE JOŠ...

Mesiju je ugovor istekao po okončanju sezone 2020/2021, a iako je u jednom trenutku izgledalo kao da će produžiti vernost ekipi sa Nou Kamp stadiona, finansijski problemi u kojima se Barselona našla doveli su do razlaza dve strane, a Mesi je odlučio da ode put Pariza i zaduži opremu Pari Sen Žermena.

Gotovo momentalno po njegovom dolasku usledila je priča o odlasku Kilijana Mbapea u Real Madrid. Iako su Parižani tvrdili da neće pustiti Mbapea pre isteka ugovora, ipak je presudila namera da nešto i zarade, pa je tako, prema pisanju medija iz Francuske i Španije, reprezentativac Francuske dogovorio sve uslove sa „kraljevskim klubom“, dok će Real na račun PSŽ-a uplatiti najmanje 180 miliona evra, s obzirom na to da je poslednja ponuda odbijena, a Real Mbapea želi u timu po svaku cenu.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U isto vreme, za znatno manju sumu Torino je Mančesterom zamenio Kristijano Ronaldo, ali ne plavim delom, već onim poznatim, crvenim, pošto je praktično u poslednjem trenutku odlučio da promeni smer i vrati se na Old Traford, dok će Juventus od transfera inkasirati oko 23 miliona evra.

Pored činjenice da su trojica sjajnih fudbalera promenili (ili će tek promeniti) klub, šta nam ovi transferi tačno govore kada su u pitanju ambicije Pari Sen Žermena, Mančester junajteda i Real Madrida?

Kada su u pitanju „sveci“ iz glavnog grada Francuske, jasno je da će naredne dve sezone proteći u njihovom apsolutnom jurišu na trofej šampiona Evrope. Nejmar, Mbape, Anhel Di Marija i ostali nisu uspeli, ali bi dolazak Mesija, uz još nekoliko fudbalera, poput Vajnalduma, trebalo da ekipu podigne na sasvim novi nivo, te će na Parku prinčeva cilj broj jedan biti osvajanje Lige šampiona, zbog čega je, ujedno, Mesi i doveden.

Pokeraškim rečnikom rečeno, PSŽ ide „all in“, i sve sem krova „starog kontinenta“ biće označeno ne samo kao neuspeh, već kao debakl. Ono što je već sada jasno jeste da PSŽ očekuje velika rekonstrukcija pred početak sezone 2023/2024, uspeli u aktuelnom cilju ili ne.

Drugi ozvaničen transfer jeste onaj Kristijana Ronalda u Mančester junajted. Bombastičan sam po sebi, dodatnu težinu dolasku Portugalca na Old Traford daje činjenica da bi upravo Ronaldo trebalo da bude „slamka spasa“ za povratak u sam vrh engleskog fudbala. Nakon više sezona lutanja što sa trenerima, što sa sastavom, čini se da je Ole Gunar Solskjer uspeo da uhvati kakav-takav ritam i Junajtedu vrati prepoznatljivi šmek, ali kvalitet tima jednostavno nije bio dovoljan da izdrži trku sa Mančester sitijem. Ronaldo će nesumnjivo povećati ambicije, ali nije to jedina dobit.

Kristijano Ronaldo u Junajtedu
Foto: EPA/MAGI HAROUN

Mnogo više bi Junajted trebalo da profitira na polju morala, gde će Ronaldo gotovo sigurno imati velikog efekta na nove saigrače u starom klubu, pa ne bi bilo iznenađenje ni da Junajted uspe da napravi iskorak i ponovo do samog kraja igra važnu ulogu u šampionskoj trci. Pitanje je da li će uspeti da se sa većim uspehom bore na dva fronta, ali je sigurno da bi navijači ovog tima menjali uspeh u Ligi šampiona za titulu u Premijer ligi, pogotovo jer su u poslednje vreme dominantni upravo najomraženiji klubovi – Mančester siti i Liverpul.

Sa druge strane, Real iz Madrida ide nešto drugačijim stopama. Dolazak Mbapea će svakako biti velika stvar kada je u pitanju borba za titulu u Španiji i Ligu šampiona, ali daleko važniji je plan za budućnost. Naime, Francuz je tek prvi među fudbalerima koji će činiti neke nove „galaktikose“, a čije formiranje se očekuje u narednih godinu, godinu i po dana. Cilj je da Real ponovo preuzme primat i u Evropi i u Španiji, Mbape će biti predvodnik tog novog „talasa“.

Doduše, jedino pitanje je kad – da li će u Real stići do kraja letnjeg prelaznog roka 2021. godine, ili početkom onog 2022. godine. Naime, Madriđani imaju jasan cilj, Mbapeov dolazak je već dogovoren, jedino pitanje je forma – da li će stići kao slobodan igrač ili će morati da plate. No, koji god od ta dva modela da se ispostavi kao konačni, Real sebi može da priušti godinu dana čekanja na momka u kom vide stub ekipe na najmanje pola decenije, mada Mbape ima sve preduslove da po stažu u Madridu pretekne i samog Kristijana Ronalda.

Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

Ujedno, ova tri transfera bi trebalo da budu tek prvi u nizu velikog broja korenitih promena koje će se u narednim mesecima i godinama dogoditi u svetu fudbala. A ako je i bilo sumnje, onda je od avgusta 2021. godine više nema – fudbal kakav smo poznavali je došao do kraja, očekuje nas jedno sasvim novo, i prvi utisak je beskrajno uzbudljivo poglavlje u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare