Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Čelnici Premijer lige uplašeni su da bi akcija kapitena klubova "Igrači zajedno", mogla da umanji efekat odluke o smanjenju plata do 30 odsto.

Čelnici Premijer lige su dobili uveravanja čelnika klubova da će razgovarati sa igračima o predloženom smanjenju plate, kako bi se umanjio efekat krize uslovljene prekidom sezone zbog pandemije koronavirusa.

I dok su neki klubovi reagovali pozitivno na predlog o smanjenju, veliki je broj onih koji nije saglasan sa time, ili barem načinom na koji je sve do sada urađeno.

Akcija „Igrači zajedno“, koju su kapiteni klubova Premijer lige pokrenuli ovih dana, mogla bi da utiče negativno na proces smanjenja plata, strahuju čelni ljudi u Premijer ligi.

Vest Hem je posle Sautemptona, drugi klub koji je psihvatio odluku da igračima smanji plate, dok se očekuje da će Mančester siti i Brajton tokom naredne nedelje učiniti isto. Ali mnogi i dalje oklevaju.

Ono čega se plaše igrači u pojedinim klubovima jeste da je tromesečno smanjenje plata samo prvi korak, jer veruju da bi se sa praksom nastavilo i tokom leta, u pauzi, posebno ukoliko nastavka sezone ne bude.

PROČITAJTE JOŠ:

Očigledno je da postoji velika razlika u pristupu, jer fudbaleri smatraju da bi njihova finansijska odricanja trebalo da budu raspoređena tako da idu direktno u fond za pomoć Nacionalnoj zdravstvenoj službi, a ne njihovim poslodavcima i to je jasno naglašeno na video sastanku kojem su prisustvovali kapiteni elitnih klubova.

Kapiten Liverpula Džordan Henderson je imao veliku ulogu u celoj priči, a jasno su ga podržali i ostali igrači poput Harija Kejna, Harija Megvajera i Kevina de Brujnea.

Ono što je problem za čelnike u engleskom fudbalu je da bi određena vrsta otpora i revolta među igračima, mogla da pogorša postizanje dogovora o kolektivnom ugovoru, te da bi mnogi klubovi zbog odlaganja o početku racionalizacije primanja, mogli da dođu u veoma tešku poziciju.

Ukoliko do kraja sledeće nedelje ne bude jasnog dogovora, to će praktično značiti dalje raslojavanje u engleskom fudbalu, što će učiniti da klubovi sprovedu individualne akcije u toku krize.

Ko će sve to i kako preživetim druga je tema, ali očigledno je da je situacija delikatna i da traži kompromisno rešenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram